fbpx

Gazul otrăvitor, împușcarea sau electrocutarea vor fi metode alternative la injecția letală pentru cei condamnați la moarte în SUA

Procurorii vor putea alege noi metode de a-i executa pe cei condamnați la moarte în SUA

CNN informează că Departamentul de Justiție al SUA a avansat rapid procesul de introducere a unor noi opțiuni pentru pedepsele federale cu moartea, în timp ce încearcă să grăbească execuțiile programate înainte ca administrația președintelui SUA, Donald Trump, să fie înlocuită cu cea a președintelui ales Joe Biden.

Aceste modificări includ noi opțiuni pentru execuții, cum ar fi electrocutarea și moartea în fața plutonului de execuție sau prin gaz otrăvitor. Conform rapoartelor mass-media, amendamentul aprobat la „Modul de execuții federale” va oferi procurorilor federali o gamă largă de opțiuni pentru executarea deținuților și evitarea întârzierilor în cazul în care statul în care a fost condamnat prizonierul nu oferă alte alternative.

Extinderea politicilor de execuție este doar una dintre celelalte trei duzini de schimbări pe care administrația Trump le forțează, înainte ca mandatul său să se încheie pe 21 ianuarie 2021.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că administrația Trump încearcă să grăbească procesul, regula extinderii regulilor de execuție nu va avea succes, deoarece președintele ales, Joe Biden, a făcut campanie pentru abolirea pedepselor federale cu moartea.

Conform raportului CNN, patru din cinci deținuți care sunt programați pentru execuție au ales deja modul de a muri, adică injecția letală. Mai mult, Departamentul de Justiție al SUA nu a menționat de ce încearcă să introducă noua regulă.

Modificarea propusă, care solicită modalități alternative de executare a deținuților care se confruntă cu pedeapsa cu moartea, a fost publicată în august.

Se spune, de asemenea, că, dacă statul în care a avut loc infracțiunea nu permite condamnări la moarte sau executare cu injecție letală, judecătorul poate desemna un alt stat care prevede acele legi și poate utiliza acele facilități pentru a executa pedeapsa cu moartea.

Cu toate acestea, un oficial al Departamentului de Justiție, citat de către mass-media, a spus că guvernul federal nu va „executa niciodată” un deținut prin împușcare sau prin electrocutare, cu excepția cazului în care statul a autorizat metodele.

Procurorul general William Barr și Oficiul pentru Informații și Afaceri de Reglementare au promovat regula. Odată ce modificarea aprobată este publicată în Registrul federal – despre care un oficial al Departamentului Justiției a spus că ar putea interveni încă de vineri, 4 decembrie 2020 – va intra în vigoare în 30 de zile.

„Legea pedeapsei federale cu moartea, care a fost semnată de președintele Clinton, impune ca sentințele federale să fie executate în modul prescris de state, dintre care unele folosesc alte metode decât injecția letală.

Avocații implicați în cazurile de pedeapsă cu moartea au susținut că utilizarea injecției letale cu pentobarbital „fără prescripție medicală” este o încălcare a Legii privind alimentele, drogurile și produsele cosmetice și supune un deținut la suportarea „efectelor edemului pulmonar rapid” – o împrejurare în care fluidul inundă rapid plămânii, conform documentelor instanței.

Aceste argumente au fost înlăturate de Curtea Supremă și de un judecător federal, care au decis că nu este „sigur” sau „probabil” că un astfel de eveniment ar putea avea loc dacă se folosește injecția letală și că nu se ridică la nivelul unei încălcări constituționale a „pedepsei crude și neobișnuite”, potrivit documentelor instanței.

La începutul acestui an, Oklahoma a reluat execuțiile după un incident din 2015 în care Clayton Lockett, un condamnat la moarte, a primit drogul greșit pentru executarea letală. Lockett a murit din cauza unui infarct la 43 de minute după administrarea injecției, conform rapoartelor anterioare.

Există 28 de state care permit execuțiile federale și de stat, iar injecția letală este principala modalitate de execuție. Cel puțin nouă dintre aceste state permit metode alternative, cum ar fi electrocutarea, gazul letal, pluton de executare și spânzurarea. Spânzurarea nu a fost menționată în regula modificată.

“Niciunul dintre condamnații federali la moarte nu a comis infracțiunea într-un stat care folosește plutonul pentru a executa deținuți”, a declarat joi Robert Twitter, director executiv al Centrului de Informare a Pedepsei cu Moartea.

Atunci când regula Departamentului Justiției va fi publicată, pentru viitoarele cazuri de pedeapsă cu moartea, procurorii ar putea solicita judecătorului să transfere cazul către un alt stat precum Oklahoma, Utah sau Mississippi, unde sunt permise plutoanele de execuție.

Barr a anunțat pe 20 noiembrie programul pentru ultimii trei deținuți condamnați la moarte înainte ca Biden să depună jurământul, iar doi sunt așteptați luna viitoare. Dacă toate execuțiile programate din iulie sunt finalizate, administrația Trump va fi ucis pe cei mai mulți deținuți federali în timpul unei tranziții prezidențiale din 1884, a declarat Dunham luni CNN.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina