fbpx

Juriu cu greutate la concurs de procese simulate pe drepturile omului la CA Cluj

Trei penaliști cu greutate au format juriul concursului de procese simulate pe drepturilor omului organizat de ELSA Cluj-Napoca, ce a avut loc în week-end la Curtea de Apel Cluj.

Juriul concursului de procese simulate pe drepturile omului a fost format din avocatul și profesorul Radu Chiriță, cel care acum 18 ani introducea jurisprudență CEDO în România, judecătoarea Elena Botezan, fost procuror șef al DNA Cluj, care i-a trimis în judecată pe Sorin Apostu și Horea Uioreanu, și Delia Purice, judecător cu o vastă experiență, fostă șefă a secției penale de la Curtea de Apel Cluj.

La Concursul de Procese Simulate se poate înscrie orice student sau masterand (nepractician) înmatriculat la o Facultate de Drept din Cluj-Napoca. Fiecare echipă este formată din 2 studenți. Concursul cuprinde două etape: etapa scrisă și etapa orală.

Mai întâi, organizatorii prezintă o speță dedusă judecății, redactată de membrii juriului. În cazul acestui concurs speța a fost următoarea:

Până în 19 mai, cei înscriși în concurs au trimis organizatorilor memorii ce conțin concluziile scrise pentru susținerile fiecărei părți din proces.

Echipele selectate în urma etapei scrise au participat la etapa orală, care a avut loc în 21 mai la Curtea de Apel Cluj, în sala 155 de penal.

proces simulat drepturile omului (1)

Potrivit Regulamentului ELSA Cluj-Napoca, calitatea procesuală și ordinea în care echipele pledează este trasă la sorți de către participanți în ziua desfășurării etapei orale. Fiecare echipă pledează, pe rând, ambele calități procesuale. În urma acestor procese, cele mai bune 2 echipe pledează în finală.

Finala are loc pe baza aceleiași spețe, calitățile procesuale fiind trase la sorți de către participanți înainte de începerea rundei finale

Un proces simulat are următoarele etape:

  1. Pledoaria reclamantului(15 min.);
  2. Pledoaria pârâtului(15 min.);
  3. Replica reclamantului(7 min.);
  4. Replica pârâtului(7 min.).

Pledoaria este discursul prin care o echipă își prezintă argumentele în susținerea părții pe care o reprezintă. Pledoariile nu pot reproduce doar conținutul concluziilor scrise, rolul acestora fiind de a accentua elementele importante ale speței.

Câștigătorii concursului pe domeniul CEDO au fost Călin Rus (care a fost desemnat și cel mai bun pledant) și Dorin Giurgi, cei care au câștigat concursul național pe drepturile omului, în urmă cu o săptămână, la Sibiu.

Premiul 2: Francesca Buta şi Leonardo Mărincean
Premiul 3: Carmen Lupu şi Carmen Petrovici
Cel mai bun pledant, Călin Rus, a primit si un internship la SCA Chiriță şi Asociații

Comments

comentarii

Franța este în alertă maximă în faţa ameninţării cu atentate, înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Paris.... Citește mai mult
Percheziții în Turda, în cadrul unui dosar penal ce vizează infracțiunile de fals și înșelăciune.... Citește mai mult

Lasă un răspuns