interior CEDO (sursa foto newslocker.com)

Hotărâre CEDO: Fiscul nu are voie să acceseze conturile avocaților

CEDO: Accesarea conturilor bancare ale unui avocat de către organele fiscale este o ingerinţă în dreptul acestuia la secretul profesional.

Potrivit site-ului firmei de avocatură Chiriță și Asociații, deținută de avocatul și conferențiarul Radu Chiriță, specializat pe drepturile omului, prin hotărârea din 1 decembrie 2015 în cauza Brito Ferrinho Bexiga Villa-Nova c. Portugalia, CEDO a stabilit că accesarea conturilor bancare ale unui avocat constituie o ingerinţă în dreptul acestuia la viaţă privată, întrucât vizează secretul profesional.

În speţă, Curtea a constatat că procedura prin care a fost ridicat secretul profesional şi s-au accesat datele privind conturile bancare ale avocatului s-a derulat fără ca acesta să participe la procedură, fără a-şi putea prezenta poziţia şi fără a putea să se opună acestei proceduri.

În egală măsură, Curtea constată că Baroul de avocaţi nu a fost consultat în cursul procedurii. În lipsa oricăror garanţii procedurale şi în lipsa unui control judiciar efectiv al procedurii de ridicare a secretului profesional, Curtea a considerat că art. 8 (din Convenția pentru apărarea drepturilor omului – n.red) a fost violat, întrucât autorităţile nu au păstrat un just echilibru între interesele generale ale societăţii şi necesitatea protecţiei dreptului reclamantului la viaţă privată.

Hotărârea CEDO, în limba franceză, o puteți citi AICI.

Potrivit legal-land.ro, În timp ce inspectau conturile firmei de avocatură a reclamantei, autoritățile fiscale au găsit că aceasta nu a plătit TVA în 2005 și 2006 pentru încasările înregistrate în contul ei bancar personal. În consecință, autoritățile fiscale i-au cerut acesteia să depună declarațiile bancare personale, însă reclamanta a refuzat acest lucru invocând confidențialitatea profesională și secretul bancar.

Parchetul a deschis o anchetă pentru fraudă fiscală, la 18 septembrie 2009 reclamanta fiind pusă sub acuzare. Într-o cerere din 30 octombrie 2009, organele de urmărire penală au solicitat judecătorului de instrucție să depună la Curtea de Apel Evora o cerere de ridicare a secretului profesional.

La 12 ianuarie 2010, Curtea de Apel a dispus ridicarea secretul profesional și a secretului bancar motivând că interesul public ar trebui să prevaleze asupra intereselor private. Reclamanta a contestat decizia Curții de Apel, însă Curtea Supremă de Justiție a declarat apelul reclamantei inadmisibil. Printr-o ordonanță din 29 iulie 2011, Parchetul a întrerupt procedura penală inițiată împotriva reclamantei pentru fraudă fiscală.

Legal-land.ro publică traducerea deciziei CEDO aici

Comments

comentarii

Ce putem face, marți, 10 septembrie, la Cluj? Evenimentele sunt pentru toate vârstele.... Citește mai mult
Avertizare Cod galben de averse, descărcări electrice şi vijelii în zona de munte a Clujului și alte județe din țară.... Citește mai mult

Lasă un răspuns