fbpx

Două organizații din Marea Britanie și Olanda solicită Președintelui României eliberarea avocatului Roșu

Cazul avocatului Robert Roșu trebuie reanalizat, iar acuzațiile împotriva acestuia să fie respinse. Două organizații din Marea Britanie și Olanda solicită Președintelui României eliberarea acestuia.

Organizațiile „Lawyers for Lawyers” și „Law Society of England and Wales” își exprimă îngrijorarea că Robert Roșu a fost condamnat pentru activitățile profesionale derulate în calitate de avocat și se adresează Președintelui României, Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, publicată pe site-ul lawyersforlawyers.org

Scrisoarea este semnată de „Law Society of England and Wales”, organismul profesional al avocaţilor din Marea Britanie, care reprezintă peste 180.000 de avocați, și de reprezentanții „Lawyers for Lawyers”, un ONG olandez cu statut de consultant special în cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite.

Cele două organizații critică faptul că av. Robert Roșu „a fost găsit vinovat și condamnat la cinci ani de închisoare ca urmare a identificării sale cu clientul său”. De asemenea, „anumite nereguli procedurale, cum ar fi aceea de a fi chemat avocați ca martori în proces, sunt alarmante”.

Totodată, semnatarii scrisorii reamintesc Principiile de bază ale ONU privind rolul avocaților, mai precis, Articolele 16, 18 și 20, potrivit cu care:

16. Guvernele se vor asigura că avocații (a) își pot desfășura activitățile profesionale fără a fi intimidați, împiedicați, hărțuiți sau influențați în mod necorespunzător; (…) și că (c) nu vor fi urmăriți penal sau nu vor fi amenințați cu urmărirea penală sau nu vor face obiectul unor alte sancțiuni administrative, economice sau de altă natură pentru un demers întreprins în conformitate cu atribuțiile, standardele și principiile etice profesionale recunoscute.

18.Avocații nu vor fi identificați cu clienții lor sau cu cauzele clienților ca urmare a realizării activității lor profesionale.

20.Avocații vor beneficia de imunitate civilă și penală pentru afirmații realizate cu bună credință în cadrul pledoariilor scrise sau orale sau în cadrul intervențiilor profesionale în fața unei instanțe, a unui tribunal sau a unei alte autorități judiciare sau administrative.

Din aceste motive, „Law Society of England and Wales” și „Lawyers for Lawyers” solicită autorităților române:

  1. Să reanalizeze cazul D-lui Roșu și să respingă acuzațiile aduse acestui în lipsa unor probe credibile prezentate în cadrul unor proceduri care să respecte garanțiile internaționale ale unui proces echitabil;
  2. Să îl elibereze pe Dl Roșu pe durata acestei analize; și
  3. Să garanteze că toți avocații din România, inclusiv Dl Roșu, își pot practica profesia fără teamă de intimidare, obstacole, hărțuire, intervenții necuvenite sau represalii.

Lawyers for Lawyers („L4L”) este o fundație olandeză apolitică și independentă care are ca scop promovarea unei bune funcționări a statului de drept prin respectarea libertății și independenței profesiei de avocat. Începând cu luna iulie 2013, Lawyers for Lawyers a primit statut de consultant special în cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite.

Law Society of England and Wales („Law Society”) este un organism profesional care reprezintă peste 180.000 de avocați din Anglia și Wales. Printre altele, Law Society se preocupă de apărarea independenței profesiei de avocat, a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului peste tot în lume. Law Society deține un rol de consultant special în cadrul Consiliului Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite din 2014.

Scrisoare comuna Lawyers for Lawyers si Law Society_în limba română

Letter Lawyers for Lawyers and Law Society (scrisoarea în limba)

Comments

comentarii

Alexandru Chipciu a fost exclus din lot de Marius Șumudică înainte de CFR Cluj - Young Boys Berna în Liga Campionilor.... Citește mai mult
Ploaia și vijelia de duminică seara au creat probleme în mai multe zone din județul Cluj. Vântul a „luat pe sus” acoperișul unei case din Mihai Viteazu, producând o avarie la rețeaua de gaze.... Citește mai mult
Luni au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe Splaiul Independenței, după crearea unui culoar dedicat transportului în comun.... Citește mai mult
Municipiul Cluj-Napoca a fost din nou lovit de o ploaie puternică în după-amiaza zilei de luni.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!