fbpx
interior CEDO (sursa foto newslocker.com)

Hotărâre CEDO: Fiscul nu are voie să acceseze conturile avocaților

CEDO: Accesarea conturilor bancare ale unui avocat de către organele fiscale este o ingerinţă în dreptul acestuia la secretul profesional.

Potrivit site-ului firmei de avocatură Chiriță și Asociații, deținută de avocatul și conferențiarul Radu Chiriță, specializat pe drepturile omului, prin hotărârea din 1 decembrie 2015 în cauza Brito Ferrinho Bexiga Villa-Nova c. Portugalia, CEDO a stabilit că accesarea conturilor bancare ale unui avocat constituie o ingerinţă în dreptul acestuia la viaţă privată, întrucât vizează secretul profesional.

În speţă, Curtea a constatat că procedura prin care a fost ridicat secretul profesional şi s-au accesat datele privind conturile bancare ale avocatului s-a derulat fără ca acesta să participe la procedură, fără a-şi putea prezenta poziţia şi fără a putea să se opună acestei proceduri.

În egală măsură, Curtea constată că Baroul de avocaţi nu a fost consultat în cursul procedurii. În lipsa oricăror garanţii procedurale şi în lipsa unui control judiciar efectiv al procedurii de ridicare a secretului profesional, Curtea a considerat că art. 8 (din Convenția pentru apărarea drepturilor omului – n.red) a fost violat, întrucât autorităţile nu au păstrat un just echilibru între interesele generale ale societăţii şi necesitatea protecţiei dreptului reclamantului la viaţă privată.

Hotărârea CEDO, în limba franceză, o puteți citi AICI.

Potrivit legal-land.ro, În timp ce inspectau conturile firmei de avocatură a reclamantei, autoritățile fiscale au găsit că aceasta nu a plătit TVA în 2005 și 2006 pentru încasările înregistrate în contul ei bancar personal. În consecință, autoritățile fiscale i-au cerut acesteia să depună declarațiile bancare personale, însă reclamanta a refuzat acest lucru invocând confidențialitatea profesională și secretul bancar.

Parchetul a deschis o anchetă pentru fraudă fiscală, la 18 septembrie 2009 reclamanta fiind pusă sub acuzare. Într-o cerere din 30 octombrie 2009, organele de urmărire penală au solicitat judecătorului de instrucție să depună la Curtea de Apel Evora o cerere de ridicare a secretului profesional.

La 12 ianuarie 2010, Curtea de Apel a dispus ridicarea secretul profesional și a secretului bancar motivând că interesul public ar trebui să prevaleze asupra intereselor private. Reclamanta a contestat decizia Curții de Apel, însă Curtea Supremă de Justiție a declarat apelul reclamantei inadmisibil. Printr-o ordonanță din 29 iulie 2011, Parchetul a întrerupt procedura penală inițiată împotriva reclamantei pentru fraudă fiscală.

Legal-land.ro publică traducerea deciziei CEDO aici

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Alert: Conținut protejat !!