fbpx

Consiliul Legislativ: ”anularea proceselor-verbale încheiate nu poate fi realizată prin lege”

Consiliul Legislativ arată în avizul la proiectul de lege prin care se dorește anularea amenzilor aplicate pe perioada stării de urgență că  ”anularea proceselor-verbale încheiate nu poate fi realizată prin lege, întrucât constatarea nulităţii este de competenţa instanţei de judecată.”. De asemenea, Consiliul Legislativ arată că Decizia Curțiii Constituționale privind amenzile poate fi invocată și de cei care au încălcat măsurile de izolare sau carantină.

Consiliul Legislativ a analizat proiectul de lege depus la Senat de Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta și Cseke Attila și a propus schimbări semnificative în sensul eliminării primului articol care prevede că procesele-verbale de contravenție se declară nule și a articolului prin care sunt exceptate de la anulare amenzile aplicate celor care au încălcat măsurile de izolare și carantină.

”Față de forma actuală a textelor propuse, în acord cu cele reţinute în Expunerea de motive, precum şi pentru punerea de acord cu terminologia specifică răspunderii contravenţionale, acestea ar trebui să se refere la sancţiunile aplicate in temeiul art.28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999 privind regimul stării asediu şi regimul stării de urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr.453/2004, cu modificările completările ulterloare, pe durata de urgenţă stabilită prin Decretul nr.195/2020 privin  instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi prin Decretul nr.240/2020 privind prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României.

Pe de altă parte, având în vedere principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, precizăm că anularea proceselor-verbale încheiate nu poate fi realizată prin lege, aşa cum se prevede la art.1, întrucât constatarea nulităţii este de competenţa instanţei de judecată. De aceea, art.1 trebuie eliminat din proiect, normele subsecvente urmând a fi renumerotate.

La actualul art.4, pentru un spor de rigoare normativă, . expresia „în temeiul proceselor verbale prevăzute la art.1″ se va reda sub forma ”prin procesele-verhale de constatare a contravenţfilor şi de aplicare a sancțiunilor prevăzute la art.1″, iar sintagma „care nu au achitat cuantumul amenzii până la data intrării in vigoare a legii” trebuie înlocuită cu expresia „care nu au achitat amenda până la data intrării în vigoare a prezentei legi”.

În ceea ce priveşie actualul art.5, precizăm că soluţia legislativă propusă nu poate fi promovată, întrucât Decizia Curţii Constituţionale nr.152/2020 nu prevede nicio excepţie în ceea ce priveşte faptele stabilite drept contravenţii prin art.28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.1/1999, acest articol flind declarat neconstituţional in integralitatea sa. Prin urmare, nicio sancţiune apticată în temeiul acestei norme nu poate fi exceptată de la incidenţa efectelor deciziei instanţei de contencios constituţional.

Pe de altă parte, in ceea ce priveşte sancţiunile aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice, ele nici nu ar putea fi vizate de prevederile prezentului proiect, în măsura în care acestea s-au aplicat pentru fapte prevăzute drept contravenţii în cuprinsul Legii nr.61/1991 pentru sancţionarea faptelor de incăicffe a unor norme de convieţuire socială, a şi publice, republicată.

Pentru aceste motive, este necesară eliminarea din proiect a actualului art.5

La actualul art.6, pentru un spor de rigoare normativă, textul trebuie se refere la stabilirea respectivei proceduri prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Totodată, pentru utilizarea limbajului juridic consacrat, sintagma „de la intrarea în vigoare” se va reda sub forrna „de la data intrării în vigoare”, se arată în avizul Consiliului Legislativ.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [524.12 KB]

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina