fbpx

Google finanțează un motor de căutare pentru verificat știri creat de un start-up clujean

Google a acordat o finanțare de 50.000 de euro, în programul Digital News Initiative, unui start-up clujean din domeniul IT pentru crearea unui motor de căutare în care utilizatorii să poată verifica informațiile din știri.

Start-ul ZA Cloud nu este la primul proiect ce are legătură mass-media online. A creat până acum platformele mediaservista.com și stirili.ro, cea din urmă oferind utilizatorilor doar știrile de care ar putea fi interesați. Culmea, chiar CEO-ul ZA Cloud, Emil Ștețco, a aflat despre programul Google Digital News Iniative (DNI) prin platforma creată de el, Știrili.ro.

”Mă trezesc cu Știrili și mă culc cu Știrili”, ne-a spus Ștețco. MediaServista e platforma din spate, iar stirili.ro e o interfata care arata ce poate face aceasta, după cum ne-a explicat creatorul. Despre noul proiect, finanțat de Google, nu poate spune prea multe, dar ne-a spus, în mare, despre ce e vorba.

emil stetco”Finanțarea este pentru un prototip pe timp de 6 luni, o aplicație in care folosim o parte din mediaservista. Va fi un algoritm prin care să decidem dacă informațiile dintr-un articol sunt de incredere, să stabilim un nivel de incredere. De exemplu, să putem zice că informația despre VW că a falsificat rapoartele privind noxele este de incredere. Practic e un motor de cautare specializat pe știri. Să mergem la sursa zero a informatiei, cine a atuncat informatia pe piata si cum s-a modificat in timp. Nu e usor. dar avem baza mediaServista.”, ne-a explicat Emil Ștețco.  Soluția va fi utilă pentru agențiile de presă, ziariștii de investigație sau instituții.

Antreprenorul laudă programul Google DNI în comparație cu birocrația de la accesarea de fonduri europene: ”Cu Google a fost o experiență excelentă. Față de fondurile europene, e diferență de la cer la pământ. Am trimis ideea, ce să conțină platforma. M-a sunat pe Skype un tip din Germania de la Google, am povestit 15 minute și le-a plăcut ideea. Am început în octombrie demersul si saptamâna trecută am primit răspunsul”

Un IT-ist atipic, căruia îi place să fie informat

Emil Ștețco are 40 de ani, a absolvit Universitatea Tehnică din Cluj și a lucrat 9 ani în Germania. În 2007 a revenit la Cluj, unde este pus pe fapte mari. De unde pasiunea pentru știri? Singura legătură a lui Emil Ștețco cu presa este că unul dintre asociații din ZA Cloud SRL este George Bara, fost jurnalist de investigație. Însă, Ștețco a pornit proiectul singur. Acesta are 60% din firmă, Bara 30% și al treilea asociat cu 10% este Sebastian Ioniță.

Cum i-a venit ideea platformei Știrili.ro? ”Eu pierdeam foarte multă vreme incercând să mă informeze, pe feedly, google rss. E prea multă informație din toate părțile. Ce făceam: mă uitam pe articole si incercam sa intețeg care m-ar interesa. Atunci am zis: Nu putem face asta automat? Imi place să fiu informat pe zonele care mă interesează. Practic e un majordom virtual care-mi aduce stirile la cafeaua de dimineață. Dar nu aduce ziarele, îmi taie din ziare. Iar eu îi spun: ”De-astea să nu mai aduci in veci”. Sau el reține că un anumit articol am stat să citesc.”, ne-a spus Ștețco. În contextul în care avalanșa de informații l-a făcut să creeze știrili.ro, IT-istul Emil Ștețco râde când îl întrebăm de Facebook. ”MediaServista e altfel. Nu se uită în Facebook”, spune el.

Ștețco îi îndeamnă pe IT-iștii tineri să se implice în comunitate

Câștigătorul finanțării Google spune că nu se regăsește în generația tânără de IT-iști, cu salarii mari și care nu sunt preocupați de ce se întâmplă în jurul lor. ”O să se trezească. Dacă mai ții minte era să avem un crematoriu uman în Mănăștur. Eu am protestat atunci. Pe vremuri nu intelegeam lupta între generatii. Acum, în multe situații, nu-i înteleg pe cei tineri când vorbesc cu ei. Poate e din cauza că au crescut altfel. Trebuie să se implice pentru că îți faci bine ție si comunității. Chiar dacă tu ai impresia că trăiești intr-un clopot de sticlă, poate ajungi la spital și zici ”ce conditii sunt aici!”. Sau ajungi la o instituție financiară și te lovești de tot felul.”, spune Emil Ștețco.

Pe lângă ZA Cloud, au mai primit finanțare de la Google cei de la Gazeta Sporturilor despre care puteți citi AICI. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina