fbpx

Președintele CSM a explicat la Curtea de Apel Cluj de ce a scăzut numărul de dosare

Preşedintele CSM, Mircea Aron, a participat la bilanțul Curții de Apel Cluj. Acesta a explicat că numărul dosarelor de pe rolul instanţelor din toată țara este în scădere datorită faptului că ”are loc o cristalizare a relaţiilor sociale cu privire la proprietate”, astfel încât nu se mai înregistrează atât de multe procese în acest domeniu.

Mircea Aron a declarat la conferința de presă ce a avut loc după ședința de bilanț că după 1990 au fost multe legi din domeniul proprietăţii care au dus la procese, iar discuţiile privind constituirea noului mod de stabilire a proprietăţii au generat tensiuni.

„Relaţiile sociale de după 1990 abia acum sunt aşezate, au fost multe legi din domeniul proprietăţii care au generat procese. Înainte, tot terenul era la stat, marea parte a proprietăţii funciare era la stat, industria era la stat. Statul nu se judeca cu el în acea perioadă. Cu timpul, proprietatea privată s-a constituit şi s-a divizat, au apărut mult mai mulţi subiecţi în justiţie. Toate discuţiile privind constituirea noului mod de stabilire a proprietăţii au generat tensiuni, s-au dat terenurile, s-au judecat între ei. Se cristalizează relaţiile sociale cu privire la proprietate, dar numărul dosarelor este în scădere în toată ţara. România va deveni, şi din acest punct de vedere, o ţară stabilă, nu vom avea atâtea procese şi va creşte calitatea soluţionării dosarelor”, a spus Aron.

Potrivit acestuia, în Germania, de exemplu, care are un raport de judecători asemănător pe cap de locuitor cu România, într-o sală se judecă două dosare, iar dacă sunt zece săli una lângă alta, fiecare are un judecător.

„La noi sunt săli mici, nu ai loc şi nu ai atâţia judecători. Statul nici nu poate să îşi permită să plătească enorm de mulţi judecători. Dar asta înseamnă că pe umerii magistraţilor de astăzi apasă poveri grele, chiar dacă nu se vede”, a mai spus preşedintele CSM. 

La nivelul instanţelor arondate Curţii de Apel Cluj lucrează 321 de judecători.

Mircea Aron a participat la bilanţul Curţii de Apel Cluj împreună cu alţi membri ai CSM. Date din bilanț puteți citi AICI. 

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina