fbpx

Fiul unui cunoscut om de afaceri din Cluj, pus la plată pentru o postare denigratoare pe Facebook

Judecătoria Cluj-Napoca l-a obligat pe fiul unui cunoscut om de afaceri din Cluj să-i plătească daune morale unui jurnalist pentru o postare denigratoare pe Facebook.

Vlad Buzoianu, fiul omului de afaceri Octavian Buzoianu, a fost dat în judecată de jurnalistul Liviu Alexa pentru că l-a descris, pe contul său de Facebook, în data de 13 iunie 2016,  ca fiind un „om” între ghilimele, „o celulă cancerigenă”, securist, comunist și șantajist. ”Postarea mi-a adus un grav prejudiciu de imagine și mi-a afectat credibilitatea pe plan profesional. Este la fel de evident și că pârâtul nu a avut nicio justificare pentru a face asemenea acuzații, cu atât mai mult cu cât acestea nu au fost precedate de verificări și documentări care să îi susțină măcar în aparență afirmațiile.”, a susținut jurnalistul la instanță.

Acesta, prin avocații Mihai Lăpușan și Andrada Persu de la SCA Lăpușan & Partners, a solicitat instanței:

  • Să constataţi săvârşirea de către pârât a unei fapte juridice ilicite constând în publicarea postări pe pagina personală de facebook prin care au fost aduse subsemnatului semnificative prejudicii de imagine.
  • Să obligaţi pârâtul la plata în favoarea subsemnatului a sumei de 1000 lei, reprezentând daune morale datorate ca urmare a atingerilor aduse imaginii şi reputaţiei mele;
  • În ipoteza în care veţi admite prezenta acţiune, vă solicităm să dispuneţi obligarea pârâtului la publicarea, pe cheltuiala sa, a hotărârii pronunţate în cauză într-un ziar de circulaţie locală şi naţională.

”Apreciem că în cauza de faţă există un raport de cauzalitate între fapta ilicită săvârşită de către pârât, constând în publicarea pe pagina de facebook a unor informaţii de natură a aduce un semnificativ prejudiciu de imagine subsemnatului şi prejudiciul efectiv suferit. Astfel, prin fapta sa, Vlad Buzoianu a încălcat dreptul la imagine şi reputaţie al subsemnatului, iar prejudiciul suferit – decredibilizarea mea în opinia publică şi, implicit atragerea dispreţului public este o consecinţă directă a acestei încălcări.”, se arată în acțiunea lui Liviu Alexa depusă prin avocatul Mihai Lăpușan.

Judecătoria Cluj-Napoca i-a dat dreptate.  Soluția pe scurt: ”Admite în parte cererea, astfel cum a fost precizată. Obligă pârâtul la plata în favoarea reclamantului a sumei de 1.000 lei, cu titlu de daune morale pentru repararea prejudiciului suferit. Obligă pârâtul să publice pe cheltuiala sa într-un ziar de circulaţie locală hotărârea pronunţată în prezenta cauză, cu excepţia datelor cu caracter personal. Respinge cererea pentru rest ca neîntemeiată.”. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina