Milionarul Vita de la Vitacom, în război cu Primăria. O viitoare centură îi ia din teren

Fondatorul companiei Vitacom Electronics, Vasile Vita, a făcut trei plângeri prealabile împotriva noului Plan Urbanistic General (PUG) pe motiv că îi este restrâns dreptul de folosință al terenului din Bună Ziua, unde este sediul companiei. Plângerile au fost respinse de Direcția de Urbanism.

Cele trei plângeri sunt depuse, două în numele personal al lui Vasile Andrei Vita și una în numele Vitacom Electronics. Două dintre plângeri vizează faptul că o parte din teren a fost încadrată, prin noul PUG, în zonă verde de protecție a apelor sau cu rol de culoar ecologic, iar una arată că traseul centurii ocolitoare a municipiului Cluj-Napoca – inelul sudic, așa cum este evidențiată în noul PUG, se suprapune peste o parte din terenul aflat în proprietatea lui Vasile Vita.

Schimbarea încadrării unei părți a terenului se datorează faptului că prin zonă trece pârâul Becaș. De alfel, Vita acuză că se efectuează deja lucrări pe proprietatea sa: ”În prezent, fără a mi se cere acordul sau măcar a fi înștiințat în prealabil, au loc lucrări de sistematizare și regularizare a albiei pârâului Becaș, parte din operațiuni desfășurându-se pe terenul deținut de subsemnatul. Prin încadrarea suprafeței de teren aflată la limita sudică a proprietății în UTR Ve, ca și fâșie de protecție a cursului pârâului, subsemnatul sunt prejudiciat, întrucât nu pot utiliza în plenitudinea sa dreptul de proprietate asupra întregului teren”.

Avocatul lui Vita, Horațiu Crișan, susține în plângere că se aduce atingere dreptului de proprietate asupra terenului. ”Orice decizie de natură a limita drepturile și interesele legitime ale unei persoane trebuie să fie justificate, iar ingerința și limitarea drepturilor pentru o cauză de utilitate publică trebuie să fie proporțională cu scopul lucrării ce se dorește a fi realizată”, a precizat Crișan.

Direcția de Urbanism a propus Consiliului Local respingerea plângerilor patronului Vitacom ce vizează culoarul de protecție al pârâului: ”Terenul e grevat de culoarul de protecție al rețelei magistralei de alimentare cu gaz metan și de culoarul de protecție al pârâului Becaș(…). Direcția de Urbanism susține menținerea încadrării funcționale stabilite în PUG”.

vitacom din satelit

Pe lângă problema pârâului, Vita are pe cap și un presupus viitor inel sudic de ocolire a orașului. ”Suprafața de teren peste care se suprapune tarseul sudic a fost încadrată prin noul PUG în UTR Tr – Zona de circulație rutieră și amenajări aferente, zonă ce cuprinde culoarele noilor elemente ale infrastructurii majore de transport rutier din intravilanul municipiului, prevăzute prin noul PUG. Practic, cu privire la această suprfață, noul PUG îmi restrânge atributele dreptului de proprietate”, se arată în a treia plângere a omului de afaceri.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Și în cazul acestei plângeri, Direcția de Urbanism a fost intransigentă: ”Nu suntem de acord cu modificarea proiectului PUG, ținând cont de necesitatea realizării arterelor de circulație pe traseul considerat oprtim de către proiectant. În situația realizării unui PUZ, terenul nu va fi supus exproprierii, împreună cu proprietarii parcelelor învecinate se va aplica procedura de urbanizare a terenurilor reglementată în cadrul R.L.U (Regulamentul Local de Urbanism – n.red). Prin reparcelare se va aplica un coeficient unoform de diminuare a suprafețelor tuturor proprietăților din cadrul unui teritoriu destinat urbanizării, în conformitate cu obiectivele de utilitate publică (străzi etc) reglementate prin PUZ. Dacă totuși, pentru realizarea drumului va fi nevoie de achiziționarea terenului de către autoritatea publică, aceasta va fi făcută conform prevederilor legale.

Coordonatele topografice ale părții de teren peste care se suprapune traseul centurii ocolitoare (în vederea începerii lucrărilor de dezmembrare) vor putea fi stabilite prin proiectul tehnic ce va fi întocmit pentru autorizarea construirii drumului”

Propunerile de respingere ale Direcției de Urbanism vor fi votate în Consilul Local, după care Vasile Vita se poate adresa, prin avocații săi, instanței de judecată.

Amintim că în zonă există strada Bună Ziua, iar mai la sud, la Vâlcele începe centura ocolitoare Sud-Est a Clujului.

Compania Vitacom, distribuitor de componente electronice, a fost înființată în 1991 de Vasile Vita și a ajuns în 2014 la o cifră de afaceri de aproape 39 de milioane de lei și un profit net de peste 900.000 de lei, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.

Comments

comentarii

În cea de-a doua zi de Electric Castle 2024, domeniul Banffy a vibrat în ritmuri afrobeat cu Rema.... Citește mai mult
Cel mai mare youtuber din lume, Mr.Beast, a filmat la Salina Turda.... Citește mai mult

Lasă un răspuns