fbpx
Coasta Liguriei. Aici ar fi trebuit să ajungă clujenii la muncă

Italian trimis în judecată pentru înșelarea a 151 de clujeni cu locuri de muncă pe Coasta Liguriei

Un cetățean italian a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca pentru înșelarea a nu mai puțin de 151 de oameni, cărora le-a promis locuri de muncă pe Coasta Liguriei, încasând de la ei diverse sume pentru procesarea dosarului, și dus a fost.

Procutorii clujeni au dispus trimiterea în judecată, în stare de deținere în Italia, a inculpatului Picozzi Gerardo, sub aspectul săvârşirii a 151 de infracţiuni de înşelăciune și a trei infracţiuni de tentativă la înşelăciune,

Potrivit rechizitoriului, ”în perioada ianuarie 2012 – martie 2012, inculpatul Picozzi Gerardo a promovat prin site-uri specializate în anunţuri pe Internet şi prin intermediul publicaţiilor locale, precum „Piaţa de la A-Z”, intermedierea unor locuri de muncă în Italia, în special în domeniul hotelier, pe durate determinate de timp cuprinse între 3 şi 6 luni, pentru salarii şi alte beneficii avantajoase.

În urma vizionării anunţului prin care se promitea intermedierea locurilor de muncă pe Coasta Liguriei, în localităţile San Remo, Savona, Portofio, Rapallo, Genova etc., persoanele vătămate au luat legătura telefonică cu promotorul ofertei pentru obţinerea de detalii, context în care li s-a indicat să se deplaseze în judeţul Cluj, localitatea Floreşti, str. Subcetate pentru a-şi depune dosarele de angajare. În contextul întâlnirii nemijlocite, doritorii de locuri de muncă în Italia l-au cunoscut pe inculpat, acesta s-a recomandat cu numele „Gerardo” ori „Picozzi Gerardo”, vorbea stâlcit limba română, dar o înţelegea bine şi pretindea că este însărcinat de către mai mulţi patroni ai unor diverse lanţuri hoteliere sau alte afaceri, să recruteze personal pentru angajare temporară în Italia.

Inculpatul Picozzi Gerardo le-a transmis persoanelor vătămate că are capacitatea de a le garanta obţinerea unui loc de muncă în Italia, în zone turistice, promiţându-le după caz că vor fi angajaţi pe post de ajutor bucătar, muncitor necalificat (îngrijitor şezlonguri), bucătar, muncitor calificat, portar, cameristă, sau „tuto farre” (om bun la toate) în diverse hoteluri ori restaurante sau complexe turistice din localităţile Rimini, Rapallo Catena, Palermo, Genova, etc.

Cu ocazia promovării locurilor de muncă, inculpatul Picozzi Gerardo a expus, în mod individual, fiecărei persoane interesate, tipul job-ului şi salariul, precum şi alte detalii despre condiţiile de lucru, stabilindu-se faptul că preţul atractiv al salariului, cuprins între 700 – 1.800 euro respectiv siguranţa angajării, perioada de lucru cuprinsă între 3 luni şi 6 luni, după caz, şi momentul de plecare – luna aprilie 2012, au fost elementele care au captat interesul a circa 200 persoane care au apelat la serviciile pe care inculpatul le-a promovat.

La momentul întâlnirilor la locuinţa inculpatului din localitatea Floreşti, jud. Cluj, persoanele interesate de locuri de muncă au depus documentaţia solicitată în prealabil de către inculpat respectiv copii de pe actele de studii, acte de identitate, acte de stare civilă iar majoritatea persoanelor i-au achitat lui Picozzi Gerardo sume de bani cuprinse între 50 euro şi 300 euro, în monedă euro sau echivalentul contravalorii în moneda lei. Inculpatul Picozzi Gerardo le-a pretins aceste sume de bani, justificând că ele ar fi necesare pentru procesarea dosarului de către angajatorii din Italia şi pentru traducerea actelor în limba italiană. După depunerea documentaţiei şi întocmirea „dosarelor de angajare”, inculpatul Picozzi Gerardo a stabilit cu fiecare dintre persoane data şi locul plecării spre Italia şi le-a asigurat că vor pleca împreună cu mulţi alţi români interesaţi de munca în străinătate.

Primul val de persoane care urma să se deplaseze la muncă au constatat, în data de 21 martie 2012, când s-au prezentat la locul stabilit în prealabil pentru plecare, faptul că Picozzi Gerardo era de negăsit, nu mai răspundea la telefon şi îşi abandonase toată documentaţia la locuinţa din localitatea Floreşti, situaţie în care şi-au dat seama că au fost victimele unor înşelăciuni.”

Concluzionâd, procurorii arată că, în perioada ianuarie – martie 2012, inculpatul Picozzi Gerardo  a determinat un număr de 154  să-şi depună dosarele de candidatură în considerarea promisiunilor mincinoase, respectiv a determinat un număr de 151 de persoane dintre acestea să-i remită valori cu titlu de comisioane pentru procesarea actelor de angajare, cu scopul unic de a obţine pentru sine foloase materiale injuste, cauzând un prejudiciu total de 7.565 euro şi 10.460 lei.

Dosarul a fost instrumentat în colaborare cu polițiști de la Poliţia municipiului Cluj-Napoca – Biroul de Investigaţii Criminale.

Comments

comentarii

Şapte din zece români (69%) consideră că statutul de membru al Uniunii Europene aduce beneficii României, procentul situându-se în media UE, relevă cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European.... Citește mai mult
Tot mai mult părinți au refuzat să își vaccineze copiii împotriva rujeolei, în ultimii 15 ani, atât la nivel național, cât și în județul Cluj.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!