fbpx
Acasă » AVOCATURA » Experiența unei studente la drept din Austria în practică la un avocat din Cluj

Experiența unei studente la drept din Austria în practică la un avocat din Cluj

O studentă la drept din Austria a fost într-un schimb de experiență în Cluj, timp de două săptămâni, sub îndrumarea unui avocat din Baroul Cluj.

Sladana Bjelic, studentă la drept în Salzburg, a venit în Cluj printr-un program al organizației internaționale studențești Elsa. Aceasta a stat pe lângă avocatul Călin Iuga, cel care nu este la prima experiență de acest gen, fiind îndrumător anii trecuți și pentru alți studenți străini veniți în schimb de experiență.

Sladana este în ultimul semestru de studiu și în curs de redactare a lucrării de diplomă, dar cu toate acestea și-a făcut timp pentru a vedea cum este sistemul de drept din România. Tânăra a fost zi de zi la fima de avocatură Iuga și Asociații, unde a văzut cum lucrează avocații clujeni, a făcut muncă de cercetare, a comparat sistemele de drept austriac și românesc și chiar l-a ajutat pe Călin Iuga într-un dosar în care are un client neamț.

Studenta austriacă a fost pentru o zi cu Călin Iuga la procese într-o sală de judecată din Palatul de Jusitție din Cluj. ”Procesele se defășoară în mare parte la fel, dar în Austria fiecare proces începe la ora stabilită și ține exact 15, 30 minute sau cât stabilește judecătorul înainte, în funcție de complexitate cauzei. Aici..e cam haos.”, ne-a spus Sladana Bjelic.

Din discuțiile cu aceasta, am aflat că admiterea în avocatură și magisratură este foarte diferită între cele două țări. Astfel, în Austria, un absolvent de drept care vrea să devină avocat trebuie să lucreze, după facultate, 7 luni într-o instanță și 2 ani și jumătate într-o firmă de avocatură. În tot acest timp, este plătit. Abia după această perioadă, poate să dea examen pentru a intra în profesie, după care va lucra, ca și la noi, doi ani sub îndrumarea unui maestru.

”Pentru studenții care vor să devină imediat avocați este mai bun sistemul de la voi. Dar eu nu știu dacă aș fi pregătită să lucrez imediat după facultate. Cred că este bună acea perioadă de acomodare în instanță și la firma de avocatură înainte de a da examen pentru profesie”, ne-a spus studenta din Austria.

Avocatul clujean Călin Iuga s-a arătat impresionat de receptivitatea, seriozitatea și dorința de a munci a studentei străine.

Anul trecut, același avocat a avut în practică o studentă din Grecia.

Studentă din Grecia în practică la avocat clujean: ”Apreciez Clujul din toate punctele de vedere”

În 2016, Călin Iuga i-a fost îndrumător unui masterand francez, care s-a îndrăgostit de România.

Masterand francez, în practică la un avocat din Cluj printr-un program ELSA

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina