fbpx

Inspecția Judiciară va controla dosarele cu minori victime ale unor infracțiuni sexuale din ultimii 6 ani

La sesizarea Comisiei resurse umane și organizare din CSM, Inspecția Judiciară va controla dosarele cu minori victime ale unor infracțiuni sexuale din ultimii 6 ani. Amintim că au fost numeroase cazuri în România, ce au ajuns și la CEDO, în care magistrații au considerat că minore de 11-13 ani au consimțit să facă sex cu bărbați de 40-60 de ani.

”Cu majoritate, Comisia s decis sesizarea Inspecției Judiciare în vederea efectuării unui control tematic la instanțe și parchete referitor la modul de investigare și soluționare a cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore (viol, act sexual cu un minor), aflate pe rolul acestora în perioada 1.02.2014 la zi.

Obiectivele controlului vor avea in vedere practica instanţelor şi parchetelor referitoare la:

– aprecierea consimţământului ca fiind valabil sau nevalabil prin raportare la vârsta victimei;

– standardele de probaţiune care conduc la dispunerea unei soluţii de trimitere în judecată sau de tragere la răspundere penală ori, dimpotrivă, de netrimitere în judecată sau de achitare în aceste cauze.

Opinia minoritară a fost în sensul desfăşurării controlului tematic cu privire la cauzele aflate pe rolul instanţelor şi parchetelor in ultimii 3 ani.

De asemenea, s-a exprimat şi opinia minoritară, cu propunerea de sesizare a PÎCCJ, ÎCCJ şi a curţilor de apel pentru efectuarea unei analize a   practicii  neunitare,    sub aspectul  celor două  obiective şi înaintarea   acesteia la  Consiliu pentru a fi dezbătută în cadrul comisiei de specialitate.”, se arată în minuta întâlnirii Comisiei din 25 mai.

Citiți aici despre un astfel de caz revoltător din Hunedoara.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina