fbpx

Modificarea Regulamentului de admitere la INM, pe masa CSM. Un viitor candidat acuză că se încalcă principiul predictibilității

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va discuta și vota la următoarea ședință modificarea Regulamentului de admitere la INM, după ce Comisia Resurse umane și organizare a hotărât, în 7 mai, înaintarea propunerii de aprobare a noului Regulament. Un viitor candidat acuză că se încalcă principiul predictibilității din cauza timpului scurt până la examenul din toamnă.

În 29 martie, a fost publicat pe site-ul CSM anunțul de consultare publică privind Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Regulamentului privind concursul de admitere şi examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii.

Sugestiile și propunerile se puteau trimite până la data de 8 aprilie 2019. Textul proiectului poate fi lecturat mai jos.

Potrivit anunțului, 12 aprilie era ”data estimată a ședinței de adoptare a proiectului de hotărâre în cadrul comisiei de specialitate conform prevederilor art. 531 din Legea 317/2004”. Ședința a avut loc însă abia în 7 mai.

Acum două zile, Comisia nr.2 Resurse umane și organizare din cadrul CSM, în prezența directorului INM, Cristina Rotaru, invitată la ședința comisiei, a luat în discuție observațiile formulate în cadrul procedurii de consultare pulică și a hotărât: ”Comisia a decis înaintarea lucrării la Plenul CSM cu propunerea de aprobare a Regulamentului privind concursul de admitere și examenul de absolvire a Intitutului Național al Magistraturii, cu observațiile formulate”

Observațiile nu au fost făcute publice încă de CSM.

Un viitor candidat de la examenul de admitere la INM din toamnă, care a dorit să-și păstreze anonimatul din motive lesne de înțeles, ne-a scris următoarele observații:

”Orice schimbare este benefica, in general, insa in acest caz consider ca este incalcat principiul predictibilitatii.

Dupa cum cunoasteti concursul de admitere la INM presupune un volum mare de informatii ce trebuie asimilat cu mult timp inainte de sustinerea concursului, candidatii trebuind sa se pregateasca pentru sustinerea concursului potrivit regulamentelor CSM (proba grila).

Or, a modifica modalitatea de admitere la INM in sensul introducerii unei noi probe de testare a cunostintelor juridice, cu accent preponderent pe teorie, cu mai putin de 3 luni inainte de sustinerea concursului presupune cu siguranta incalcarea principiului predictibilitatii, in sensul ca orice candidat la concursul de admitere la INM are nevoie de timp suficient  (cateva luni de invatat) pentru a se pregati cu sanse reale de reusita, in conditiile in care concurenta este foarte mare.

In anul 2018, cativa membri CSM s-au opus modificarilor pentru ca nu au fost anuntate din timp si ar fi bulversat candidatii. Daca tot s-a dorit inca din anul 2018 sa se modifice modalitatea de admitere la INM, normal ar fi fost ca aceste modificari sa fi fost anuntate din timp si nu cu mai putin de 3 luni inainte de data stabilita pentru concurs (luna septembrie 2019).

De altfel aceasta presupun ca a fost si intentia legiuitorului (respectarea principiului predictibilitatii) de a insera in modificarile Legii nr. 303/2004 obligatia organizatorului concursului de admitere la INM ca data, locul, modul de desfasurare a concursului de admitere si numarul de locuri scoase la concurs se fie publicate in Monitorul Oficial al Romaniei cu cel putin 6 luni inainte de data stabilita pentru consurs (art. 15), prevedere legala ce a fost modificata prin art. 3 alin. 1 al OUG 7/2019 (noul termen fiind de cel putin 60 de zile inainte de data stabilita pentru concurs).”, ne-a transmis viitorul candidat la INM.

Surse din CSM au precizat doar că proiectul a fost în consultare publică pe transparență decizională. Urmează ca membrii CSM să voteze noul Regulament la următoarea ședință de plen, a cărei dată nu a fost încă stabilită. Atunci vom afla forma finală a Regulamentului aprobat.

Amintim că în 15 iunie 2018, modificarea Regulamentului a fost amânată de plenul CSM pentru că era prea din scurt.

Candidați pentru INM și magistratură, vi se pregătește ceva! Concursul de admitere s-ar putea schimba radical

Comments

comentarii

Lasă un răspuns