Elevii unei clase a IX-a de la Liceul Avram Iancu din Cluj-Napoca au avut, astăzi, o altfel de oră de dirigenție. Au fost duși de diriginta lor la Tribunalul Cluj, unde judecătorul Cristi Danileț le-a predat lecții de educație juridică într-o sală de judecată.
Elevii au învățat de la judecător cum funcționează Justiția și diverse chestiuni utile atât din codul penal, cât și din cel civil. Mai întâi, Cristi Danileț le-a spus cu ce se ocupă procurorii și judecătorii, cât și de la ce vârstă pot răspunde penal.
De la Codul penal, judecătorul a trecut la articole din Codul civil, de exemplu cele referitoare la relațiile de familie.
Cristi Danileț le-a spus elevilor câteva elemente prin care se poate dovedi că s-a săvârșit o faptă, cum ar fi martori, amprente, certidicate medico-legale sau camere de supraveghere.
”Astăzi sunt camere de luat vedere în principalele intersecții, principalele magazine sau instituții. Și voi ați fost filmați de când ați intrat aici. Toate locurile publice dintr-un palat de justiție sunt dotate cu camere să nu se întâmple ceva. Poate este atacat un judecător. Și am avut în anii trecuți judecători atacați de persoane care doreau să se răzbune pentru că au fost prinse și trimise la închisoare. De asemenea, în magazine, în mall și la intersecții pe drumuri avem camere și putem identifica.”, a spus magistratul.
Acesta a atins un subiect foarte actual: conturi false pe Facebook ale unor persoane bolnave mintal.
”Intră pe Facebook ca și cum ar fi un adolescent și începe discuții cu alți adolescenți. Uneori, în cadrul acestei discuții, se schimbă poze intime. Am avut în urmă cu ceva timp cazul cu fiica unei judecătoare, nu de aici din Cluj. Fiica unei judecătoare care s-a despărțit de prietenul său și acesta a amenințat-o că dacă nu continuă relația va face publice pozele intime pe care ei le-au schimbat. Noroc că acea domnișoară, cu toată rușinea, s-a dus la mama ei, i-a spus ce s-a întâmplat și judecătoarea a făcut plângere la procuratură și s-a început ancheta pentru șantaj. Respectivul băiat a fost arestat pentru șantaj, așa se numește fapta asta.
Așadar, țineți cont, mai ales la vârsta asta când începeți să vă îndrăgostiți sau când nu sunteți suficient de precauți când discutați cu persoane necunoscute pe internet. Vă rog mult asigurați-vă că este o persoană de încredere și gândiți-vă la un lucru: odată ce ați trimis o poză, degeaba o ștergeți din conversație. Ea a ajuns deja la destinatar. Degeaba o ștergeți din computerul vostru. Ea este deja în computerul destinatarului. Este la prietenul vostru sau la necunoscutul cărui i-ați acordat încredere. Gândiți-vă bine că oamenii se schimbă în timp. Nu știi dacă cel care-ți este astăzi prieten nu-ți va fi mâine un inamic. Gândiți-vă bine în fața cui vă deschideți! Vestea bună în legătură cu comunicarea pe telefon sau pe internet este că acea corespondență se consideră privată. Dacă eu trimit un SMS sau mesaj în chat este privat. Nimeni nu are voie să dezvăluie corespondența dintre noi doi, potrivit Codului penal. Accesul la telefoane sau la conturi de e-mail este posibil doar cu autorizarea judecătorului și numai că dacă bănuim că o persoană comite infracțiuni. ”, a precizat Danileț.
Adolescenții s-au amuzat la un proces simulat, pus în scenă de Cristi Danileț. Trei eleve au jucat rolul judecătorului, procurorului și avocatului. Ce a ieșit puteți vedea mai jos.