fbpx

Mănăstire executată silit pentru o lucrare neplătită de 10 ani. O firmă și o familie din Câmpia Turzii, ruinate

O firmă din Câmpia Turzii are sentință definitivă de aproape 10 ani prin care Mănăstirea Codru din Tulcea este obligată să-i plătească circa 50.000 lei plus penalități de întârziere pentru construirea acoperișului. Mănăstirea nu a plătit nici acum, astfel că recent s-a admis executarea silită. Suma cu penalități ajunge pe la 300.000 euro, potrivit avocatului firmei. Numai că din cauza lucrărilor neplătite, firma a intrat în colaps, iar familia care o deținea s-a destrămat.

”De 10 ani, Biserica Ortodoxă Română și Mănăstirea Codru ignoră Sentința judecătorească de obligare la plata către constructor a frumoaselor lucrări realizate de acesta la Mănăstire.

Deși lucrările au fost realizate încă din anul 2011 de o firmă de familie din Câmpia Turzii, Mănăstirea a decis să refuze plata lucrărilor contractate, ceea ce a dus la rezolvarea problemei în instanță. În cadrul dosarului au fost administrate mai multe probe, de la martori, până la expertiza tehnică în construcții, concluzia instanței fiind că lucrarea efectuată a fost finalizată și a corespuns tuturor criteriilor de calitate, iar Mănăstirea a refuzat în mod abuziv să semneze procesul-verbal de recepție și are obligația să achite lucrările conform contractului. În 2013 sentința a rămas definitivă și irevocabilă la Tribunalul Specializat Cluj prin anularea recursului Mănăstirii.

Cu toate acestea, nici până în ziua de azi Mănăstirea Codru nu a plătit nici măcar un leu pentru frumoasa lucrare, motivând că această sarcină revine Bisericii Ortodoxe Române. La rândul său, B.O.R. afirmă că nu are nicio obligație în a-și însuși lucrarea. Mai mult decât atât, a fost contestată încercarea de executare silită, cerându-se în mod sfidător obligarea păgubiților la plata cheltuielilor de judecată ale Mănăstirii.”, a relatat avocatul Ștefan Bălan de la SCA Trifan, Cuibuș, Bălan din Baroul Cluj.

Documentele sunt clare în acest caz. Mai jos aveți dispozitivul sentinței din 2012, rămasă definitivă, și dispozitivul încheierii de executare silită din iulie 2022.

”În acest joc al nepăsării, Mănăstirea și B.O.R. au reușit să destrame și să ruineze familia care s-a ocupat de lucrări. Cei doi soți care dețin firma constructoare au intrat în colaps financiar din cauza țepei primite de la fețele bisericești, și-au pierdut locuința, fiind evacuați de bancă pentru că nu și-au mai putut plăti ratele, au divorțat și sunt în continuare executați silit de creditorii pe care la rândul lor n-au mai reușit să-i plătească.

Reprezentanții bisericești afirmă în înscrisurile depuse la instanța de executare că bunurile lor sunt sfinte și nu pot fi executate silit impunându-se astfel, în opinia lor, anularea dosarului de executare. Ne punem întrebarea: de ce nu își respectă benevol obligațiile stabilite de instanța de judecată? La momentul când au contractat lucrarea, bunurile nu erau sfinte? Au știut încă de la momentul semnării contractului că nu vor putea plăti niciodată lucrările contractate?

Pentru că dacă au știut și au urmărit acest lucru, fapta este una gravă, fiind prevăzută ca infracțiune de Codul penal la art. 239 alin. 2, respectiv: se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă fapta persoanei care ştiind că nu va putea plăti, achiziţionează bunuri ori servicii producând o pagubă creditorului (Abuzul de încredere prin fraudarea creditorilor).”, a precizat avocatul Ștefan Bălan.

Potrivit acestuia, datoria plus penalitățile ajung la 300.000 euro.

Comments

comentarii

La Cluj-Napoca a avut loc un fenomen atmosferic interesant - inversiunea termică. Astfel, am putut să vedem cum aerul rece coboară mai aproape de pământ.... Citește mai mult
Piața Avram Iancu se „îmbracă” în haine de sărbătoare. Pregătirile pentru 1 Decembrie, Ziua Națională a României, sunt în toi.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!