fbpx

ÎCCJ a corectat o absurditate: Nu poate fi condamnat un șofer pentru părăsirea locului accidentului când el e singurul rănit

Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penal de la ÎCCJ a decis că un șofer nu poate fi condamnat pentru părăsirea locului accidentului când singura victimă este el.

Sesizarea Înaltei Curți a pornit de la Curtea de Apel Suceava, la care a ajuns o sentință în primă instanță, prin care un bărbat era condamnat la închisoare pentru conducere fără permis și părăsirea locului accidentului. Cea de-a doua faptă a dus la necesitatea de lămuriri de la ÎCCJ.

Articolul 338 din Codul penal privind părăsirea locului accidentului prevede:

”(1) Părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.

Potrivit încheierii Curții de Apel Suceava de sesizare a ÎCCJ, șoferul a condus pe un drum județean și ”datorită faptului că nu poseda permis de conducere, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, după care a părăsit partea carosabilă a șoselei și a intrat în coliziune cu gardul imobilului de la nr… Imediat după aceasta, conducătorul auto, deși prezenta unele leziuni constatate ulterior, cu ocazia examinării interiorului și exteriorului autoturismului, a părăsit locul producerii accidentului. Conform Raportului de constatare medico-legală, acesta a necesitat pentru vindecare un număr de 14-16 zile îngrijiri medicale. Leziunile nu i-au pus viața în primejdie.

Instanța de fond a motivat că pentru existența infracțiunii nu are importanță dacă leziunile au fost suferite de către conducătorul autoturismului care a provocat accidentul sau de către un alt pasager al autoturismului, singura condiție fiind aceea ca, în urma accidentului, cel puțin o persoană să fi avut nevoie de îngrijiri medicale, condiție îndeplinită în speță, astfel cum rezultă din certificatul medico-legal aflat la dosar. În consecință, apărările inculpatului, în sensul că fapta nu există deoarece acesta a fost cel care a suferit leziuni și nu o altă persoană, nu pot fi primite, condiția ca acesta să fi avut nevoie de cel puțin o zi de îngrijiri medicale fiind îndeplinită”

Practic, potrivit interpretării de mai sus, șoferul rănit nu ar avea voie să meargă repede la spital să se trateze că ar comite infracțiunea de părăsire a locului accidentului.

În apel, atât reprezentanul Ministerului Public, cât și avocatul inculpatului au susținut că sesizarea ÎCCJ este admisibilă.

Completul de la Înalta Curte a pronunțat în 21 martie decizia nr.8  în dosarul nr.228/1/2018:

”Admite sesizarea Curții de Apel Suceva – Secția penală pentru cauze cu minori, în dosarul nr.65/206/2018, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei probleme de drept ”Dacă noţiunea de rănire a uneia sau a mai multor persoane prev. de art. 75 alin. (1) lit. b din OUG 195 din 2002 raportat la art. 338 alin. (3) Cod penal, articol care defineşte accidentul de circulaţie ca si situaţie premisă a infracţiunii de părăsire a locului accidentului prev. de art. 338 alin. (1) Cod penal, are in vedere si autorănirea, când singura persoană rănită este însuşi conducătorul singurului vehicul/autovehicul implicat in accident.”

Stabilește că rănirea uneia sau mai multor persoane prevăzută de art.75 lit.b) din OUG nr.195/2002, cuprinsă în definiția accidentului de circulație, ca situație premisă a infracțiunii de părăsire a locului accidentului prevăzută de art.338 alin.(1) din Codul penal, nu are în vedere și autorănirea, când singura persoană rănită este însuși conducătorul singurului autovehicul implicat în accident.

Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit art.477 alin.(3) din Codul de procedură penală. ”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina