Discuție halucinantă între un politician și un procuror: ”Nu te las, mă! Iți fac un balamuc!” Politicianul a fost achitat

Discuația halucinantă dintre un politician și un procuror, avută când politicianul a fost chemat la parchet pentru a i se aduce la cunoștință învinuirea, a ieșit la iveală odată cu sentința Tribunalului București, prin care președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, membru PSD, a fost achitat de acuzațiile de abuz în serviciu, fals intelectual și șantaj. Cea din urmă infracțiune are ca persoana vătămată un procuror de la Parchetul Judecătoriei Călărași.

Procurorul l-a înregistrat pe politician cu telefonul personal în biroul de la parchet.

”Procurorul precizează că a fost intimidat de atitudinea inculpatului și nu a știut cum să reacționeze.

Inculpatul a început să aibă o conduită necorespunzătoare, respectiv a continuat să ţipe, să vorbească peste procuror, să îl acuze că are ceva personal cu el, iar apoi i-a cerut grefierei să iasă puţin din birou si să oprească înregistrarea de pe camera video.

În timpul cât a rămas cu inculpatul în birou, acesta i-a spus că trebuie să găsesc o soluţie pentru a nu-l trimite în judecată, că dacă îl va trimite în judecată, va deveni coşmarul vieţii sale şi că este dispus să îşi cheltuiască toată averea pentru a-l distruge.

O parte din conversația purtată de inculpatul Iliuță Vasile și procurorul Bărbulescu Florin Alexandru, a fost înregistrată de aceasta din urmă cu propriul telefon mobil, în condițiile în care, conform art.110 alin.5 C.proc.pen. înregistrarea declarațiilor inculpatului este, în principiu, obligatorie”, se arată în sentința Tribunalului București.

Discuția a avut loc în decembrie 2019. În martie 2022, procurorul Bărbulescu a devenit judecător la Judecătoria Buftea.

Stenograma redată în sentința de achitare de la Tribunalul București, citată de Luju.ro:

Procuror: Domnule presedinte (al Consiliului Județean – n.red), sunteti in fata unui procuror, haideti sa ne comportam ca atare, va rog frumos! V-am chemat astazi ca sa va aduc la cunostinta faptul ca aveti calitatea de inculpat pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu…

Iliuță: De ce ma faceti inculpat?

Procuror: …si fals intelectual in forma continuata, prev. de art.321 alin.1 Cod procedura penala, art. 291 alin.1 Cod procedura penala, art. 321 alin.1 cu aplic art 35 alin.1 din Codul de procedura penala, Cod penal, totul cu aplic art.38 alin.1 Cod penal, constand in aceea ca in perioada 25.03.2019 – 22.07.2019, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean, in exercitarea atributiilor de serviciu, prin incalcarea prevederilor legilor 215/2001, modificata si completata de legea 286/2006, numarul 53/2003, 554/2004, ati indeplinit in mod defectuos o serie de acte prin care ati ingradit dreptul la munca persoanelor vatamate (neinteligibil)

Iliuță: E drept civil, e drept civil, de ce faci tu cu penalu’? Domnule? Domnule procuror, domnule, dumneata incalci o lege stabilita de Curtea Constitutionala…

Procuror: Nu incalc legea. Dati-mi voie, va rog, sa va aduc la cunostinta…

Iliuță: Domnule procuror, domnule procuror, ce-mi aduci la cunostinta? Mi-aduci la cunostinta ca dumneata incalci legea!

(neinteligibil)

Iliuta: Incalci legile Romaniei…

(neinteligibil)

Iliuță: Incalci legile Romaniei…

(neinteligibil)

Iliuta: …prin care inseamna Ordonanta de Guvern, o Hotarare de Guvern.

Procuror: (se adreseaza unei persoane, posibil grefier) Lasa-ma un pic sa… (neinteligibil)

X: Da.

Procuror: Domnule presedinte…

Iliuță: Nu te las, ma! Iti fac un balamuc! Asculta-ma, iti fac un balamuc, habar n-ai! Or te-mp…Asculta-ma, hai sa o varianta, nu te juca cu mine! Cu mine ai cosmarul vietii tale! Daca din punct de vedere profesional reusesti iti fac statuie, sa mor eu daca nu iti fac statuie! Ma, n-am nimic, sa mor eu daca am de aparat! Am de aparat un mandat pe viitor. Daca tu mi-l viciezi sunt dispus sa risc totul! Ascultati-ma, domnule procuror, nu vreau sa va deranjez cu nimic, pe onoarea mea de om daca am vreun interes! Dar interesul meu e asa, toata lumea se apara civil si-si ia drepturile. Asta a fost de la bun inceput considerentul. Domnule procuror nu vreau sa, nu dau, dau dreptul la toti, dar trebuie sa-si apere in civil! Domnule procuror nu veniti cu penal peste, peste niste drepturi pe care eu le consider ca si le poate castiga pe civil! Sunt actiuni civile! De ce va bagati dumneavoastra, asta nu inteleg eu?

Procuror: Pai ca sa-ntelegem va aduc la cunostinta calitatea de inculpat si in ce constau faptele…

Iliuta: Pai nu pot, nu pot pentru ca n-am incalcat! N–am incalcat o lege, ordonanta de guvern, n-am incalcat!

Procuror: Eu zic ca ati incalcat!

Iliuță: N-am incalcat lege!

Procuror: Eu va inteleg punctul de vedere dar…

Iliuta: Pai da’ nu pot sa va las sa va spuneti, sa va, va, va, povestile care nu sunt corecte! Nu va pot lasa! Nu va las!

Procuror: Domnule presedinte, daca aveti o atitudine in continuare ostila pot va sanctionez!

Iliuță: O sa ma pis (neinteligibil) Asculta-ma…

Procuror: Va dau amenda, ce sa fac.

Iliuta: Ete na! Esti nebun? Poti sa-mi dai o mie amenzi. N-am probleme. Problemele sunt altele!

Procuror: Ce probleme?

Iliuta: Informati-va dumneavoastra cu problema si vedeti in ce situatie ne bagam cu totii! Sefii dumneavoastra!

Procuror: La cine va referiti?

Iliuță: (neinteligibil) Nu sunt singur acolo. Ba, nu sunt, nu sunt neica nimeni dupa strada, ba, barbate! Ma tratezi ca pe neica nimeni! Ma chemi dupa o zi pe alta la, la interviu. Ma, da’ problemele grave, sociale, probleme de trafic de influenta, de trafic de persoane, alea, de ce nu le rezolvi p-astea?

Procuror: Nu le cercetez eu p-astea.

Iliuță: Ne le cerce…ma cercetezi pe mine?

Procuror: Da, pe dumneavoastra!

Iliuta: E bine, sigur, ca ma chemi de pe-o zi pe alta! Ma, chiar sunt eu fraieru’ de serviciu? Asculta-ma, mintea o are toti, depinde de fiecare, mi-am facut de toate, si-a fac…, eu le-am facut pe toate! Depinde ce vreti, pentru ca eu le vad pe toate! Am 10 mutari in fata la toti. Daca cu adevarat aveti buna credinta vreau s-o vad! Sa mor eu daca buna credinta o vad la dumneavoastra daca nu ma subordonez si daca nu vin cu drag. Dar nu vad buna credinta! Vad reaua credinta! De ce ati luat dosar penal lu’ ala de la politie sa ma anchetati dumneavoastra?

Procuror: Pai de ce nu v-ati prezentat la citatie?

Iliuta: Pai am avut probleme. Ca sunt un om cu minte si cu inteligenta, ca nu-nteleg de ce ma doare capul. Si le-am facut si va pot arata ca le pot face. Astazi am venit, din respect pentru dumneavoastra, ca m-ati sunat. Daca nu ma sunati, nu veneam!

Procuror: Asa…

Iliuta: Am venit pentru respect. Sa stiti, respectul de astazi vi-l port pentru ca m-ati sunat telefonic si am venit cu drag. Daca nu ma sunati nu veneam! Dar m-ati sunat. Faptul ca m-ati sunat inseamna ca trebuie sa fiu prezent. Si am venit prezent. Domnule procuror, cu tot respectul, inseamna ca e de interes aceasta situatie. Dar hai sa gasim o varianta. Domnule, nu castigati nimic!

Procuror: Eu nu am nimic de castigat doar imi fac meseria, atat!

Iliuță: Nu, dar meseria nu v-o faceti chemandu-ma dupa o zi pe alta! Chemandu-ma in continuu!

Procuror: Daca ati fi venit de la prima citatie n-ar mai fi fost nevoie de nici (neinteligibil)

Iliuta: Domnule, ascultati-ma, de ce ma face pe mine presa infractor si inculpat si nu ma faceti dumneavoastra? Ma faceti acuma, astazi, aa, nu-i corect! De ce lumea (neinteligibil) cu informatiile alea?

(neinteligibil)

Iliuță: A facut si asta plangere penala la Inspectia Judiciara ca m-ati facut inculpat.

Procuror: Foarte bine, ce sa zic?

Iliuta: A aparut pe presa si nu a aparut ca sa iau la cunostinta.

Procuror: (neinteligibil)

Iliuta: Domnule procuror, vedeti ca sunt lucruri care se vor conecta maine sau poimaine. Noi le-am complicat. Eu am spus, faceti asta, faceti asa, ma suntem nebuni la cap? Unde va bagati?

Procuror: Ce vrea sa-nsemne asta? V-a spus sa faceti ce?

Iliuta: (neinteligibil) draci.

Procuror: E oprita camera, nu…

Iliuta: Structura (neinteligibil) Le-am spus faceti asta, faceti…Domnule, hai sa gasim o varianta si-ti propun si eu un lucru, si daca-l faci putem sa avem si noi liniste totala! Totala in ce sens, nu, ascultati-ma, o sa respectati legea! Sa nu cumva sa considerati ca eu vreau sa fiti impotriva! Toata lumea este cu ochii pe acest subiect.

Procuror: Tocmai d-aia, haideti sa va aduc la cunostinta calitatea…

Iliuță: Mai, ascultati-ma…

Procuror: …si dumneavoastra sa-mi spuneti daca dati sau nu dati, dupa care…

Iliuta: …ca-i nebun dar nu-mi spune mie ca sunt infractor ca nu accept! Fac balamuc! ‘Ai incalcat legea cutare’ fac balamuc! Oricum fac balamuc daca ma filmezi, fac balamuc! Ori ma filmezi si-mi citesti si nu fac niciun balamuc, daca-mi citesti fara camera nu fac balamuc! Sa mor eu daca-ti fac balamuc! Daca nu…

Procuror: Tocmai imi vorbeati de respect mai devreme…

Iliuta: Nu dar…

Procuror: Vi se pare ca ma respectati daca faceti chestia asta?

Iliuță: Domnule procuror va respect, sa mor eu daca nu va respect! Pe onoarea mea de om daca nu va respect! Daca ma filmati nu respect nimic! Asculta-ma, da-mi la cunostinta, mi-aduci tot, iti dau declaratie, pe onoarea mea daca nu. Daca nu ma filmezi iti spun un singur ‘nu dau nicio declaratie, nu am nimic de obiectat’ problema se pune (neinteligibil). Dar daca ma filmezi iti fac scandal! Spun ‘grup infractional impotriva mea’. Iti fac un balamuc!

Procuror: Dar de ce, care e motivul?

Iliuta: Pentru ca, nu, motivul pentru ca sa-l ia DNA-ul de aici! La cel pe care l-am facut la DNA.

Procuror: Si daca-l ia DNA-ul care e diferenta (neinteligibil)?

Iliuta: Domnule procuror, problema se pune ca eu in declaratie aicea ca sunt grupuri infractionale impotriva mea care actioneaza, care cutare, cutare, cutare. Ca se conexeaza. Sunt grup care se conecteaza. Asculta-ma, fa-o, ma, simplu, nu filma nimic, semnez tot, oricum nu o semnez! Mi-aduci la cunostinta tot, eu iti semnez, eu iti dau declaratie ca nu dau nicio declaratie si am terminat balciul, am incheiat balciul. Fa o incercare.

Procuror: Pana cand?

Iliuta: Ce?

Procuror: Pana cand incheiem balciul?

Iliuță: (rade) Il inchei. Sa-mi bag pula, daca nu-l inchei. Astazi. Sa moara mama daca nu-l inchei astazi! Si-ti promit un singur lucru, in ce scop, declar invers tot, n-a fost nimic adevarat, a fost decat o …in viziunea mea…

Procuror: Dar pe mine nu ma intereseaza ce declarati dumneavoastra, nu-i problema mea!

Iliuta: Ma, asculta-ma! in viziunea mea gresita.

Procuror: Nu, nu. Eu chiar vreau sa va duceti sa sesizati daca dumneavoastra credeti ca eu fac parte dintr-un grup cum ati spus chiar va rog frumos sa sesizati! Sa se faca cercetari. Eu altceva va intreb, pana cand ziceti dumneavoastra ca se termina balamucul?

Iliuță: Daca ma trimiti in judecata ramai pe cap cu mine pentru toata viata! Asculta-ma ce-ti spun! Nu stiu cine voi fi maine. Dar ramai pe cap cu mine pentru toata viata! Ma barbate, ce-ai cu mine cand eu vreau un singur lucru, vreau sa fac si eu cateva lucruri pe care le-am crezut, pentru ca raman la Călărași? Vreau s-o duca copiii mei mai bine, vreau sa fac si eu cateva investitii care nu s-au facut pana acuma, vreau sa aduc bani europeni in Calarasi, vreau sa fac lucruri pe care, stai putin, sa nu fi, trebuie sa fii macar ca si martor le vezi ca vreau sa le fac. Ma barbate, nu fac decat un singur lucru, care au fost ticalosi in Consiliul Judetean ce se intampla astazi cu acesti angajati, ma, s-au pus impotriva, nu semnau hartii, nu faceau nimic! Ce sa-i fac, ma, sa-i celerez ca sa-i tin balast al Consiliul Judetean? Ca mi-au spus ca nu semneaza, ca nu fac, ca nu dreg, ii aveam… Directorii i-au dat afara, nu i-am dat eu, ma! (Neinteligibil).

………………………………………………………………………………………………….

Procuror: Vi se pare ca in momentul in care procurorul primeste un inculpat ca dumneavoastra in birou si e amenintat ca se tine de capul lui, ca toata viata lui, il fac puternic?

Iliuta: A, nu, nu, nu.

Procuror: Va intreb asa…

Iliuta: Asculta-ma, poate am facut si eu greseli, asculta-ma

…………………………………………………………………………….

Iliuta: De acord. Domnul procuror, de acord. Trebuie sa ma puneti sub acuzare atata timp cat considerati ca am incalcat legea. Dar, ca dovada, v-aduc cateva lucruri, dispozitia presedintelui de ce nu a fost atacata? E act administrativ! Domnule procuror…

Procuror: De ce nu spuneti in scris chestiile astea?

Iliuta: Cum sa nu, dar eu intotdeauna…Domnule procuror, dumneavoastra trebuie sa-mi dati calea sa putem sa gasim varianta in care eu, ca si om de buna credinta, am incercat sa fac bine statului. Pot sa n-o fac?

…………………………………………………………………………

Min.31:09 (imediat dupa ce inculpatul semneaza declaratia)

Iliuta: Auzi, ma? Tu nu vrei sa traiesti in pace?

Procuror: Ce spuneti?

Iliuta: Tu nu vrei sa traiesti in pace?

Procuror: Eu vreau sa traiesc in pace dar …

Iliuta: Eh…bine.

Procuror: De ce, ce vreti sa ziceti

……………………………………………………………………………

Iliuta: Ba, eu sunt un complicat in care am plecat si am dorit sa fac lucruri pe care sa functioneze. Poate am si gresit, pacatele mele. Nu trebuie sa nu recunosc ca nu am pacate mele dar sa nu-mi faceti voi pacate mai mari decat am eu. Dumneavoastra ca procuror nu-mi faceti pacate mai mari decat le am eu. Ba, le am pe toate, si betiv si curvar si nenorocit, de toate! Le am pe toate, sa moara mama daca nu le am! Ba, dar in loc sa le avem comune vreti sa ma scoateti numai pe mine nevinovat. Lasati-ma dracului sa ma ia ca le avem comune, toti! Pai ce, si tu esti barbat si eu sunt barbat si toti suntem barbati, si toata lumea nu e bine.

…………………………………………………………………………………………

Iliuță: Mama (neinteligibil) inseamna ca toate le-am facut! Sa stii un singur lucru, am un singur lucru, sa mor eu daca nu sunt cel mai bun prieten al tuturor! Daca tu gasesti legalitatea legislatiei existente nici eu n-am decat sa fiu corect. Oricum, am modificat o mie de oameni minor. Nu stiu, sunt un nenorocit patentat! Ce voi face nici eu nu stiu. Domnule procuror, sunt un nenorocit, nu stiu ce voi face. Nu vreau s-o fortez dar (neinteligibil), retineti ce va spun eu, cu dumneavoastra pot pierde tot! Tot pierd!

Procuror: V-ati schimbat un pic atitudinea!

Iliuta: Sa mor eu daca nu pierd tot! Am pierdut tot! Cu tine voi pierde tot! Tu sa stii un singur lucru, gasiti o varianta, domnule procuror, viitorul meu e in mana dumneavoastra! Pierd tot! (Neinteligibil). Cu drag! Domnule procuror…”.

Motivele achitării

”În speța de față, nu există probe care să demonstreze, pe de o parte, seriozitatea afirmațiilor făcute de inculpat, iar, pe de altă parte, starea de temere reală și serioasă a persoanei vătămate, o alarmare efectivă a acesteia ca urmare a afirmației inculpatului.

Astfel, nu există probe că inculpatul ar fi cunoscut ca o persoană care, anterior acestui episod, ar fi întreprins activități care să inducă persoanei vătămate ideea că este capabil să ducă la îndeplinire diverse constrângeri asupra unui procuror sau oricărui reprezentant al statului.

În egală măsură, nu există probe că persoana vătămată ar fi încercat o stare reală și serioasă de temere în urma afirmației inculpatului, ținând seama de modul în care a evoluat discuția dintre persoana vătămată și inculpat. Astfel, în timpul discuției tensionate dintre inculpat și persoana vătămată, procuror în speța în care era citat inculpatul, acesta din urmă i-a cerut grefierei să părăsească biroul, iar discuția a continuat între cei doi, persoana vătămată răspunzând pe un ton calm și lăsând inculpatul să-și manifeste întreaga atitudine ireverențioasă la adresa procurorului de caz, fără ca acesta să aplice vreuna din sancțiunile prevăzute de lege.

Tribunalul nu reține nici apărarea inculpatului potrivit căreia persoana vătămată l-ar fi provocat pe inculpat să săvârșească o fapta apreciind că nu constituie o provocare la comiterea de infracțiuni, ci persoana vătămată nu a făcut altceva decât să-l lase pe inculpat să aibă atitudinea ireverențioasă față de organul de urmărire penală. Așa cum nu poate reține nici apărarea inculpatului, potrivit căreia înregistrările efectuate de procuror sunt lovite de nulitate absolută, întrucât acestea sunt efectuate în condițiile art. 110 alin. 5 CPP.

Mai mult, pentru a se reține existența infracțiunii de șantaj trebuie analizat dacă amenințările aveau aptitudinea, în condițiile concrete în care au avut loc și în raport de persoana celui amenințat, să creeze acestuia din urmă o stare de îngrijorare.

Or, în speța de față, persoana vătămată este un procuror cu funcție de conducere în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași o persoană care anchetează fapte penale, pregătită în acest sens, astfel că o singură amenințare a persoanei vătămate cu declanșarea unor acțiuni de presă sau cu plângeri către diverse instituții abilitate să cerceteze faptele magistraților nu sunt de natură să-i creeze o stare de temere.

Tribunalul apreciază că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de șantaj nici pe latură obiectivă, respectiv elementul material, neexistând o activitate de constrângere psihică în scopul clasării unui dosar, ci un episod de furie, atitudine ireverențioasă față de un organ de urmărire penală, nici pe latură subiectivă, neexistând intenția inculpatului de a crea această stare de temere persoanei vătămate cu privire la libertatea sa psihică, ceea ce impune o soluție de achitare.”

Comments

comentarii

Legendele tenisului mondial Andre Agassi, Steffi Graf, Simona Halep şi Andrei Pavel, au făcut show, sâmbătă, într-un meci de dublu care i-a încântat pe spectatorii prezenți la Sports Festival.... Citește mai mult
Au mai rămas câteva zile până la vacanța de vară. Ultima zi de școală pentru elevi și preșcolari este vineri, 21 iunie.... Citește mai mult

Lasă un răspuns