fbpx

În premieră, Ghid de informare și prevenție a infectării cu COVID-19, realizat de autoritățile din Cluj

Ghidul de informare și prevenție a infectării cu COVID-19 sau Ghidul pacientului a fost lansat de Insitutția Prefectului Județului Cluj. Ghidul are două variante: una simplă (negru pe alb) și una colorată și cu emoticon pentru Facebook.

Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să afle informații utile despre COVID-19, modalitățile de prevenire a infectării și alte răspunsuri care să ajute în contextul actual, a fost elaborat Ghidul de informare și prevenție a infectării cu COVID-19.

Documentul cuprinde răspunsuri la întrebări posibile și oferă informații avizate de specialiști, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, dar și al celor care răspund la întrebările acestora, oferind explicații, recomandări și măsuri medicale.

Ghidul a fost realizat de către Instituția Prefectului-Județul Cluj, în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, Spitalul Clinic Județean Cluj, Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, Asociația Medicilor de Familie Cluj, cu suport din partea Colegiului Farmaciștilor, Universității de Medicină și Farmacie Cluj și al organizațiilor neguvernamentale de profil.

GHID DE INFORMARE ȘI DE PREVENȚIE A INFECTĂRII CU NOUL CORONAVIRUS (COVID-19)

DEFINIREA INFECȚIEI SARS-COV-2 ȘI A MANIFESTĂRILOR CLINICE (CE SIMȚIM SAU CE OBSERVĂM LA NOI)

I. DEFINIȚIE:

Orice infecție respiratorie care debutează brusc cu cel puțin febră/tuse sau mai multe semne și simptome din următoarele:

a. Simptome (ceea ce simțim): astenie (lipsă de energie, oboseală), cefalee (durere de cap), mialgii (dureri musculare), dureri în gât, coriză (secreții nazale seroase), dispnee (lipsă de aer), anorexie (lipsă poftă de mâncare), grețuri (senzația de vomă), debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) în absența unei cauze identificate (rinite, utilizare medicație, leziuni locale nazale sau ale cavității bucale etc.);

b. Semne (ceea ce poate fi observat sau măsurat): febră (mai mult sau egal cu 38 grade Celsius), tuse, vărsături, diaree (scaune cu conținut moale, lichidian preponderent, mai mult de 3 pe zi, uneori la 20-30 minute), status mental alterat (nu mai răspunde la întrebări, răspunde altceva sau răspunde greu dificil de înțeles).

II. TRANSMISIA INFECȚIEI cu virusul respirator SARS – CoV-2 care produce boala de tip infecție respiratorie COVID-19 se poate face:

1. Prin picături produse prin vorbire, tuse, strănut – riscul este limitat la o distanță mai mare de 2 metri față de persoana care este purtătoarea virusului cu sau fără simptome/semne;

2. Pe cale aeriană – o parte din picăturile produse prin vorbire, tuse, strănut pot rămâne suspendate în aer pentru perioade mai lungi de timp;

3. Prin contact cu suprafețe pe care au ajuns picături produse prin vorbire, tuse, strănut sau de pe mâna persoanelor purtătoare de virus, care pot persista pe suprafețele din mediul înconjurător.

III. EVOLUȚIA NATURALĂ A INFECȚIEI RESPIRATORII CU SARS-COV-2, COVID-19 (Coronavirus disease-2019):

Infecție asimptomatică (fără simptome);

Forma ușoară – simptome de afectare a căilor aeriene superioare (disfagie, disfonie, febră, tuse);

Forma medie – cu afectare a căilor aeriene inferioare (pneumonie), simptome: dispnee, tuse, febră;

Forma severă – cu criterii clinice și radiologice de pneumonie severă;

Forma critică – cu criterii de internare pe secția de terapie intensivă.

IV. DIAGNOSTIC DE LABORATOR AL COVID-19 (TESTAREA PENTRU VIRUSUL SARS-COV-2)

1. Testarea RT-PCR din exudat nazal/faringian – confirmă infecția, rezulatul fiind obținut în 12-24 de ore, în funcție de laborator.

2. Testare rapidă cu test rapid antigenic din exudat nazal/faringian

a) dacă este negativ și sunt semne/simptome sugestive infecției COVID-19, necesită confirmare cu test RT-PCR;

b) dacă este pozitiv necesită confirmare cu test RT-PCR.

V. CARE SUNT SEMNELE/SIMPTOMELE LA CARE TREBUIE SĂ NE ADRESĂM

MEDICULUI DE FAMILIE?

Apariția unor simptome/semne de tip astenie marcată, cefalee care nu cedează la terapia prescrisă, febră peste 38 de grade Celsius care nu se remite la antitermice, accentuarea lipsei de aer (eventual saturație pe pulsoximetru sub 93%), tahicardie peste 100/min, apariția unor semne noi de tip vărsături, diaree, alterarea statusului mental.

VI. CUM COMUNICĂM CU MEDICUL DE FAMILIE ȘI SPECIALIȘTII PENTRU BOLILE CRONICE SAU ALTE BOLI ACUTE?

CALL-CENTER DSP CLUJ: 021.414.44.64, zilnic între orele 08-20

Comunicarea cu specialiștii este foarte importantă la persoanele izolate/carantinate pentru a monitoriza concomitent evoluția bolilor preexistente sau a lua din timp măsurile necesare pentru tratamentul unor probleme medicale nou apărute.

Este necesar a lua legătura cu medicul dumneavoastră de familie și a stabili modalitatea sub care puteți comunica mai ușor:

a) telefonic între anumite ore;

b) pe mail, cu menționarea semnelor/simptomelor apărute sau a unor parametri vitali măsurați dacă dispuneți de dispozitive (exemplu: glicemia, tensiunea arterială, pulsul, saturația periferică în oxigen, greutate);

c) cum procedați în afara orelor de comunicare dacă vă este rău;

d) cum procedați cu rețetele compensate și recomandările din ambulator pentru bolile cronice.

Este bine să găsim o formă de comunicare a stării zilnice a pacientului, cel mai ușor ar fi corespondența pe email.

Referitor la comunicarea cu ambulatoriile de specialitate unde sunteți în evidență sau doriți să obțineți o recomandare telefonică este necesar a intra pe site ambulator și a realiza o programare la numerele afișate sau a întreba medicul de familie dacă vă poate îndruma.

Vezi aici lista ambulator de specialitate clinic: http://www.cnas.ro/cascluj/category/ambulator-de-specialitate-clinic.html

În cazul în care ai uitat datele de contact ale medicului de familie accesează linkul: http://www.cnas.ro/cascluj/category/medici-de-familie.html

Vezi și descarcă GHIDUL AICI

Varianta de Facebok- Ghid de informare și de prevenție a infectării cu noul coronavirus (COVID-19)

Comments

comentarii

Lasă un răspuns