fbpx
Călin Grațian și avocatul care l-a însoțit

Directorul Reloc Craiova, audiat, a doua oară, într-un dosar penal la Tribunalul Cluj

Directorul companiei Reloc Craiova (grupul Grampet), Călin Grațian, a fost audiat, pentru a doua oară, în dosarul penal de la Tribunalul Cluj, ce vizează foști directori din CFR Călători și de la compania concurentă cu Reloc, Remarul 16 Februarie din Cluj. Grațian are calitatea de martor-denunțător și a fost însoțit de avocat asistent la audiere, lucru mai puțin obișnuit în cazul martorilor.

Directorul și președinte al Consilului de Administrație al Reloc SA a primit întrebări din partea avocaților inculpaților, dar și din partea judecătorului. Călin Grațian l-a denunțat la DNA pe fostul director de tracțiune de la CFR Călători, Teodor Gavriș, căruia i-ar fi dat 200.000 lei printr-un contract de reparații între Reloc și o firmă Blue Power Rev.

O întrebare a fost cum a ajuns să formuleze denunțul la DNA? ”Am venit cu altă speță la DNA Cluj și cu acea ocazie am depus 100 și ceva de documente.”, a spus Grațian. Acesta a spus că nu i s-a adus la cunoștință cu acea ocazie că se efectuează cercetări în acest dosar.

Întrebare: Dacă suma de aproximativ 200 000 lei reprezintă contravaloarea reparațiilor? Răspuns: ”Cu certitudine că nu pentru c reparațiile aveau o calitate îndoielnică. Contractul reprezenta o promisiune, eu îți promit că predau lucrările de reparație, iar tu promiți că predai prețul lor, dar nu am primit același lucru. Mă refer la faptul că lucrările nu aveau calitatea necesară.”

Grațian a fost întrebat despre faptul că din comisia de omologare a companiei Remarul din Cluj făcea parte un reprezentant al Reloc.

Întrebare: În aprecierea dvs. vi se pare normal ca în comisia de omologare a firmei concurente ( în speță Remarul) să facă parte un reprezentant al celuilalt concurent participant ( în speță Reloc Craiova) la licitație?

”Nu, dar fac precizarea că Valeriu Sas era șeful biroului recepție CFR CĂLĂTORI, salariat al CFR Călători care își desfășura activitatea în interiorul Electroputere VFU Craiova și Reloc Craiova.”, a spus Călin Grațian.

Întrebare din partea instanței: Ați precizat că Reloc Craiova a câștigat licitația pentru anumite lucrări pentru care nu avea competența necesară. Cum era plănuită realizarea acestor lucrări?

”Este o practică uzuală de subcontractare a anumitor lucrări și acesta era planul cu ocazia câștigării acelei licitații. Reloc Craiova a mai procedat în acest fel și la modernizarea unor automotoare făcută în perioada anterioară acestei licitații, ocazie cu care nu au fost declarații subcontractorii Volvo sau Allison.

În perioada participării la licitație sau imediat următoare, Reloc Craiova avea un plan cu privire la firma către care dorea să subcontracteze?

”Concomitent, Săftoiu (director comercial Reloc – n.red) a venit la mine cu propunerea cu SC Blue Rev Power SRL.”, a răspuns directorul Reloc.

La finalul audierii, milionarul clujean Călin Mitică, patronul Remarul 16 Februarie, a spus că, în legătură cu modul de catalogare a companiei Remarul de către Grațian, că este ”ca șicum ai întreba un condamnat ce părere are de judecător. Dânsul fiind un denunțător vine să spună de capacitatea Remarul..”

Audierea a durat două ore. La ieșire, Călin Grațian a fost zgârcit în declarații. Acesta a lăsat de înțeles că există un război între Reloc și Remarul din Cluj, dar spune că nu e războiul lui.

Despre prima audiere a directorului Reloc, din 2018, puteți citi AICI

Comments

comentarii

Lasă un răspuns