La fix 30 de ani de la Revoluția din Cluj, intersecția de la ”Conti” a fost din nou blocată. Dar nu de revoluționari ieșiți în stradă să lupte pentru libertate, ci de oameni care s-au adunat să le aducă un omagiu eroilor și să participe la lansarea cărții ”Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar”
Circulația s-a închis la ora 15:30, la fel ca în urmă cu 30 de ani, în 21 decembrie 1989. Revoluționari, rude ale acestora, primarul și alți oameni care au dorit să aducă un omagiu au participat la lansarea cărții despre Nemeș scrise de jurnalistul Tiberiu Fărcaș.
Nu a lipsit un pic de tensiune. Unul dintre revoluționarii care a fost alături de Nemeș în 89, regizorul Lucian Tănase, a reproșat faptul că armata nu își cere scuze când se comemorează victimele. „Armata a venit azi aici, dar nu e îndeajuns. Armata vreau să-și ceară iertare pentru că a tras în propriul popor, în propriii copii”, a stigat Tănase în intersecție.
”Cartea aduce o imagine completă a lui Călin Nemeș, alcătuită din amintiri și mărturii ale apropiaților, spectaculoase, inedite. Inclusiv un mesaj din partea fiicei lui Călin Nemeș, Patricia, care nu locuiește în România. Avea doar 5 ani când Nemeș a murit, în vara lui 1993. Cartea reface și atmosfera culturală-boemă a cenaclurilor clujene, unde Nemeș a activat. De asemenea, articole scrise de el, unele republicate pentru prima oară, din colectii de ziare si reviste postdecembriste nationale si locale, fotografii de arhivă cu el si cu pictorul Lucian Matiș, prietenul său bun, mort la Revoluție. De asemenea, o serie de fotografii inedite, nepublicate pănă acum cu Revoluția din Cluj 22 si 23 decembrie, din colecția unui clujean care a a murit acum un an. Este o radiografie care cuprinde și documente oficiale, sentința finală în Dosarul Revoluției și pasajele despre Cluj din Rechizitoriul din dosarul Revoluției care a început în 29 noiembrie 2019 la București”, a explicat autorul.
Volumul „Călin Nemeș. Povestea unui revoluționar” are 201 pagini și costă 30 de lei.