Pe pagina sa de facebook, membrul CSM, judecătorul Bogdan Mateescu recunoaște dificultatea în care se desfășoară la acest moment actul de justiție. Redăm postarea:
,,Într-adevăr, evoluția pandemiei naște serioase probleme și în instanțe.
Sunt instanțe cu mulți colegi judecători și grefieri depistați pozitiv cu acest virus nou. Actul de justiție se desfășoară cu dificultăți majore.
Natura procedurilor, caracterizate prin publicitate, oralitate și nemijlocire, expune magistrații și personalul auxiliar îmbolnăvirii.
În limita competențelor sale legale și în constrângerile procedurilor prevăzute de legea în vigoare, Consiliul a adoptat în cursul anului hotărâri prin care a încercat să vină în sprijinul conducerilor administrative ale instanțelor pentru a răspunde acestei imense provocări. Hotărâri care au fost foarte bine primite în întreg sistemul judiciar.
Hotărârile au fost adoptate în urma unor largi consultări cu instanțele, parchetele și organizațiile profesionale ale avocaților, executorilor, practicienilor in insolvență.
Chiar și după un larg consens în urma consultării, hotărârile au fost adoptate cu majoritate…. Nu mai dezvolt, nu vreau să mai dau pretext de o nouă și închipuită victimizare a mai știu eu cui, ca în ridicolul serial de presă.
Dar iată, cu toate eforturile noastre, ale (aproape) tuturor, lupta cu pandemia este din ce în ce mai grea și da, este nevoie de modificări legsilative care să adapteze procedurile la specificul timpului. Problema acum este, da, la nivel legislativ.
Și asta voiam să vă spun: astăzi am discutat în C1 observațiile la proiectul de Lege înaintat Consiliului de către Ministerul Justiției în urmă cu aproximativ două săptămâni. Observațiile noastre vor fi transmise în scurt timp ministerului și sperăm că proiectul de lege fie adoptat în cel mai scurt timp.
În același timp discutăm în permanență cu conducerile instanțelor și cu partenerii în înfăptuirea actului de justiție, le stăm la dispoziție cu orice sprijin, în limita competențelor noastre constituționale și legale.
De aceea a acuza de indiferența Consiliul, în plus chiar în ziua în care acest proiect se discuta în comisia nr. 1, așa cum s-a întâmplat azi, mi se pare profund nedrept.
Lupta cu pandemia este foarte grea, pentru a fi câștigată este nevoie de solidaritate.
Dezbinarea ori învinovățirea fără temei nu cred că vor duce la ceva benefic.
Sănătate colegilor, sănătate tututor!”, arată judecătorul pe pagina sa de facebook.
Menționăm că judecătorul Bogdan Mateescu a făcut parte din Comisia nr.2 Judecători-Resurse umane și organizare care a validat practica instanțelor de a menține delegația avocaților din oficiu și după prezentarea avocatului ales și despre care am scris aici.
Atunci comisia din care făcea parte și Bogdan Mateescu a concluzionat că nu este necesară consultarea UNBR cu privire la situația delegațiilor avocaților din oficiu. Acum afirmă că se discută în permanență și cu partenerii în înfăptuirea actului de justiție.