fbpx
Acasă » JURISPRUDENȚĂ » Motivare din dosar de corupție: De ce s-a impus audierea unui martor atât cu numele real, cât și conspirativ
Cu acest echipament se audiază martorii protejați

Motivare din dosar de corupție: De ce s-a impus audierea unui martor atât cu numele real, cât și conspirativ

Motivarea deciziei definitive a Curții de Apel București dintr-un dosar de corupție arată de ce s-a impus audierea unui martor atât cu numele real, cât și sub cel conspirativ.

În proces au fost inculpați Răzvan-Mihai Iordan – fost director al Direcţiei Inspecţie din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti, fost consilier al primarului Sectorului 1 şi Dan Toma –  fost şef birou, fost director executiv adjunct în cadrul Direcţiei Inspecţie din cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti. Ambii au primit 6 ani, 9 luni și 10 zile închisoare.

Un subordonat al celor doi, intermediar al mitelor primite de aceștia, a fost audiat de procurorii anticorupție atât cu numele real, cât și sub unul conspirativ pentru a i se proteja identitatea.

Într-un dosar de la Înalta Curte de Casație și Justiție în care s-a folosit martor cu dublă calitate, judecătorii au sesizat anul trecut Curtea Constituțională.

În Decizia penală nr.1707/A/2018 de la Curtea de Apel București, magistrații arată nu numai că procedura este legală, dar că procurorul avea obligația să protejeze identitatea reală a martorului.

”In data de 1.09.2015 martorul Cumpanasu (la acel moment avand identitatea protejata) a fost supus testarii poligraf sub aspectul verificarii depozitiei referitoare la remiterea sumelor de 15.000 EUR, 70.000 EUR respectiv 15.000 EUR inculpatilor, concluzia fiind ca raspunsurile martorului nu au provocat modificari specific comportamentului simulat. Faptul ca martorul avea identitatea protejata nu prezinta relevanta deoarece nu se pune problema sa fi mintit asupra identitatii sale reale sau conspirate, la intrebarea nr 1. admitand ca el este martorul sub identitate protejata D. C.  ( fila 302 verso, DUP) iar intrebarile critice au fost formulate pertinent, respectiv ”ai luat cunostinta personal ca in cursul anului – se mentiona anul – Cumpanasu Dragoș a predat personal suma – se mentiona suma- lui – se mentiona numele inculpatilor”.

Asa cum rezulta din incheierea din 24.03.2017 a Tribunalului Bucuresti, inculpatii au refuzat testarea poligraf. Curtea nu interpreteaza pozitia inculpatilor de refuz al testarii poligraf in defavoarea acestora, fiind o expresie a exercitarii dreptului la aparare.

Solicitarea avocatilor inculpatilor prin intermediul notelor scrie ca martorul Cumpanasu sa fie considerat martor mincinos este nejustificata in conditiile in care declaratiile sale constante de pe intreg parcursul procesului penal se coroboreaza cu cele ale martorilor mentionati anterior in cuprinsul prezentei decizii. Declaratiile sale nu sunt insa identice, pe parcursul procesului, in special in faza de judecata acesta incercand sa acrediteze ideea ca sumele au fost folosite in intregime de inculpati, dar curtea, sub acest aspect, va avea in vedere declaratiile sale initiale din cuprinsul denuntului formulat, in sensul ca a primit de la inculpati o parte din sumele de bani pe care acestia le solicitasera sau acceptasera ca mita. Pe cale de consecinta si sumele de bani ce vor fi confiscate de la inculpate vor fi appreciate corespunzator, respective doar partea de mita ramasa efectiv la acestia.

Ca nu este un martor mincinos rezulta si aprecierea logica a activitatii infractionale descrise in speta. Mituitorii nu ar fi avut niciun motiv sa ofere mita daca nu li s-ar fi cerut si toate constructiile ar fi fost conforme cu autorizatiile de construire. Niciuna dintre persoanele implicate in edificarea constructiilor (proprietari, vanzatori, constructori) nu a tagaduit faptul ca acele constructii erau neconforme cu autorizatiile.

Problematica audierii martorului Cumpănașu Dragoș pe numele sau real, dar si pe numele conspirativ nu este de natura a diminua valoarea declaratiilor sale, procedura audierii sub ambele nume fiind legala si chiar impunandu-se in speta de fata. Astfel , in conditiile in care acesta de 3 ori a remis inculpatilor sumele de bani, de 2 ori declarand ca a fost singur cu acestia, apare ca fiind evident ca daca ar fi fost audiat doar sub numele conspirativ identitatea sa ar fi fost dedusa imediat de inculpati. Or, procurorul nu avea in aceasta situatie doar posibilitatea de a-l audia pe martorul denuntator sub una sau mai multe identitati conspirative, ci avea obligatia legala de a asigura protectia identitatii reale a martorului, inclusiv prin acest procedeu, riscand in caz contrar raspunderea penala. Nu se pune problema ca instanta sa fie indusa in eroare si sa considere ca sunt declaratii convergente ale mai multor martori deoarece instanta are acces la identitatea reala a martorului protejat.

Aceasta identitate reala a fost dezvaluita de instanta chiar si tuturor participantilor procesuali si publicului, asa cum rezulta din incheierea din 2.03.2017 a Tribunalului Bucuresti.” se arată în motivarea instanței.

Ce a spus CA Cluj despre martorul protejat din dosarul Uioreanu

În dosarul de corupție al fostului președinte al Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, avocații au avut bănuiala că martorul denunțător Răzvan Pop este și martorul cu identitate protejată care a dus la parchet laptopul cu evidența șpăgilor. Nici acum nu se știe dacă este sau nu așa, dar judecătorii Curții de Apel Cluj au arătat în motivarea deciziei definitive că declarația martorului protejat nu are relevanță.

”Proba cu percheziția informatică nu poate fi exclusă ca fiind nelegală, iar aspectele invocate referitoare la modul în care  laptop-ul, obiect al acestei percheziții, a intrat în posesia organului de urmărire penală, raportat la declarația dată în apel de martorul Ursache, nu afectează  proba în sine și legalitate a  acesteia și nu reprezintă chestiuni noi care ar fi decurs din cercetarea judecătorească efectuată ulterior procedurii de cameră preliminară. În acest context, declarația martorului Ursache Ioan apare ca lipsită de relevanță.”, se arată în motivare.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns