Fostul primar, actual consilier local, din comuna Mărgău, Mircea Sorin Suciu, a fost declarat incompatibil de ANI pe motiv că în timp ce a fost primar era și membru în consiliul de administrație al unei societăți comerciale. În comuna Mărgău este satul Răchițele, ajuns celebru datorită faptului că acolo a crescut fostul premier Emil Boc.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a doi aleși locali din județul Cluj. Este vorba de fostul primar al comunei Mărgău, Mircea Sorin Suciu, actual consilierl local, și consilierul local Istvan Attila Buzaș din orașul Huedin.
Despre Mircea Sorin Suciu ANI susține că ”s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 13 octombrie 2010 – 27 iunie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de Primar al Comunei Mărgău, și funcția de Vicepreședinte – membru în Consiliul de administrație al S.C. Ocolul Silvic Mărgău S.R.L., încălcând, astfel, prevederile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003” (legea privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei – n.red.”
Art. 87. – (1) Funcția de primar și viceprimar, primar general și viceprimar al municipiului București, președinte și vicepreședinte al consiliului județean este incompatibilă cu:
a) funcția de consilier local;
b) funcția de prefect sau subprefect;
c) calitatea de funcționar public sau angajat cu contract individual de muncă, indiferent de durata acestuia;
d) funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație ori cenzor sau orice funcție de conducere ori de execuție la societățile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituții de credit, societățile de asigurare și cele financiare, la regiile autonome de interes național sau local, la companiile și societățile naționale, precum și la instituțiile publice;
e) funcția de președinte sau de secretar al adunărilor generale ale acționarilor sau asociaților la o societate comercială;
f) funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național;
Mircea Sorin Suciu și-a încheiat mandatul de primar în 2012 înainte de termen, fiind suspendat din funcție de către prefect după ce a schimbat partidul pe listele căruia fusese ales, trecând de la PNL la PDL.
Potrivit ANI, consilierul local din Huedin, Istvan Attila Buzaș, membru al Partidului Civic Maghiar, este patronul unei firme ce are contracte cu un liceu din subordinea Consiliului Local.
”În perioada deţinerii calităţii de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Orașului Huedin, S.C. BIAJ SECURITY S.R.L. (societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator), a încheiat cu Liceul Teoretic”Octavian Goga” Huedin, Jud. Cluj (instituție aflată sub autoritatea CL al Orașului Huedin), două contracte de prestări servicii, încălcând, astfel, prevederile art. 90, alin. (1) din Legea 161/2003.”, precizează inspectorii ANI.
Art. 90. – (1) Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective.
Potrivit Agenției, ”persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.”
”Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective .
Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, au transmis reprezentanții ANI.