fbpx

Insanțele române, pe locul 4 la numărul de cereri de decizie preliminară adresate CJUE în 2021

Statisticile Curții de Justiție a Uniunii Europene pe anul trecut arată că instanțele române sunt pe locul 4 după cele germane, bulgare și italiene la numărul de cereri adresate instituției judiciere a UE.

”Cifrele demonstrează un grad remarcabil de performanță a instituției, iar aceasta în pofida unei noi tendințe în creștere a numărului de cauze introduse în fața Curții de Justiție și a Tribunalului

În anul 2021, în pofida persistenței crizei sanitare legate de COVID-19, instituția a putut să își mențină activitatea judiciară la un nivel foarte ridicat.

Pe plan statistic, anul care s-a încheiat a fost marcat de o nouă tendință ascendentă a numărului de cauze introduse în fața celor două instanțe, după scăderea temporară din anul 2020. O evoluție comparabilă se observă în ceea ce privește numărul de cauze soluționate. Această evoluție paralelă a numărului global de cauze introduse și soluționate în anul 2021 explică motivul pentru care numărul de cauze pendinte a rămas stabil.”, au transmis reprezentanții CJUE

1 584 cauze introduse în 2020
1 720 cauze introduse în 2021

Creșterea numărului de cauze introduse în fața Curții de Justiție se explică în principal prin creșterea semnificativă a numărului de recursuri formulate împotriva deciziilor Tribunalului. Această tendință ascendentă este rezultatul intensificării activității Tribunalului.

În ceea ce privește trimiterile preliminare, numărul de cauze introduse în anul 2021 înregistrează o ușoară creștere (567 în anul 2021 față de 556 în anul 2020). Aceste trimiteri, care provin de la instanțe naționale din toate statele membre ale Uniunii, stau mărturie pentru cooperarea excelentă dintre aceste instanțe și Curtea de Justiție pentru a-i permite acesteia din urmă să asigure în special interpretarea uniformă și aplicarea coerentă a dreptului Uniunii în ansamblul acesteia.

În anul 2021, cele mai multe cereri de decizie preliminară adresate Curții de Justiție au provenit de la instanțele germane (106), bulgare (58), italiene (46), române (38), austriece (37), belgiene (36), spaniole (35) și polone (34). A fost cu precădere deosebit de semnificativă creșterea numărului de trimiteri preliminare provenind de la instanțele din Bulgaria (58 în anul 2021 față de 28 în anul 2020) și din România (38 în anul 2021 față de 20 în anul 2020).

Referitor la temele abordate în jurisprudență, deciziile pronunțate pe parcursul anului trecut – în special în materia statului de drept, a mediului, a protecției datelor cu caracter personal, a protecției sociale, a combaterii violenței împotriva femeilor sau a protecției consumatorilor – arată cât de mult activitățile instituției se află în centrul realităților și a provocărilor contemporane și au un impact concret asupra vieții cetățenilor și a întreprinderilor din Uniunea Europeană.

În acest context, președintele Curții de Justiție, domnul Koen Lenaerts, a subliniat că, „într-un moment în care sunt observate tendințe difuze spre contestarea autorității deciziilor judecătorești și chiar, în anumite state membre, spre o repunere în discuție mai fundamentală a proiectului de integrare europeană, precum și a valorilor și a principiilor care stau la baza acestui proiect, legitimitatea deciziilor adoptate de instituție constă, înainte de toate, într-o vigilență constantă asupra calității și forței de convingere a acestora”.

Statisticile AICI

Comments

comentarii

Un spectacol de artificii și drone a avut loc vineri seară, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca.... Citește mai mult
Au fost momente emoționante de 1 Decembrie la bordul unui avion al companiei Wizz Air. Cei 200 de pasageri ai aeronavei au cântat în cor cântecul „Noi suntem români”, acompaniați de muzicieni.... Citește mai mult

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!