Mesajul unei avocate populare între studenți pentru cei 44 de exmatriculați: ”Să își asume partea lor de vină, dar să nu accepte înfrângerea”

Avocata Silvia Uscov, ce are aproape 17.000 de urmăritori (foarte mulți studenți) pe Instagram, a postat un ultim comentariu, după propriile spuse, despre scandalul exmatriculărilor de la Drept UniBuc, transmițându-le celor loviți de decizie să-și asume partea lor de vină și să nu renunțe la visul de a deveni juriști.

Potrivit avocatei Uscov, ”dincolo de „sentința” dată celor 45 de studenți, întrebările rămân:

– este o problemă sistemică sau una particulară?

– ne-am adaptat cu adevărat la sistemul online de predare/examinare?

– facultățile de drept din România te pregătesc pentru gândirea structurată, sistematizată, logică și pentru a practica profesiile juridice? etc.

Cred că răspunsul sincer la aceste întrebări ne dă și măsura proporționalității unor sancțiuni. A da înainte de a cere ca să poți avea căderea morală de a impune anumite principii.

Eu nu pot să accept lucruri doar pentru că așa este regula, probabil de aceea și sunt un contestatar al multor stări de fapt. Am nevoie să înțeleg de ce lucrurile stau într-un anumit fel, la ce îmi folosește din punct de vedere practic ceva ce mi se impune să învăț, care este logica din spatele anumitor decizii etc. Pentru mine lucrurile nu sunt un dat, sunt rezultatul unui proces.

Din perspectiva absolventului Facultății de Drept a Univ. din București în anul 2009, îmi amintesc cu drag că unii profesori (lato sensu), pe lângă faptul că erau alături de tine pe tot parcursul anului pentru a-ți explica conceptele cu care urma să operezi în profesie și notele la examene veneau prin raportare la expunerea logică și argumentată a subiectului, erau și unii profesori nu atât de dedicați. Oferind un singur exemplu al unui profesor care încă predă la Drept, la cursurile dumnealui, deși avea 2 serii de studenți (deci cam 200 de persoane), veneau 10 studenți, iar în amfiteatrul mai mic unde preda un alt profesor la nivel de Cambridge University aceeași materie în același timp, ne înghesuiam aproape toți studenții din cele 3 serii, de ajungeam să împărțim și același scaun 2 studenți. Nu am copiat la acel examen, dar a fost modalitatea noastră de protest pentru felul în care acel profesor își ținea cursul.

Să fii profesor este un privilegiu și o mare responsabilitate, formezi caractere, oameni, profesioniști așa că este firesc să nu accepte astfel de fapte reprobabile, cum ar fi cea de a frauda un examen. Dar este și o faptă regretabilă, punând o oglindă în fața profesorului. Știu profesori la care nici măcar nu aveai posibilitatea reală de a copia, dar poate nu degeaba tot în fața lor ți-ar fi și crăpat obrazul să o faci.

Sper ca studenții exmatriculați să își asume partea lor de vină, dar să nu accepte înfrângerea, ci să „insiste” să fie absolvenți de drept, așa cum alții au „insistat” să fie avocați. Felul în care te raportezi la un eșec este cel care diferențiază învingătorul de învins.”

Comments

comentarii

Joi, 18 iulie, la Primăria Cluj-Napoca a avut loc dezbaterea publică pentru proiectul de regenerare urbană de pe fosta platformă Carbochim. Concluziile dezbaterii care a ținut 5 ore.... Citește mai mult
Ploaia de sâmbătă după-masă nu i-a speriat pe festivalierii de la Electric Castle.... Citește mai mult

Lasă un răspuns