fbpx
Ion Țiriac și Ioan Rus (sursa foto alba24.ro)

Ion Țiriac este legat offshorește de Cluj

”Toate companiile lui Țiriac, din Cipru, România, de oriunde în lume, se închid acolo, în Puma Foundation”, a declarat avocatul lui Țiriac pentru riseproject.ro, cu privire la fundația din Panama a omului de afaceri ce apare în #Panama_Papers. Una dintre companiile din Cipru este Vitexa Holdings Limited, care deține 70% din RMB Inter Autor SRL Cluj, restul din firmă aparținând lui Ioan Rus.

Vitexa Holdings Limited este o căsuță poștală din Nicosia, Cipru, reprezentată în adunarea generală a asociaților RMB Inter Auto SRL Cluj (dealer Ford, Hyundai, Land Rover, Mercedes-Benz şi Mitsubishi) de către avocata Octavia Malene din București. Aceasta reprezintă mai multe offshore-uri ale lui Ion Țiriac, două dintre ele ridicând ansamblul rezidențial Stejarii din Băneasa, București și complexul de agrement cu același nume. În SC Medusa Hotels International, care a dezvoltat complexul Stejarii, a fost și firma olandeză Balaclava B.V., care apare în actele scurse din Panama. Aceeași Malene l-a reprezentat pe fiul milionarului, Ion Alexandru Țiriac, în dosarul ”Cocaina pentru VIP-uri”

Interesant este că offshore-ul lui Țiriac prezent la Cluj a cumpărat 15% din părțile sociale ale RMB Inter Auto de la firma prin care Ioan Rus este asociat în RMB, Autosincron, cu suma de 2 milioane de euro, cu patru zile înainte de 24 iunie 2014, când Rus a fost numit ministru al Transporturilor. Vitexa Holdings era oricum asociat majoritar, dar în mod ciudat și-a mărit partea deținută din capitalul sociale de la 55 la 70%. La o zi după ce Rus a devenit ministru, acesta a fost schimbat din funcția de administrator al firmei, iar după demisia venită în urma jignirii românilor din diasporă (episodul curvene și golanii), a revenit în funcția de administrator al RMB Inter Auto. Apoi, în 27 iunie 2014, in Arhiva Electronică de Garantii Reale Mobiliare a fost notat avizul privind stingerea unei creanţe între debitorul Autosincron şi creditorul Vitexa Holdings Limited, care avea o valoare de tot 2 milioane de euro.

cesiune autosincron vitexa

rmb inter auto

Un alt avocat al lui Țiriac, Nicolai Mîndrilă, a explicat pentru RISE Project scopul pentru care a fost înființată o fundație în Panama. “Puma Foundation este o fundație pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Țiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacție se închide, în final, în Puma Foundation. Fondator unic al fundației este Ion Țiriac. (….) Toate companiile lui Țiriac, din Cipru, România, de oriunde în lume, se închid acolo, în Puma Foundation. Relația e directă și ultimul acționar – cu ghilimelele de rigoare – e Puma Foundation. Asta-i structura. Puma Foundation deține tot ce înseamnă Țiriac”.

Vezi aici ce offshore-uri sunt implicate în afaceri mari la Cluj 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina