fbpx

Încă o generație din ”familia” Cantemir a absolvit dreptul. Absolvenții și profesorii au sărbătorit împreună pe scenă la finalul festivității FOTO/VIDEO

Unitate, prietenie și emoție sunt cuvintele care pot defini atmosfera de la festivitatea de absolvire a Facultății de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca, ce a avut loc în 25 mai, la Teatrul Național. Cel mai emoționant moment a fost după aruncarea tocilor, când toți profesorii au urcat pe scenă și au fredonat împreună cu absolvenții You should know that, baby, you’re the best, Yeah, more than you know, Yeah, more than you know. Decanul Anca Georoceanu a fost sufletul mini-petrecerii de pe scenă.

Decanul Anca Georoceanu a vorbit despre importanța de a aprecia prezentul, dincolo de trecut sau viitor, mărturisind că a fost inspirată de un panou publicitar văzut în drum spre festivitate, pe care scris ”viața se întâmplă acum”.

”Am încredere dragi studenți că sunteți antrenați să treceți peste orice fel de moment pe care îl veți avea în viața voastră și sper că un pic din acest antrenament se datorează facultății de drept. În final, doresc să mulțumesc părinților pentru că ne-au dat atâția studenți creativi și serioși. Doresc să le mulțumesc în special dragilor studenți pentru că au ales facultatea noastră și că ne fac să fim mândri de facultatea noastră. De asemenea, nu-i uit pe colegii mei, care sunt în sală și cărora le mulțumesc. Am să mai precizez un singur lucru: Vă asigur că în continuare voi fi disponibilă pentru voi toți. Dacă aveți nevoie de un sfat, o vorbă bună, știți unde mă găsiți. Să știți că am un buzunăraș secret în care reușesc să găsesc vorbele potrivite. Cu foarte mare drag aștept să ne revedem și vă mulțumesc frumos”, a spus în finalul discursului Anca Georoceanu.

Prodecanul Rodica Diana Apan le-a spus absolvenților: ”Mesajul meu este că porțile sunt și rămân deschise pentru voi. Cursurile de masterat pe care facultatea nostră le organizează vă așteaptă și am fi bucuroși să ne rămâneți alături. În fapt, dacă ne rămâneți alături, este una dintre cele mai indubitabile confirmări că anii de studenție au avut valoare și legați în continuare valoare. Ceea ce vreau să vă mai spun în acest momente este să rămâneți entuziaști, să vă păstrați intacte idealurilor, dragostea pentru dreptate și adevăr. Vă doresc să profesați cu demnitate și cu eleganță!”

”Este clipa cea mai frumoasă din viața fiecărui student, care după patru ani de studiu pornește într-o etapă superioară, cea în care va pune în practică cunoștințele acumulate în cadrul acestor frumoși ani. Până în acest moment, responsabilitatea educării voastre a aparținut profesorilor. Însă trebuie să știți că învățarea nu se oprește în momentul părăsirii facultății. Necesitatea educației continue trebuie să vină din dorința voastră de a cunoaște mai mult, de a nu stagna, indiferent de nivelul la care vă aflați. Să vă îmbogățiți mintea, dar și sufletul! (…)

Sunteți absolvenți ai Facultății de Drept ”Dimitrie Cantemir” din Cluj, o facultatea care se mândrește cu absolvenții ei, indiferent unde se duc, iar voi la rândul vostru vă rog să fiți mândri de facultatea noastră. Păstrați-vă puritatea tinereții, curiozitatea vie și să vă fie călăuze în viață iubirea, sinceritatea, binele și frumosul. Vă doresc mult mult succes în viață!”, a spus prodecanul Corina Buzdugan.

Decanul de suflet al acestei generații a fost ales lectorul Horea Crișan. Acesta a inserat glumă despre GDPR în discursul său, fiind ziua intrării în vigoare:  ”Vă mulțumesc foarte mult pentru distincția oferită. Am înțeles că am fost ales prin vot universal, direct, secret, pe grupul de Facebook. Astăzi este 25 mai 2018. Pentru noi juriștii, înseamnă mai mult decât această absolvire, înseamnă intrarea în vigoare a unui Regulament, de care toți am auzit. O scurtă glumă: O doamnă sună la un cabinet de avocat: Nu vă supărați, cunoașteți un specialist în GDPR? Da. Ați putea să-mi dați telefonul și adresa de e-mail? Nu. Cu un citat am venit astăzi la voi și vă zic sincer că nu știu cine este autorul, dar mi-a rămas în minte: Copiii sunt trecutul, prezentul și viitorul nostru. (…)

Nu uitați un singur lucru: Este un alt citat pe care îl știți toți, apare în cântece: Viața este o călătorie, nu o destinație. Încercați să luați deciziile cele mai bune pentru voi, să vă ancorați în realitate, pentru că realitatea este cea aproape de voi și cea care vă va da răspunsuri imediate”

Horea Crișan a făcut un scurt exercițiu cu absolvenții:

Preotul Bogdan Ivanov a spus rugăciunea Tatăl nostru, după care câteva cuvine: ”Veți fi oameni ai dreptății și trebuie să fiți, în primul rând, oameni drepți și să nu uitați că libertatea este cel mai mare dat pe care Dumnezeu l-a făcut omului și că în viața voastră trebuie să rămâneți oameni liberi și să știți că fruntea trebuie să v-o plecați doar în fața bunului Dumnezeu. Dumnezeu să vă răsplătească efortul de până acum, să vă binecunvânteze viitorul, speranțele pe care vi le faceți și să vă dea multe bucurii și mult succes!”

Momentul rugăciunii

Prezentarea și felicitarea tuturor profesorilor de către cei doi studenți care au prezentat festivitatea s-a făcut pe rime. De exemplu:

”Retorica ne-a ajutat/ Cum să fim oratori în Stat/ Felul de temperament noi l-am aflat/ Și personalitatea ne-a dezvoltat. Profesor universitar dr. Mărioara Petcu

”Legea trebuie învățată/ Dar și respectată/ Infracțiunile ni le-a explicat/ Și l-a examen ne-a testat. Profesor univ. dr. Ioana Vasiu”

”Insolvența nu e ușoară/ Câteodată te doboară/ Ai un SRL în România/ Trebuie să știi teoria. Conferențiar univ. dr. Rodica Diana Apan”

”Profitați de facultate/ De tot ce vă oferă ea/ Învățați din timp la toate/ Teoria generală a dreptului nu e o materie grea. Conferenția univ. dr. Corina Buzdugan”

Șefii de promoție sunt Octavian Grad la linia de învățământ cu frecvență și Diana Șigovan la linia de învățământ cu frecvență redusă.

Șefii de promoție Octavian Grad și Diana Șigovan

”Astăzi este ziua când privim cu nostalgie către trecut și cu încredere către viitor. Este ziua în care cu toții trăim emoții puternice. Faptul că vorbesc în calitate de șef de promoție este o mare realizare pentru mine. Sunt convins că fără ajutorul lui Dumnezeu nu aș fi fost astăzi în fața dvs. Cei patru ani în facultatea de drept au însemnat pentru noi un nou stil de viață. Am învățat să folosim timpul în mod eficient, astfel încât să avem un randament bun. În drept, fiecare detaliu contează și face diferența. Miile de ore de studiu, zecile de lucrări citite și numeroasele examene ne-au făcut să înțelegem că dreptul cere sacrificii în ceea ce privește timpul liber. Pe parcursul anilor de facultate, am întâlnit oameni minunați, de la care am avut de învățat, care ne-au marcat drumul în viața profesională prin progresele lor în domeniul dreptului. Reușitele noastre se datorează lor, profesorilor noștri, care de-a lungul celor 4 ani s-au străduit și au reușit să ne arată cât de complex este dreptul. Nu există prilej mai bun decât acest moment deosebit de încărcat de emoție să le adresăm mulțumirea noastră domnilor și doamnelor profesori, care cu pricepere, cu înțelepciune și cu răbdare ne-au călăzuit pașii și ne-au deschis calea științei”, a spus Octavian Grad.

”În completarea frumoaselor cuvinte ale colegului meu, aș dori să vă împărtășesc ce a însemnat a studia dreptul la frecvență redusă. Poate părea un dezavantaj față de urmarea cursurilor la zi, dar de fapt a fost o adevărată șansă pentru noi care deja ne-am început carierele sau mai urmăm cursurile unei facultăți. Au fost patru ani cu multe sfârșituri de săptămână petrecute la cursuri în detrimentul familiilor sau timpului liber, dar toate pentru a învăța și a ne perfecționa. De aceea, le mulțumim familiilor care ne-au înțeles, susținut și suportat. Spun suportat pentru că la acele zile de week-end se adaugă și restul zilelor, care pentru studenții de la frecvență redusă au însemnat mult studiu individual și oboseală. Dar tocmai acest efort ne-a adus și imensa satisfacție a rezultatelor obținute în toți anii de studii. Deosebite mulțumiri avem pentru doamnele și domniii profesori care și-au sacrificat alături de noi sfârșiturile de săptămână, pentru a ne ghida și forma în profesiile juridice. Le mulțumim în mod special pentru că și-au pliat metodele de predare pe specificul cursurilor cu frecvență redusă, punând accentul pe aspectele cele mai des întâlnite în practica profesională. În sfârșit, colegilor mei le doresc mult succes în continuare și să ajungă să profeseze în domeniile pe care și le doresc”, a spus Diana Șigovan.

A urmat momentul predării cheii către reprezentanții studenților din anul III, Cătălin Moloce și Ioana Andreica.

În cele din urmă, s-a strigat pentru ultima oară catalogul, mai întâi pentru absolvenții de la ZI, iar apoi pentru cei de la FR. Printre cei de la FR este și un apreciat chirurg rezident, Călin Popa. În cazul a două absolvente, fetițele lor au urcat pe scenă și s-au pozat împreună cu diploma de absolvire în mână.

Decanul Anca Georoceanu a declarat absolvenți promoția 2014-2018 a Facultății de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj-Napoca.

Finalul a fost emoționant. La îndemnul decanului, toți profesorii au urcat pe scenă, i-au felicitat pe absolvenți, au dansat și au fredonat împreună cunoscuta piesă More Than You Know a lui Axwell Ingrosso.

 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina