După nici patru luni de la revenirea în instanță, judecătoarea care a scăpat prin intervenirea prescripției de un dosar în care fusese condamnată în primă instanță la 3 ani și 6 luni închisoare pentru luare de mită s-a pensionat.
Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât recent înaintarea către Președintele României a propunerii privind ”eliberarea din funcţie, prin pensionare, a doamnei Burlan-Pușcaș Elena, judecător la Tribunalul București.”
În 21 martie, judecătoarea Elena Burlan-Pușcaș revenea la Tribunalul București, după o suspendare de aproape cinci ani, în care a fost judecată și condamnată pentru că a luat mită de la interlopi printr-o ghicitoare.
În cele din urmă, Înalta Curte a dispus încetarea procesului, ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția. “Desfiinţează sentinţa penală atacată şi, rejudecând, în baza art.396 alin.1 şi 6 Cpp raportat la art.16 alin.1 lit.f Cpp, art.154 alin.1 lit.b Cpp şi art. 5 Cp, cu referire la art.155 alin.1 C.pen., interpretat prin deciziile nr. 297/2018 şi nr.358/2022 ale Curţii Constituţionale a României şi decizia nr. 67 din 25.10.2022 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, încetează procesul penal faţă de inculpata Burlan – Puşcaş Elena, sub aspectul săvârşirii a patru infracţiuni de luare de mită, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia Instanţei supreme,
Elena Burlan-Puşcaş a fost trimisă în judecată de DNA sub acuzaţia că a luat mită suma totală de 63.000 de euro de la membri a două clanuri de interlopi.
Curtea de Apel București a decis că din probele aflate la dosar rezultă, „în afara oricărui dubiu”, doar faptul că judecătoarea inculpată a primit 10.000 de euro, prin Silvia B., în noaptea dinaintea pronunțării sentinței pe fond din dosarul „clanul Vică”.
Faptele judecătoarei Burlan au ajuns la cunoștința DNA în decembrie 2016, după ce prezicătoarea Silvia B. a fost acuzată de evaziune fiscală şi a făcut un denunț, pentru a beneficia de reducerea la jumătate a pedepsei.
După depunerea denunțului, procurorii anticorupţie au început să adune probe. În ianuarie 2017, judecătoarea Burlan a descoperit prin casă tehnica de interceptare, după cum rezultă din stenograma unei discuţii purtate cu prezicătoarea:
Judecătoarea: Da eu aveam microfoane în casă.
Silvia B.: De unde știi?
Judecătoarea: Am verificat. Da! (…) Am verificat atunci, după ce-ai fost tu…
Silvia B.: Şi unde le-ai găsit?
Judecătoarea: În aerul condiționat!
Un an mai târziu, judecătoarea a picat în plasa anchetatorilor, fiind înregistrată chiar de cea care îi prezicea viitorul.
Pe 16 februarie 2018, Silvia B. a dus-o cu maşina pe judecătoarea Burlan la o ghicitoare din județul Argeș. Discuţia lor de pe drum a fost înregistrată.
Judecătoarea: Şi vezi că s-ar putea să te înregistreze și pe tine, când zici că… Eu nu știu ce le-ai zis tu. Tu ce le-ai zis de mine, că am vreo treabă?
Silvia B.: Când?
Judecătoarea: Când te-ai mai întâlnit cu ei (cei din clanul Vică – n.r.).
Silvia B.: Păi, la început atunci.
Judecătoarea: A!
Silvia B.: Nu știa că veneam și îți aduceam… ți-am adus atunci banii, în seara aia? Atât știu, decât în noaptea aia. Înainte să fie pronunțarea…
Judecătoarea: Eu zic: știu? Nu știu.
Silvia B.: Ştiu că ți-am adus banii.
Judecătoarea: Nu mai vorbi, că poate ai ceva prin geantă, băga-mi-aș picioarele! (…)
Silvia B.: N-am… N-am nimic. Vino încoace!