fbpx

ÎCCJ a decis că este infracțiune să conduci beat o mașină și dacă nu are motorul pornit

ÎCCJ a decis că șoferul beat dintr-o mașină pusă în mișcare răspunde penal indiferent dacă motorul e pornit sau nu. Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte a fost sesizată după ce un bărbat care s-a urcat mort de beat în mașina împinsă a fost achitat.

Curtea de Apel Oradea a fost cea care a sesizat ÎCCJ cu această chestiune într-un dosar cu următoarea stare de fapt:

”La data de 02.06.2017, în jurul orei 00.10, având o alcoolemie de 1,65 g/l, a pus în mișcare prin împingere autoturismul marca Fiat, cu nr. de înmatriculare …, iar ulterior, drumul fiind în pantă, a intrat în habitaclul autoturismului și a acționat mecanismele de frânare și direcție, având intenția de a porni în acest fel motorul, deplasându-se în acest mod pe o distanță de aproximativ 300 metri, din care o parte a împins autoturismul și o altă parte s-a aflat la volanul acestuia, pe str.Louis Pasteur din mun. Oradea, fără ca motorul autoturismului să fie în stare de funcționare”

Judecătoria Oradea l-a achiat pe inculpat, apreciind că fapta inculpatului nu întunește elementele constitutuve ale infracțiunii prevăzute de art.336 alin.1 Cod penal – conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

După ce cazul a ajuns în apel la Curtea de Apel Oradea, aceasta decis să sesizeze ÎCCJ: ”Instanța de apel apreciază că se impune sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție, în opinia sa, conducerea unui vehicul presupune în mod automat acționarea sistemelor de autopropulsie. Mai mult, conform celor declarare de inculpat, după constatarea infracțiunii, chiar polițiștii au împins vehiculul în timp ce inculpatul se afla la volan, pentru a degaja intersecția”

În data de 21 martie, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală de la ÎCCJ a decis:

”Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Oradea – Secția penală și pentru cauze cu minori, în dosarul n.18436/271/2017, prin care se solicită pronunțarea unei hotărâri  prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei chestiuni de drept: ”Dacă acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art. 336 din Codul penal, presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie?”

Stabilește că acțiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevăzută de art.336 din Codul penal, nu presupune în mod necesar punerea în mișcare a vehiculului prin acționarea sistemelor de autopropulsie.”

Decizia este obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina