Fostul șef teritorial ISCTR, acuzat de 42 de acte de abuz în serviciu

Vicepreședintele PNL Cluj-Napoca, Rareș Pop, demisionar din funcțiile de consilier județean și șef teritorial ISCTR, este acuzat de procurorii anticorupție de abuz în serviciu constând în nu mai puțin de 42 de acte materiale.

Referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare preventivă arată că principala acuzație adusă lui Rareș Pop este de ”abuz în serviciu comis în formă continuată cu obținere de foloase necuvenite, prev. de art. 132 din Legea 78/2000 modificată prin Legea 187/2012 rap. la art. 297 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. 1 C.pen. (42 de acte materiale, comise în perioada 2012-mai 2014)”

Procuroriii DNA Cluj detaliază fiecare intervenție abuzivă pe care șeful teritorial al Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) ar fi avut-o asupra inspectorilor din cele 7 județe peste care avea competență:

EXTRAS ANONIMIZAT DIN MOTIVAREA ÎNCHEIERII JUDECĂTORULUI DE DREPTURI ȘI LIBERTĂȚI:

– la data de 24.08.2012, inspectori din cadrul ISCTR Cluj au întocmit formularul de control în trafic cu seria LS 0005500 cu privire la nerespectarea timpilor de odihnă de către conducătorul autoutilitarei cu numărul …, abatere ce se impunea a fi sancționată cu amendă în sumă de 12.000 lei. Pop Rareş Vasile a dispus anularea actului de control pe baza declarației șoferului autoutilitarei înregistrate la ISCTR sub numărul 6428/30.08.2012, nefiind întocmit proces-verbal de aplicare a sancțiunii contravenționale.

– în data de 13 februarie 2013, Pop Rareş Vasile i-a solicitat inspectorului şef … să exercite intervenţii asupra inspectorilor aflaţi în control pentru a determina nesancţionarea …, pentru abaterile constatate în urma verificărilor efectuate asupra unui vehicul aparţinând acesteia. Întrucât intervenţia s-a realizat după încheierea procesului verbal, astfel că anularea procesului verbal de către  inspectorii de trafic nu mai era posibilă, ajutorul efectiv acordat a constat în aplicarea unei sancţiuni minime, de 3.000 lei. Totodată, Pop Rareş a transmis inspectorului şef … ca autovehiculele aparţinând acestui operator să nu mai fie supuse controalelor în trafic.

– la data de 26.02.2013 inspectori din cadrul ISCTR Cluj au efectuat verificări la …, fiind întocmită notă de constatare ce consemna lipsa evidențierii prin diagrame tahograf a efectuării orelor de pregătire practică, pentru care se impunea aplicarea sancțiunii amenzii în sumă de 8.000 lei și a măsurii complementare de suspendare a activității pe o perioadă determinată. La solicitarea inspectorului șef teritorial Pop Rareș Vasile și a inspectorului județean Crișan Claudiu Vasile, sancțiunile nu au fost aplicate, ordinele de deplasare fiind închise cu un control formal în trafic.

– la data de 25.03.2013, cu ocazia controlului efectuat la punctul de lucru din Cluj-Napoca al …, inspectorii din cadrul ISCTR Cluj au avizat negativ funcționarea punctului de lucru, aspect consemnat în raportul de evaluare 998/25.03.2013. La solicitarea inspectorului șef Pop Rareș Vasile, Raportul a fost modificat consemnându-se îndeplinirea condițiilor de autorizare.

– la data de 11.11.2013, Pop Rareș Vasile a intervenit asupra inspectorului …, aflat în control de trafic în zona localității Luncani, în apropiere de ” Hanul pescarilor ” în interesul unui prieten din …, ale cărui date de identificare nu le comunică inspectorului.

– la data de 14.11.2013, Pop Rareș Vasile a intervenit asupra inspectorului …, aflat în control de trafic în zona localității Gilău, urmare a solicitării adresate de către ….

– la aceeași dată de 14.11.2014, Pop Rareș Vasile a primit solicitare de intervenții pentru vehicule aparținând  firmei …, în zona Luna și Hădăreni ( aceasta din urmă cu numărul de înmatriculare … ), respective în interesul firmei …( pentru autovehiculul cu numărul de înmatriculare …)

– 21.11.2013, Pop Rareș Vasile a intervenit asupra inspectorului coordonator județean … din cadrul  ISCTR Mureș, urmare a solicitării adresate din partea numitului …, din localitatea Vișeu de Sus, jud. Maramureș, intervenția fiind realizată după întocmirea actelor de control

– în data de 21.11.2013, Pop Rareș Vasile acordă consultații pentru contestarea procesului verbal de sancționare pentru vehiculul cu numărul  …aparținând ….

– în data de 22.11.2013, Pop Rareș Vasile solicită numitului … pentru a-l ajuta pe numitul …, angajat al S.C. … SRL în promovarea examenului pentru obținerea atestatului de manager de transport

– în data de 22.11.2013 Pop Rareș Vasile intervine asupra inspectorului … pentru a nu aplica măsuri de sancționare autovehiculului cu numărul de înmatriculare …, oprit pentru control în zona localității Florești

– în data de 27.11.2013, la solicitarea numitului …, director ARR București, Pop Rareș Vasile intervine asupra inspectorului de trafic … în legătură cu situația unui vehicul al cărui număr de înmatriculare are terminația …, intervenție ulterioară încheierii controlului

– în data de 29.11.2013, Pop Rareș Vasile îl avertizează pe numitul …, administrator al … cu privire la acțiunea de control desfășurată în zona Borș și-i pune în vedere ca în cazul în care vehiculele sunt oprite, intervenția să fie imediată, pentru a se reuși evitarea sancționării

– în data de 10.12.2013, urmare a solicitării din parte …, Pop Rareș Vasile intervine asupra inspectorului … aflat în control în trafic rutier pentru a nu aplica sancțiuni unui vehicul aparținând … ce nu deține bon de cântar la ieșirea din balastieră

– în data de 11.12.2013, Pop Rareș Vasile îi cere inspectorului coordonator județean Crișan Claudiu Vasile să verifice condițiile în care … a sancționat în data de 10.12.2013 o societate nou înființată care activează în domeniul transportului rutier, cu toate că-i pusese în vedere că reprezentanții firmei îi sunt prieteni; firma nu este nominalizată telefonic, urmând a fi identificată odată cu verificarea documentelor întocmite.

– la data de 28.01.2014, la … intervine asupra numitului … din cadrul RAR  pentru a nu sancționa autovehiculului marca . cu nr. .; intervenția este transmisă cu întârziere , după întocmirea documentelor

– în data de 29.01.2014, Pop Rareş Vasile la solicitarea numitului … şi cu ajutorul lui Crişan Claudiu Vasile, intervine asupra inspectorului de trafic …, cu privire la autovehiculul cu nr. …, terminaţia nefiind precizată (deţinătorul fiind numitul …).  Întrucât procesul verbal de constatare a fost întocmit, Pop Rareş transmite posibilitatea încălcării sancţiunii complementare a imobilizării vehiculului.

– în data de 31.01.2014, Pop Rareş Vasile, cu ajutorul lui Crişan Claudiu Vasile, intervine asupra inspectorului de trafic …, aflată în zona Căpuş, în interesul firmei …,  la solicitarea numitului ….

– în data de 07.02.2014, Pop Rareş Vasile, cu ajutorul lui Crişan Claudiu Vasile, solicită inspectorului … să nu aplice sancţiuni vehiculului cu numărul de înmatriculare ce conţine … Inspectorii au aplicat sancţiuni modice, ignorând restul încălcărilor constatate şi neaplicând măsuri complementare de reţinere a numerelor.

– în data de 11.02.2014, Pop Rareş Vasile, la solicitarea numitului …, de la  …, intervine asupra inspectorului …, din cadrul ISCTR Satu Mare,  pentru a nu sancţiona un vehicul al cărui număr de înmatriculare conţine combinaţia de litere ….

– la data de 12.02.2014, Pop Rareş Vasile îi comunică numitului …, de la IFPTR Harghita, date privind controlul efectuat la punctul de lucru al societăţii, de către inspectorul …, prelungind termenul pentru prezentarea actelor , astfel încât neregulile constatate să poată fi remediate.

– în data de 12.02.2014, Pop Rareş Vasile solicită inspectorului …, aflat în control în zona Autostrăzii Gilău, să nu sancţioneze vehiculul cu numere de înmatriculare ce au în componenţa lor gruparea de litere ….

– în data de 13.02.2014, Pop Rareş Vasile, la solicitarea numitului …, intervine asupra inspectorilor aflaţi în trafic în zona Veştem (ISCTR Sibiu), pentru a nu sancţiona un vehicul inscripţionat …, care nu deţine documente la bord, pentru marfa transportată.

– în data de 13.02.2014, Pop Rareş Vasile, la solicitarea  …, intervine asupra inspectorilor judeţeni Bistriţa, respectiv … şi …, pentru a nu sancţiona  un vehicul cu nr. …, oprit în trafic pentru control. Intervenţia  este tardivă, încălcările vizează nerespectarea timpilor de odihnă iar sancţiunea este modică, de 4.000 lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din sumă în 48 de ore. Pentru faptul opririi vehiculului aparţinând unei firme protejate de inspectorul teritorial şef, inspectorii sunt ameninţaţi cu detaşarea la alte inspectorate din subordine.

– în data de 14.02.2014, Pop Rareş Vasile intervine prin intermediul inspectorului judeţean … de la ISCTR Maramureş, asupra inspectorului …, pentru ca acesta să aplice o amendă minimă de 1.500 lei, în urma controlului de fond efectuat la  ….

– în data de 18.02.2014, Pop Rareş Vasile promite numitului . că va interveni asupra inspectorilor din Alba, în cazul în care opresc pentru control vehiculul tatălui acestuia (…).

– în data de 18.02.2014, Pop Rareş Vasile şi Crişan Claudiu Vasile au intervenit pentru efectuarea unui control formal, la …,   de inspectorii … şi …, urmare a unei reclamaţii înregistrate la sediul central al ISCTR. De asemenea aceştia au comunicat operatorului controlat date nedestinate publicităţii cu privire la reclamaţia şi semnatarul acesteia.

–   la data de 18.02.2014, Pop Rareş Vasile, la solicitarea numitului …, a intervenit asupra inspectorului …, pentru a nu aplica sancţiuni vehiculului oprit pentru control, care transporta material lemnos, pentru numitul ….

– la data de 19.02.2014, Pop Rareş Vasile face consiliere cu reprezentantul … pentru ca rezultatul controlului societăţii să fie pozitiv.

– în data de 28.02.2014, Pop Rareş Vasile este solicitat de către …  să intervină în controlul efectuat de … la una din autogările societăţii.

– la aceeaşi dată,  Pop Rareş Vasile este solicitat să intervină pentru vehiculul cu numărul de înmatriculare ….

– la data de 03.03.2014, Crişan Claudiu Vasile şi Pop Rareş Vasile intervin asupra inspectorilor din cadrul Inspectoratului Judeţean Argeş, pentru a nu sancţiona vehiculul cu nr. …, aparţinând …, în condiţiile în care conducătorul auto nu avea atestat profesional valabil. Intervenţia nu a fost acceptată de către inspectorii din Argeş, s-a aplicat sancţiunea contravenţională a amenzii, precum şi măsura complementară a reţinerii copiei conforme a licenţei. În data de 11 martie 2014, Crişan Claudiu Vasile îi restituie numitului … copia conformă a licenţei, fără ca amenda să fie achitată , îndrumându-l să conteste sancţiunea pecuniară.

– la data de  04.03.2014, Pop Rareş Vasile intervine asupra inspectorului …, prin intermediul inspectorului coordonator …, pentru a nu sancţiona vehiculul aflat în zona Vâlcele (U63). Intervenţia este realizată la solicitarea numitului …, director în cadrul RAR Bucureşti.

– la data de 04.03.2014, Pop Rareş Vasile, în urma unui mesaj telefonic transmis de firma  …, cu conţinutul … ia legătura cu Crişan Claudiu Vasile, pentru a-i atrage atenţia inspectorului că a procedat la oprirea unui vehicul aparţinând acestei societăţi protejate de inspectorul şef.

– la aceeaşi dată, Pop Rareş Vasile este solicitat pentru a interveni asupra inspectorilor aflaţi în control în zona Someşeni cu referire la un vehicul cu număr ce conţine formaţiunea de litere …; Inspectorul coordonator Crişan Claudiu Vasile îi solicită inspectorului … să nu aplice sancţiuni pe loc, să nu completeze formular AETR, însă să noteze date cu privire la vehiculele societăţii.

– în data de 11.03.2014, Pop Rareş Vasile, la solicitarea  SC … SRL, intervine asupra inspectorilor de pe raza judeţului Mureş, pentru a nu aplica sancţiuni, în condiţiile în care vehiculul nu este echipat corespunzător, cu extinctoare. Inspectorul coordonator judeţean … nu declină solicitarea de intervenţie, însă sancţiunea contravenţională este aplicată.

– la data de 13.03.2014, Pop Rareş Vasile, prin intermediul lui …, intervine asupra inspectorului …, pentru a nu aplica sancţiuni unui vehicul înmatriculat în Maramureş, aflat în localitatea Salva, urmare a solicitării formulate de către …, din Vişeu de Sus.

– în data de 17.03.2014, Pop Rareş Vasile, prin intermediul numitului …, intervine asupra inspectorului …, la solicitarea numitului …. Deşi intervenţia este realizată, întrucât actul de control era întocmit, sancţiunea a fost aplicată. Inspectorul şef Pop Rareş Vasile este nemulţumit pentru nerespectarea cerinţei transmise, ca vehiculele firmelor protejate să nu fie supuse controlului, motiv pentru care solicită inspectorilor din Bistriţa să se prezinte în data de 19.03.2014, la Inspectoratul Teritorial Cluj.

– în data de 21.03.2014, Pop Rareş Vasile este solicitat să intervină pentru vehiculele …, oprite pentru control în zona Autostrăzii Gilău. Prin intermediul inspectorului Crişan Claudiu Vasile, inspectorilor …, aflaţi în control, li se solicită să nu aplice sancţiuni.

– la data de 26.03.2014, Pop Rareş Vasile îi promite reprezentantului … SRL că, în cazul în care vehiculele vor fi oprite de către inspectorii din judeţul Sălaj, va interveni pentru a nu fi aplicate sancţiuni.

– la data de 27.03.2014, Pop Rareş Vasile intervine asupra inspectorului …, din cadrul ISCTR Alba, pentru ca acesta să anuleze nota de control întocmită la …,  judeţul Alba.

– la data de 08.04.2014, Pop Rareş Vasile este solicitat de către …, pentru a interveni la inspectorul …, care a oprit în trafic un vehicul aparţinând acestuia şi inscripţionat.

 

av gianina (2)Avocata lui Pop, Gianina Costea Cuc (foto), a precizat în fața judecătorului că șeful ISCTR a fost preocupat să-și exercite cât mai bine atribuțiile de serviciu și că era ocupat de provenție.

”O dată numit în funcţie, inculpatul a fost animat de dorinţa de a-şi exercita cât mai bine atribuţiile de serviciu, orientându-se spre prevenţie mai mult decât pe sancționarea transportatorilor, pentru evitarea stărilor conflictuale între instituţii, rezultate ca urmare a sancţiunilor foarte mari. Consideră că în acest scop şi în acest sens inculpatul a dat acele telefoane şi a încercat să aibă, din perspectiva funcţiei pe care o deţinea, un control asupra inspectorilor de trafic. Solicit  a se observa că în toate aceste intervenţii era vorba despre speţe controversate, despre aplicarea într-un mod sau altul a prevederilor legale”, a susținut avocata.

Aceasta a mai arătat că Pop nu ar mai putea influența ancheta dacă ar fi lăsat în libertate.  ”Cele două demisii depuse astăzi la dosarul cauzei au fost înregistrate la cele două instituţii, respectiv la ISCTR şi Consiliul Judeţean Cluj, prima demisei fiind transmisă la Bucureşti, astfel că inculpatul nu mai poate exercita niciun fel de funcţie, mai ales că a şi fost suspendat din funcţie”, a precizat Gianina Costea Cuc.

Măsura arestului preventiv a fost contestată la Curtea de Apel.

 

Comments

comentarii

Comisia Europeană (CE) a anunțat miercuri că a amendat Apple și Meta cu 500 de milioane de euro și, respectiv, 200 de milioane de euro, pentru încălcarea legislației digitale a UE.... Citește mai mult
Viziunea României pentru bugetul european post-2027 a fost aprobată în Parlament. „Reforma bugetului UE nu trebuie să slăbească fundamentul construcției europene”, spune deputatul Ovidiu Cîmpean, vicepeședinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei Deputaților.... Citește mai mult

Lasă un răspuns