fbpx

Proiectul de lege privind anularea amenzilor date pe perioada stării de urgență a fost depus la Senat

Proiectul de lege privind anularea amenzilor date pe perioada stării de urgență a fost înregistrat la Senat în 18 mai. Nu se anulează sancţiuniunile pentru cei care au încălcat măsurilor de izolare la domiciliu şi carantină. ”Pentru a evita blocaje în sistemul de justiție, dar şi pentru a limita pericolul de răspândire a virusului COVID-19”, spun inițiatorii în expunerea de motive.

Inițiatorii proiectului de lege, Călin Popescu Tăriceanu, Victor Ponta și Cseke Attila, precizează în expunerea de motive:

”Este un fapt recunoscut că pedepsele dure nu sunt singura modalitate de a face oamenii să respecte legile şi direcţiile benefice în care ar trebui să acţioneze în societate. O naţiune nu trebuie să tie supusă doar restricţiilor de ordin represiv, ea trebuie să fie bine informată şi motivată. Când oamenilor li se comunică, li se explică situaţia cu care se confruntă, când oamenii au încredere în autorităţile publice, cetăţenii suit cbiar responsabili.

În contextul actual, suntem în situaţia în care cei peste 300.000 de români, care au fost sancţionaţi contravenţional hi ban OUG nr. 1/1999, se pot adresa instanţelor de judecată pentru anularea amenzilor. O asemenea situalie ar duce la blocarea totală a sistemului de justiţie, iar în contextul de şănătate publică în care ne aflăm, persoanele vizate de decizia CCR se pot expune unei răspândiri a virusului COVID-19.

Pentru a evita blocaje în sistemul de justiție, dar şi pentru a limita pericolul de răspândire a virusului COVID-19, în această perioadă, am decis să înaintăm prezenta propunere legislativă care să anuleze în mod automat aceste amenzi, fâră a mai fi nevoie de a merge în instanţă, cu excepţia sancţiunilor contravenţionale aplicate pentru încălcarea măsurii de izolare la domieiliu şi carantină, dar şi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [121.23 KB]

Ce prevede proiectul de lege:

”Procesele verbale de contraventie emise în temeiul art. 28 din Ordonanta de urgenţă nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, se declară mule.

Amenzile aplicate în temeiul proceselor verbale prevăzute la art. 1 şi care au fost achitate, în tot sau în parte, de către debitori, se restituie la cerere acestora.

Pentru amenzile care nu au fost achitate, în tot sau în parte, în baza proceselor verbale prevăzute la art. 1, organele fiscale nu vor da în debit sumele datorate în vederea executării suite.

Persoanele sancţionate contravenţional, în temeiul proceselor verbale prevăzute art. 1, şi care nu au achitat cuantumul amenzii pană la data intrării în vigoare a legii, nu achită amenzile aplicate.

Prevederile art.l nu se aplică proceselor verbale prin care s-au impus sancţiuni privind încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu şi carantină, precum şi cele aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.”

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [35.37 KB]

Comments

comentarii

Lasă un răspuns