fbpx
procurorul șef DNA Cluj, Anca Mărincean

Dosarul ”mită la CJ”, la final. Procurorul șef DNA Cluj a cerut pedepse mai mari pentru Uioreanu și Bene, dar și închisoare cu executare pentru Petran

Dosarul denumit generic ”mită la CJ Cluj” a ajuns la final. Instanța Curții de Apel Cluj a dat cuvântul pe fond avocaților inculpaților și procurorului de ședință, care eset chiar șefa DNA Cluj, Anca Mărincean. Aceasta a cerut pedepse mai mari pentru Horea Uioreanu și Ioan Bene, menținerea pedepsei de la fond pentru Vasile Pogăcean și închisoare cu executare pentru Ioan Petran și Gabriel Davidescu, care la fond au primit cu suspendare.

Judecătorii Claudia Ilieș și Vasile Chitidean, care formează completul acestui dosar penal istoric pentru Cluj, au acordat câte 20 de minute fiecărui avocat și procurorului DNA pentru a susține concluziile orale, precizând că vor amâna pronunțarea două săptămâni.

Procuroarea Anca Mărincean a lua cuvântul prima, precizând că instanța de fond a făcut o cercetare judecătorească judicioasă, completă și că ansamblul probatoriu rezultat a dus la concluzia vinovăției inculpaților. Șefa DNA Cluj a cerut Curții să rețină că hotărârea pronunțată la Tribunalul Cluj este criticabilă din perspectiva reținerii de circumstanțe atenuante cu privire la infracțiunea de complicitate la spălare de bani reținută pentru fostul președinte CJ Cluj, Horea Uioreanu, și cu privire la cea de spălare de bani, de care este acuzat omul de afaceri Ioan Bene.

Uioreanu și Petran

”Circumstanțele atenuante nu sunt justificate în raport cu elementele de fapt și de drept. Odată reținută vinovăția, pedepsele trebuie să fie proporționale cu gravitatea infracțiunilor.”, a precizat procurorul. Acesta a cerut să se țină cont și de atitudinea celor doi inculpați care nu și-au asumat faptele. ”Aplicarea unor pedepse blânde nu reprezintă un factor de coerciție necesar.”, a spus reprezentantul DNA.

În ce privește pe omul de afaceri Vasile Pogăcean, procurorul apreciază că pedeapsa de 3 ani cu executare de la fond este un mijloc suficient pentru reeducare, dar a precizat că Tribunalul a omis să-i interzică dreptul de a fi ales. Amintim că Pogăcean este și membru PNL.

Anca Mărincean a criticat și modalitatea de executare a pedepselor aplicate fostului consilier județean Ioan Petran și a directorului de dezvoltare UTI, Gabriel Davidescu. Aceștia au primit pedepse cu suspendare la fond. Procurorul consideră că nu există argumente pentru a fi suspendate pedepsele și că nici circumstanțele persoanele nu sunt în favoarea lor. Potrivit reprezentantului DNA, cei doi nu au avut o atitudinea sinceră, iar faptul că cuantumul sumei considerate mită este mai mic nu are relevanță să justifice clemența organelor judiciare. Procurorul a menționat că suspendarea se aplică doar în cazul celor care au atitudine de recunoaștere.

La ora editării știrii, avocații încă susțineau motivele de apel în sala de judecată. Vom reveni.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina