fbpx
ICCJ

ÎCCJ a casat decizia CA Cluj de încetare a unui proces penal ca urmare a Deciziei CCR 297/2018 privind prescripția

ÎCCJ a admis recursul în casație și a casat decizia definitivă a Curții de Apel Cluj de încetare a unui proces penal ca urmare a ca urmare a Deciziei CCR 297/2018 privind prescripția.

Prin respectiva decizie, Curtea Constituțională a constatat că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispozițiilor art.155 alin.(1) din Codul penal, este neconstituțională.

Ulterior, doi inculpați dintr-un dosar de evaziune fiscală din Maramureș s-au bucurat când Curtea de Apel Cluj a dispus încetarea procesului penal: ”Conform art.396 alin.6, raportat la art. 16 lit.f Cpp, constata ca a intervenit prescriptia raspunderii penale prev. de art.154 alin.1 lit.b NCP si decizia CCR 297/2018 cu privire la infractiunile retinute în sarcina inculpatilor apelanti si pe cale de consecinta dispune încetarea procesului penal pentru infractiunile de: evaziune fiscala prevazuta de art 9 alin1 lit c si alin2 din Legea nr 241/2005 si evaziune fiscala prevazuta de art 9 alin1 lit c din Legea nr 241/2005, cu aplicarea art.5 din noul Cod penal -pentru inculpatul RG si complicitate la infractiunea de evaziune fiscala prevde art 48 Cod penal raportat la art 9 alin1 litc si alin2 din Legea nr 241/2005, cu aplicarea art 41 CP –pentru inculpatul CFC”

Parchetul Curții de Apel Cluj, prin procuror Anca Lăzăr, a atacat decizia cu calea extraordinară de atac a recursului în casație și a câștigat recent la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Soluția ÎCCJ pe scurt: ”Admite recursurile în casatie declarate de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj si inculpatul Rusu Gheorghe împotriva deciziei penale nr.1348/A din 19 noiembrie 2018 pronuntate de Curtea de Apel Cluj – Sectia penala si de minori privind pe inculpatii Rusu Gheorghe si Chereches Florinel Claudiu.

Caseaza decizia penala recurata si trimite cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Cluj – Sectia penala si de minori.

Mentine actele efectuate în cauza pana la data de 02 noiembrie 2018, inclusiv.

Cheltuielile ocazionate de solutionarea recursurilor în casatie raman în sarcina statului. Onorariul cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru intimatul inculpat Chereches Florinel Claudiu în suma de 627 lei, ramane în sarcina statului. Onorariul partial cuvenit aparatorului desemnat din oficiu pentru recurentul inculpat Rusu Gheorghe, în suma de 160 lei, ramane în sarcina statului.

Definitiva.

Pronuntata în sedinta publica, astazi, 15 mai 2019”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina