fbpx
Acasă » ȘTIRI » În anul Centenarului, de Zilele Clujului, Primăria s-a făcut de tot rahatul. Nici Funar nu se gândea la așa ceva

În anul Centenarului, de Zilele Clujului, Primăria s-a făcut de tot rahatul. Nici Funar nu se gândea la așa ceva

În anul Centenarului, de Zilele Clujului, Primăria a amplasat un mesh în Piața Unirii cu niște frumoase clădiri istorice, de pe care erau șterse din calculator firmele în limba maghiară. Una care era în engleză a fost menținută. Nici fostul primar Gheorghe Funar nu s-ar fi gândit la așa ceva.

Grupul de inițiativă Musai-Muszáj, care s-a judecat cu Primăria Cluj-Napoca pentru amplasarea plăcuțelor bilingve la intrările în municipiu, a semnalat problema și a protestat împotriva mesh-ului, despre care a precizat că este ”discriminatoriu și falsificator al istoriei”.

”În acest an Primăria Cluj-Napoca a amplasat pe latura vestică a pieții Unirii un poster gigant înfățișând reproducerea unei fotografii datate de la începutul secolului XX, reprezentând Palatele Status din municipiu.

Regretabil, posterul falsifică istoria. Față de fotografia originală, de pe posterul Primăriei au fost înlăturate toate inscripțiile maghiare (numai acestea) negând astfel identitate istorică multiculturală a orașului.

Practica Primăriei clujene este deopotrivă jignitoare pentru comunitățile române și maghiare: instituția consideră indezirabilă limba, cultura și prezența istorică a comunității maghiare și presupune intoleranță din partea comunității române.

Este obligația morală și legală a organizatorilor evenimentului să se asigure ca toate comunitățile orașului să perceapă Zilele Clujului ca fiind ale lor. În ciuda apelurilor din trecut făcute de Musai-Muszáj, comunicarea privind Zilelor Clujului (afișe, caiet de program, pliante, pagină web, brand, inscripții) este în continuare monolingvă. Este profund regretabil că, prin practica falisficării istoriei, Primăria Cluj-Napoca pășește pe o treaptă “superioară” a maghiarofobiei, tocmai în centenarul Marii Uniri.

Solicităm Primăriei Cluj-Napoca să înlăture posterul discriminatoriu și falsificator al istoriei din Piața Unirii până vineri 18 mai, ora 15. În caz contrar grupul Musai-Muszáj va denunța Primăria Cluj-Napoca la Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării.”, au scris cei la Musai-Muszáj pe Facebook.

După două ore de la postarea celor de la Musai-Muszáj, meshul a fost dat jos.

Așteptăm ca Primăria să comunice cine este vinovatul pentru această boacănă de proporții.

BREAKING: Eltávolítják a történelemhamisító posztert! Se demontează posterul falsificător de istorie!

Publicată de Musai-Muszáj pe 17 Mai 2018

Pentru că suntem multiculturali, publicăm articolul și în maghiară:

UPDATE: Eltávolítják a történelemhamisító posztert! Se demontează posterul falsificător de istorie!

A Musai-Muszáj kezdeményező csoport tiltakozik a Kolozsvári Városháza diszkriminatív és történelemhamisító óriásposztere ellen.

Grupul de inițiativă Musai-Muszáj protestează împotriva poster-ului discriminatoriu și falsificator al istoriei, amplasat de Primăria Cluj-Napoca

Az idei Kolozsvári Városnapokon a Polgármesteri Hivatal a Főtér nyugati sarkára egy, a XX. század elejéről származó, a Státus Palotákat ábrázoló kép óriásposzter – reprodukcióját helyezte ki.

A poszter sajnálatos módon meghamisítja a történelmet. Az eredetihez képest a városháza poszteréről eltávolították a magyar vonatkozású üzletneveket és feliratokat (csak azokat), ezzel tagadva a város történelmi multikulturális identitását.

A Városháza gyakorlata egyaránt sértő a kolozsvár román és magyar közössége számára: a hivatal a magyar közösség nyelvét, kultúráját és történelmi jelenlétét nemkívánatosnak minősíti, a többségi román lakosokról pedig intoleranciát feltételez.

A rendezvény szervezőinek hivatali kötelessége úgy dolgozni, hogy a Kolozsvári Városnapokat a város összes lakosa egyaránt a magáénak tudhassa. Ezzel együtt – a Musai-Muszáj korábbi felhívásai ellenére – a Városnapok kommunikációja (plakát, programfüzet, szórólapok, weboldal, brand, feliratok) továbbra is egynyelvű. Sajnálatos módon azonban, a történelemhamisítás idei gyakorlatával a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal szintet lépett az magyarellenességben, és tette ezt éppen a Nagy Egyesülés centenáriumi évében.

Felszólítjuk a Polgármesteri Hivatalt, hogy május 18-a, péntek 15 óráig távolítsa el történelemhamisító és diszkriminatív posztert, ellenkező esetben a Musai-Muszáj csoport feljelentés tesz a Kolozsvári Polgásmesteri Hivatal ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns