fbpx

O instanță din Bruxelles a decis că purtarea obligatorie a unei măști în spațiul public este neconstituțională

Pe 12 ianuarie 2021, instanța de poliție din Bruxelles a achitat un bărbat care era urmărit penal pentru că nu a respectat măsura de purtare a unei măști în spațiile publice.

Avocatul bărbatului achitat de instanță, Me Hélène Alexandris, confirmând informațiile publicate de  Sudpresse, a declarat că judecătorul și-a justificat decizia constatând că purtarea obligatorie a unei măști în spațiul public este neconstituțională:„În ceea ce privește purtarea unei măști, este evident că ministrul reglementează diferite situații în același mod, și anume cazurile în care oamenii se regăsesc singuri pe stradă sau, dimpotrivă, într-o arteră comercială în compania multor concetățeni. Rezolvarea diferitelor situații în mod identic constituie o încălcare a principiilor egalității și nediscriminării. “, a stabilit printre altele judecătorul, concluzionând că măsura este ilegală.

Conform presei internaționale, instanța a reamintit că cele două articole de lege referitoare la securitatea publică, pe care se bazează decretul ministerial din 30 iunie 2020, pe baza căruia a fost stabilită infracțiunea, sunt excepții de la principiul liberei circulații.

Judecătorul a recunoscut că situația actuală de sănătate justifică restricționarea libertății de circulație și impunerea anumitor măsuri. El a considerat însă, că acestea trebuie să se întemeieze pe baze juridice, deoarece legiuitorul nu a legiferat pentru a autoriza măsurile restrictive luate de diferiți miniștri de la începutul crizei – și că măsurile luate  trebuie să fie compatibile cu celelalte drepturi în vigoare.

Pe 9 august, infractorul a fost surprins la Abatoarele Anderlecht fără a purta mască. Infracțiunea este prevăzută de decretul ministerial din 30 iunie 2020, care impune populației numeroase măsuri care restricționează drastic libertățile individuale, în încercarea de a încetini epidemia de coronavirus .

Ministrul de Interne, Annelies Verlinden, a reacționat, subliniind că „decizia ministerială, care este baza legală pentru aplicarea măsurilor împotriva corona, este în vigoare. Hotărârile pronunțate de Consiliul de Stat în ultimele luni confirmă, de asemenea, bazele legale pe care se întemeiază măsurile decretului ministerial.”

Procuratura, „fără a împărtăși motivația instanței de poliție, a decis să conteste această decizie, astfel încât să nu rămână definitivă. Prin urmare, va reveni instanței penale să se pronunțe ”, a declarat parchetul de la Bruxelles, conform sursei citate.

Acesta a mai precizat, că nerespectarea purtării unei măști va continua să fie urmărită penal “atâta timp cât nu există o jurisprudență constantă și definitivă care ar pune în pericol admisibilitatea procedurilor”.

Comments

comentarii

Alin Tișe a reacționat dur după ce Szilard Tasnadi a fost numit oficial în funcția de prefect al Clujului și a anunțat că va cere demisia lui Vakar Istvan, vicepreședintele Consiliului Județean.... Citește mai mult
Unii tineri din Cluj-Napoca încalcă restricțiile și nu poartă mască în autobuze. De asemenea, distanțarea fizică este altă măsură care nu le este „cunoscută”.... Citește mai mult
Clujul este al doilea oraș din țară care are cele mai multe contracte de muncă cu salarii de peste 10.000 de lei pe lună. Bucureștiul rămâne fruntaș la această categorie.... Citește mai mult
Procesul de vaccinare din România este unul foarte bun, ajungându-se la aproape la un milion de persoane vaccinate anti-COVID.... Citește mai mult

Lasă un răspuns