fbpx
Notar Public Tony Gorun

Notarul Tony Gorun: ”Faptul că notariatul este o castă închisă e o poveste de adormit copiii”

Notarul public Tony Horacius Gorun, cel care a învins sistemul și a ieșit cu bine dintr-un proces penal, a conceput și este în curs de implementare a unui sistem de notariat unic în Cluj: birouri asociate care oferă servicii integrate, pentru ca omul să nu fie pus pe drumuri. Despre avantajele asocierii de notari,  despre notariatul anilor 90 și evoluția lui în timp, ne vorbește într-un interviu Tony Gorun, în vârstă de 41 de ani și de 18 ani notar.

Cum este să nu mai aveti grija acelui proces?

Este o revenire la normalitate. Un proces greu, asa cum a fost procesul in discutie, iti capteaza atentia si iti canalizeaza energia in acea directie. Este o minciuna sa spui contrariul. Oricat de convins am fost de dreptatea mea, eram constient ca practic particip la o lupta. Nu pot spune ca am castigat. Castigi la bingo sau la Lotto. Pot sa spun ca n-am capitulat in cautarea normalitatii. Acum incep sa evaluez pierderile de orice natura si sa reconstruiesc.

Până la urmă ați ieșit cu bine, dar din câte știu v-a afectat clientela, chiar dacă beneficiați de prezumția de nevinovăție. Sunteți dezamăgit de  oameni?

Atunci cand mergi la un medic, la un arhitect, la un notar, la un avocat, nu te duci la cel de cartier ca e mai aproape si poti sa mergi in papuci de casa. Te duci la medicul tau, la arhitectul tau, la notarul tau in care ai incredere si stii ca e serios. Te duci acolo unde ai mai fost si ai  revenit in atatea randuri pentru ca de fiecare data ai fost servit cu profesionalism si seriozitate

Clientela care mi-a calcat pragul biroului in multe randuri si a fost multumita nu a plecat in alta parte. Fiecare poate avea o problema la un moment dat insa acest lucru nu insemna ca isi cunoaste mai putin bine  meseria sau o practica defectuos. M-am bucurat sa constat ca o mare parte a clientilor mei gandesc asa.

Exista totusi o parte a clientelei care a plecat. Desi procesul in sine nu a avut legatura cu activitatea mea profesionala si nu era legat de anularea vreunui act instrumentat de mine ci era de natura contencioasa si tinea strict de interpretarea contabila a unor plati, in constiinta unei parti din clienti s-a declansat un instinct de conservare. Alimentat probabil si de problemele cu care se confrunta intreaga societate romaneasca, spatiu public fiind bulversat  de arestari, ridicari, condamnari, acuze, si abuzuri, precum si de felul trunchiat sau brodat in care au fost transmise la cafeaua de dimineata informatiile pe acesta tema, instinctul de conservare a unora dintre clienti  s-a manifestat prin a schimba serviciul oferit de mine cu serviciul oferit de alte birouri. Este absolut firesc si inteleg acest lucru.

Prezumtia de nevinovatie nu exista. Ea este o sintagma teoretica folosita si inteleasa numai de catre judecatorii care o aplica. Odata aparuta, problema legata de justitie te plaseaza intru-un palier al lucrurilor infaptuite, nici macar al suspiciunilor. Insa acum lucrurile s-au clarificat. Sentinta judecatoreasca consfinteste definitiv starea lucrurilor. Constat ca incet lumea se intoarce. Si vor veni tot mai multi. Clientii te simt. Daca vad ca esti din nou concentrat pe problema lor, revin.

Să vorbim puțin despre notarul Tony Gorun. De când practicați  profesia și de ce ați ales-o?

Practic profesia din 1997. Nu mi-a placut la inceput. Stiam doar ca se castiga bine, dar consideram activitatea destul de sablonata. Perioada de stagiatura a fost foarte benefica. Acea perioada ma ghideza si astazi, dupa 18 ani. Acolo am pus bazele la tot ceea ce a urmat. Am invatat ce trebuie sa fac. Am vazut  si precaritatile sistemului si ce as putea inbunatati. Am inteles imediat faptul ca desi notarul este investit cu autoritatea statului, el exercita o functia autonoma. Nu ia salariu de la Stat sau din alta parte pentru activitatea prestata. Are venituri rezultate din calitatea serviciului prestat. Dar are cheltuieli si investitii  daca vrea  venituri. Practic trebuie sa aibe si abilitati de manager. Nu e de ajuns sa fie un jurist bun. Ca orice comerciant noi vindem un produs. Produsul finit este serviciul notarial rezultat din cunostintele juridice ale fiecaruia dintre noi. Insa e important ca acel produs sa fie impachetat bine. Oamenii sa nu stea sa astepte, sa fie primiti intr-un cadru placut, etc.  Tocmai aceasta parte m-a frapat si de aceea am ales sa raman in profesie.

Cum era notariatul în vremea când ați început? Ce s-a schimbat în prezent?

Notariatul Public era la inceputuri. Nu trebuia sa faci mare lucru sa ai clienti. Trebuia sa mergi doar la birou. Erau putine birouri pentru solicitantii serviciului. Dar, ca orice inceput sistemul avea carentele lui. Trebuia sa trimiti clientul la CEC pentru plata taxei de autentificare. Cand se intorcea il trimiteai la Posta dupa timbrul judiciar de 1 leu. Apoi il trimiteai la Primarie dupa „nesechestru”. Si uita asa i se demodau blugii pana semna un act. Cu toate acestea sistemul notariatului public promitea mult mai multe fata de sistemul etatizat centralizat. Cu toate povestile despre notari trebuie recunoscut ca a fost prima reforma realizatata cu succes in justitie. Uitati-va la dinamica circuitului civil ( al actelor) din ziua de azi  si ganditi-va ca ele ar trebui sa fie legalizate sau autentificate la Notariatul de Stat. Lumea uita cum statea pe holuri la Tribunal pentru o autentificare.

Astazi lucrurile sunt mult inbunatatite. Ma refer doar la faptul ca datorita accesului pe care il avem la diferite sisteme informationale unde facem verificari pentru securizarea tranzactiilor, acestea au devenit mult mai sigure. Sistemul informatizat de Evidenta Persoanelor, Informatizarea Cadastrului si a Cartilor Funciare, Sisteme informationale de verificari ale notarialor facute prin efortul si pe cheltuiala lor, asigura securitatea circuitului civil. In corpul notarial au intrat cadre didactice, judecatori, magistrati care au contribuit la ridicarea standardelor profesionale. Astazi notarii ( toti fara deosebire) participa in mod obligatoriu la cursuri de pregatire si formare profesionala organizate de Institutul Notarial Roman. Nu poti chiuli ca te suspenda. In consecinta notarii azi sunt mult mai pregatiti si au standare profesionale superioare.

De când ați început să vă uniți cu mai mulți notari și de ce?

Este o intrebare buna. Raspunsul este un corolar al discutiei noastre de pana acum. V-am vorbit de  inceputuri si de progresele facuta in domeniu. Acestea reprezinta efortul concertat al Uniunii Nationale a  Notarilor din Romania  in ansambulu ei, a evolutiei insitutiilor cu care notarii vin in contact precum si a inbunatatirii permanente a relatiilor dintre  notari si aceste institutii. Deci vorbim clar de  un efort comun. Intradevar s-au realizat lucruri care profita tuturor depotriva notarilor cat si solicitantilor actului notarial.

Cand vorbim de efortul individual al fiecarui notar pentru inbunatatirea serviciului pe care il ofera, lucrurile se schimba. Tine de bucataria fiecarui notar sa depuna eforturi sau nu, pentru a realiza un serviciu notarial mai bun. Revin la ideea anterioara cu privire la managementul biroului notarial. Oricat de bun esti profesional nu poti cuprinde munca peste posibilitatile tale fizice si intelectuale. Un stomatolog nu poate scoate  singur exponential mai multi dinti  azi decat a facut-o ieri cand a stat peste program. Un arhitect nu deseneaza cu doua maini sa termine lucrarea mai reprede decat poate. Stomatologul sau arhitectul are de ales. Sa stea in cabinetul sau in biroul lui care ii confera confortul unui flux constant de pacienti sau  clienti, o siguranta in gestiunea cabinetului sau biroului pe care deja o face cu ochii inchisi, un program stabilit de el s.a.m.d.multe avantaje. Dar un stomatolog sau un arhitect foarte bun nu va face niciodata asta. E o chestiune de timp sa-si dea seama ca in viitorul mai apropiat sau indepartat, baza lui materiala este de domeniul istoriei si costa mult sa fie inlocuita, mijloacele tehicile si instrumentele cu care lucreaza sunt depasite, apar incercari profesionale noi pe care nu are timp sa si le insuseasca, nu are acces la dinamica pe care o  reclama cotidianul in domeniul lui pentru ca e ocupat cu publicul si nu poate sa-si inbunatateasca performantele, nu poate oferi servicii conexe actului  lui medical sau operei lui de arhitectura ca nu are timp sau nu le poate sustine financiar si incet dar sigur pacientul sau clientul pleaca unul cate unul acolo unde gaseste toate lucrurile acestea, la clinica, la firma de arhitectura, la societatea de avocati in cazul avocatilor.  De unul singur sau in doi nu poti concura cu asa ceva. E simplu. Trebuie sa fi prost sa nu intelegi!

In domeniul notariatului e la fel. E o chestiune de timp pana cand se vor goli birourile din pricina numarului de birouri ce s-au  deschis si se deschid in fiecare an. Faptul ca notariatul este o casta inchisa e o poveste de adormit copiii. O rautate menita sa ne puna intr-o luminta proasta. Eu am fost numit al 18-lea notar in Cluj. Azi suntem peste 100 de notari numai in Cluj Napoca. Toti colegii care vin creeaza concurenta. E si normal. Pai cum sa intri sa-ti faci clientela, cand toata clientela e prinsa in chingi de cei vechi? Lucrezi mai mult, esti mai dragut, faci dumping etc. Cu ce nu poti concura, insa, este o societatea civile profesionala notariala facuta bine. Ei, acesta este motivul pentru care eu din anul 2007 am inceput sa ma asociez cu mai multi colegi în imobilul de pe strada Regele Ferdinand, fosta Doja. In momentul in care poti oferi servicii conexe actului tau, fara sa mai plimbi pe nimeni nicaieri, nici inainte de act nici dupa, in momentul in care se respecta timpii de asteptare pentru ca sunt asezate fluxurile interne si circuitul activitatii este pus la punct, atunci cand ai personal format pe nivele de calificare in back office si front, atunci cand te specializezi pe bucatica ta si participi teoretic si practic la tot ce apare nou in domeniu, lasand armata de contabili sa lucreze la bugete si eficientizare, nu cred ca mai ai o problema legata de concurenta loiala sau neloaiala a noilor veniti.

In ce stadiu sunteți cu implementarea serviciilor integrate?

Am avut putin insucces cu declansarea crizei economice in 2008 ceea ce m-a facut sa stagnez in realizarea proiectului meu. De asemenea procesul amintit, la fel m-a tinut in loc. Acum insa este timpul sa continui acest proiect. Un numar mare de asociati permite venituri suplimentare din care se pot plati toti colaboratorii externi pentru a deveni interni, se poate angaja personal comun, se pot face lucruri pe care singur in birou individual nu poti sa le faci oricat de experimentat ai fi. Acesta este rostul unei Societati Notariale. Sa poata oferi ceea ce un notar individual nu poate. E drum lung pana la realizarea proiectului, dar nu pot să sar etape. In timp se va ajunge la ce trebuie.

Inainte sa merg pe acest drum m-am documentat. Am vizitat multe birouri notariale din Europa. Am intalnit acest concept. Un coleg notar (Bataglia) titular  al unei societati notariale din sudul Frantei mi-a raspuns la multe intrebari. Am vazut sisteme implementate de peste 100 de ani care functioneaza. Am fost surprins sa aflu, spre exemplu, ca dupa ce ajungi la varsta pensionarii, ramai asociat si faci consultanta noilor notari din aceeasi societate profesionala pentru care esti retribuit.  Nu se poata aplica reteta intocmai in Romania. Trebuie adaptata din mers. Dar ce avem este un inceput.

Comments

comentarii

Un incendiu violent a izbucnit marți dimineață la un hotel din stațiunea de schi Kartalkaya din nord-vestul Turciei.... Citește mai mult
România va traversa o perioadă neobișnuit de caldă în următoarea lună, arată prognoza meteorologică pentru perioada 20 ianuarie - 17 februarie 2025.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns