fbpx

Femeie condamnată la închisoare cu executare pentru furt prin îmbrățișare

O femeie a fost condamnată la 1 an și jumătate de închisoare cu executare pentru că a furat portofelul cu 1200 lei al unui bărbat pe care l-a îmbrățișat. Inculpata i-a spus judecătorului că a băut și nu a știut ce face, dar scuza nu a ținut.

O tânără din Satu Mare a fost condamnată la un an şi şase luni de închisoare cu executare după ce a furat portofelul unui bărbat beat în timp ce l-a îmbrăţişat, arată portalsm.ro

”În fapt, din mijloacele de probă administrate în cauză reiese faptul că, la data de 20.12.2021, în jurul orei 22.30, inculpata ##### ######, în timp ce se afla în zona intersecției ###### din Satu MAre, profitând de starea avansată de ebrietate a persoanei vătămate ###### ##### #####, i-a sustras acesteia portofelul ce conținea actul de identitate, cardul de sănătate și suma de 1200 lei, cauzând un prejudiciu în cuantum de 1250 lei.

La data de 20.12.2021, în jurul orei 21.00, persoana vătămată împreună cu o persoană de sex masculin s-au deplasat la localul “Time Out Coffe”, situat pe str. Careiului,  mun. Satu Mare, unde au jucat la aparatele de jocuri de noroc. 

La un moment dat acestea au ieșit din local ca să fumeze o țigară. Pe terasă au purtat discuții cu inculpata, căreia i-au plătit un cognac. În jurul orei 22.00, persoana vătămată şi persoana de sex masculin s-au deplasat către banca ### aflată în zonă, unde au chemat-o pe inculpată. În cadrul discuţiilor, după ce persoana vătămată a rămas cu inculpata, aceasta din urmă, profitând de faptul că persoana vătămată era în stare avansată de ebrietate, a îmbrăţişat-o, moment în care i-a sustras din buzunar portofelul, ce conţinea actul de identitate, cardul de sănătate și suma de 1200 lei.

Situaţia de fapt expusă anterior rezultă din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză, astfel cum rezultă din cele ce urmează.

Cu ocazia sesizării, organul de cercetare penală a procedat la audierea persoanei vătămate. Conform declaraţiei acesteia, la  data de 20.12.2021, în jurul orelor 22:30, în timp ce se afla pe str. Careiului din Satu Mare, în zona barului „Ambience”, împreună cu prietenul său ####### #####, a fost acostat de o persoană de sex feminin, pe care nu o cunoaște, au purtat discuții, iar la un moment dat aceasta a îmbrăţişat-o.  

După aproximativ cinci minute, persoana de sex feminin i-a spus că trebuie să plece, iar după plecarea acesteia, a constatat că din buzunarul de la geacă îi lipsește portofelul, ce conținea actul de identitate, cardul de sănătate și suma de 1200 lei, cauzând un prejudiciu în cuantum de 1250 lei. Aceasta a mai precizat că persoana respectivă purta o geacă de culoare neagră și cu blană la guler (f. 13). 

Procurorii au dispus predarea de către Banca Comercială Română, cu sediul în, str. Careiului nr. 22, a înregistrărilor video realizate de camerele de supraveghere montate pe exteriorul clădirii. 

Conform procesului – verbal de vizionare, la data de 20.12.2021, ora sistem 22:00:06, se observă două persoane de sex masculin, aflate în stare vizibilă de ebrietate. Una dintre acestea, este persoana vătămată,, având constituție atletică, capul neacoperit, vestimentație tip geacă prevăzută cu glugă, de culoare verde închis, pantaloni de culoare închisă tip blug, care are în mâini o sticlă folosită pentru vânzarea băuturilor alcoolice. Cealaltă persoană are constituție atletică, capul neacoperit, vestimentație de culoare neagră, tip geacă scurtă. Acestea sunt orientate cu fața către o persoană de sex feminin, având constituție atletică, părul lung blond către vârfuri, vestimentație tip geacă de culoare închisă, având în gură o țigară, care ajunge în zona unde se află persoana vătămată 

La ora sistem 22:02:26, persoana vătămată este cuprinsă de mijloc de persoana de sex feminin, fiind controlată prin buzunare, iar la ora sistem 22:02:55, persoana de sex feminin părăsește zona, lăsându-l singur pe numitul ###### #####-#####, care bea din sticla pe care o are asupra sa.

Inculpata a recunoscut comiterea infracţiunii, precizând că ”la data de 20.12.2021, pe tot parcursul zilei, a consumat diferite băuturi alcoolice, iar în jurul orei 22.00, se afla pe terasa barului “Time Out Caffe” situat pe str. Careiului din mun.Satu Mare..

Din local au ieșit două persoane de sex masculin, aflate în stare vădită de ebrietate. A intrat în vorbă cu acestea și le-a cerut o țigară și ceva de băut. Persoanele respective au intrat în bar şi i-au adus un cognac, după care s-au îndreptat împreună către banca BCR, aflată în apropiere.

La un moment dat a rămas singură cu persoana vătămată, s-a apropiat de aceasta, a îmbrățișat-o, iar din buzunarul de la geacă i-a luat portofelul, după care i-a spus că trebuie să plece. În final inculpata a arătat că regretă comiterea infracţiunii.

Motivele pentru care a fost condamnată la închisoare cu executare

Instanţa a reţinut incidenta stării de recidivă postexecutorie: ”Astfel, se reţine că inculpata a fost condamnată la 3 ani închisoare pentru săvârşirea faptei prevăzute de art. 233 alin. 1 şi 234 alin. 1 lit. d NCP prin Sentinţa penală nr. #### din 20.12.2017a Judecătoriei Satu Mare, definitivă prin Decizia Penală ## din 04.01.2018 a Curţii de Apel Oradea. Pedeapsa este considerată ca executată la data de  29 October 2020, după expirarea termenului de 415 zile.

În baza art. 396 alin. (2) şi (10) C. proc. Pen., instanţa constată că prezumţia de nevinovăţie a fost răsturnată în privinţa inculpatului deoarece probatoriul administrat în cauză confirmă, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta reţinută în sarcina sa există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de acesta cu forma de vinovăţie prevăzută de lege.

Procedând în continuare la individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa va avea în vedere următoarele criterii şi aspecte:

La individualizarea pedepsei, atât sub aspectul naturii acesteia cât și sub aspectul cuantumului acesteia, instanța va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de art. 74 C.pen precum: împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite; starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită; natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii; motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit; natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului; conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal; nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială si socială.

Instanţa reţine că inculpata nu este la prima abatere de natură penală, potrivit fişei de cazier acesta a mai fost condamnat anterior pentru  săvârşirea unor fapte similare pe care instanţa le va avea in vedere la momentul stabilirii pedepsei inculpatei.

De asemenea, instanţa reţine că inculpata nu are un loc de muncă, astfel că nu a făcut dovada că îşi obţine veniturile în mod onest. Instanţa reţine perseverenţa infracţională a inculpatei în ceea ce priveşte săvârşirea de fapte penale îndreptate împotriva patrimoniului, constatând aşadar că inculpata îşi obţine veniturile prin comiterea de fapte penale îndreptate împotriva partimoniului persoanei.

Pe de altă parte, instanţa reţine că inculpata a colaborat cu organele de cercetare penală, iar fapta sa prezintă un pericol scăzut prin prisma sumei sustrase.

Mai mult, susţinerea inculpatei potrivit căreia ar fi consumat anterior băuturi alcoolice şi că nu ar fi ştiut ce face nu pot fi primite de instanţă ca fiind cauze justificative ori circumstanţe atenunate. Instanţa reţine că inculpata a consumat de bună voie băuturi alcoolice fiind responsabilă de conduita pe care o are sub influenţa acestora.

Drept urmare, în temeiul art. 396 alin. (1), (2) și (10) C.proc.pen. va condamna pe inculpata ##### ###### la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracțiunii de furt calificat, prevăzută de art. 228 alin. 1 – art. 229 alin. 1 lit. b Cod Penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 din Codul Penal.”, se arată în motivarea sentinței.

Comments

comentarii

La Cluj-Napoca a avut loc un fenomen atmosferic interesant - inversiunea termică. Astfel, am putut să vedem cum aerul rece coboară mai aproape de pământ.... Citește mai mult
Piața Avram Iancu se „îmbracă” în haine de sărbătoare. Pregătirile pentru 1 Decembrie, Ziua Națională a României, sunt în toi.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!