Acasă » OPINII-ANALIZĂ » Judecătoarea Andrea Chiș din CSM face apel la ”un limbaj public pe măsura demnității funcției”
Andrea Chiș (în stânga imaginii) și Victor Alistar (în dreapta)

Judecătoarea Andrea Chiș din CSM face apel la ”un limbaj public pe măsura demnității funcției”

Judecătoarea clujeancă Andrea Chiș, membru CSM, îl pune la punct pe reprezentantul societății civile în Consiliu, Victor Alistar, și face un apel la un limbaj public pe măsura demnității funcției.

Ieri, membrul CSM Victor Alistar, care a fost sustinut de PSD si Alde pentru intrarea lui in Consiliu, a spus ca avizul negativ pe proiectul de modificare a legilor justitiei a fost un vot politic, nu un vot tehnic. “A fost un vot politic, ceea ce este cu adevarat dezamagitor, pentru ca s-a indreptat spre un vot negativ in sensul afectarii a independentei justitiei”, a spus Victor Alistar, pentru Antena 3, la finalul plenului Consiliului Superior al Magistraturii. “Ce sens a avut consultarea judecatorilor din sistem?”, a mai intrebat retoric Alistar, care în timpul ședinței de plen a avut un clinci verbal cu judecătoarea Andrea Chiș.

”In Romania zilelor noastre, reprezentantii societatii civile, numiti in Consiliul Superior al Magistraturii de o majoritate politica, au ajuns sa acuze o majoritate a membrilor consiliului, judecatori si procurori, de faptul ca votul lor in apararea sistemului judiciar e unul politic.

Eu cred ca aceleasi criterii de deontologie trebuie avute in vedere de toti membrii consiliului. Nu putem comunica la un astfel de nivel si la niciun nivel folosind limbaje diferite.

S-a ajuns ca discursul public sa fie atat de virulent, inclusiv in cazul persoanelor cu functii publice, tinute de obligatii de rezerva, incat cei cu bun simt tac. Daca tacerea e justificata in cazul atacurilor la persoana, in functie de optiunile fiecaruia, ea nu poate fi o solutie in cazul atacurilor impotriva sistemului judiciar. Astfel de acuze sunt menite sa dauneze imaginii consiliului si justitiei. Nu cred ca aceasta este menirea constitutionala a membrilor societatii civile. 

S-a sustinut ca cei care am votat pentru aviz negativ nu am fi fost de acord cu punerea in concordanta a legilor justitiei cu deciziile Curtii Constitutionale, fara a se preciza care sunt acestea. Nici domnul ministru nu a sustinut vreo astfel de intentie, nici in prezentarea PowerPoint, nici in textul trimis spre avizare. 

Probabil se face referire la decizia pronuntata in cursul procedurii de avizare in ceea ce priveste incetarea detasarii magistratilor, la solicitarea unei colege procuror, detasata in Ministerul Justitiei. Nu exista vreo propunere in acest sens, pentru ca decizia s-a pronuntat dupa trimiterea proiectului spre avizare. 

Daca se vorbeste despre posibilitatea de revocare a membrilor consiliului, o astfel de modificare nu justifica urgenta procedurii de trecere a unor dispozitii ce submineaza fundamentul sistemului judiciar, cata vreme decizia a fost pronuntata in perioada mandatului vechiului consiliu, cu mult inainte de inceperea mandatului celui actual. 

Cred ca fiecare membru al consiliului si al fiecarei puteri, judecatoreasca, executiva si legiuitoare, trebuie sa aleaga un limbaj public pe masura demnitatii functiei sale.”, a scris judecătoarea Andrea Chiș pe Facebook.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns