fbpx

Din 1 aprilie, PFA-urile, profesiile liberale (avocați, arhitecți, etc) și alții pot depune cereri pentru indemnizații

De mâine, 1 aprilie, PFA-urile, profesiile liberale (avocați, arhitecți etc) și alții pot depune cererile pentru indemnizațiile de 75% din salariul mediu brut pe perioada stării de urgență.

Cererile se depun la ageniile teritoriale ale Agenției Națională pentru Plăți și Inspectie Socială (ANPIS) din subordinea Ministerului Muncii.

ANPIS a anunțat că ”agentiile teritoriale pun la dispoziție numere de telefon la care se pot obține informații referitoare la plata indemnizației de sprijin și adrese de e-mail dedicate unde se pot transmite documentele solicitate conform OUG nr.30/2020 pentru:

  • persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale, profesii liberale;
  • structuri sportive (persoane care își desfășoară activitatea în baza contractului de activitate sportivă);
  • persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe;
  • pentru personalul încadrat în muncă la un angajator prin altă modalitate prevăzută de lege (exemplu convenții civile).

Depunerea documentelor pentru indemnizațiile aferente perioadei 16-31 martie 2020, se face în perioada 1-10 aprilie 2020 la adresele de poștă electronică de mai jos.”, se arată pe site-ul ANPIS.

Cererile trebuie însoțite de o copie a actului de identitate și o declarație pe proprie răspundere. Potrivit OUG 32, modelul cererii și declarației se stabilesc prin ordin comun al ministrului muncii și al ministerelor de resort. Încă nu au apărut modelele.

INFO LINE ANPIS: 0786.59.46.87; 0786.56.09.30; 0786.56.09.22; 0786.16.95.92; 0786.39.39.86.

Numere de contact suplimengtare de la agentii teritoriale AICI!

Adrese de posta electronica pentru depunerea solicitarilor AICI 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [62.18 KB]

Noua OUG 32/2020, ca și vechea OUG 30, prevede acordarea de subvenții la șomajul tehnic pentru „alți profesioniști”, așa cum sunt definiți în art. 3, alin 1 și 2 din Codul Civil:

Sunt consideraţi profesionişti toţi cei care exploatează o întreprindere. Constituie exploatarea unei întreprinderi exercitarea sistematică, de către una sau mai multe persoane, a unei activităţi organizate ce constă în producerea, administrarea ori înstrăinarea de bunuri sau în prestarea de servicii, indiferent dacă are sau nu un scop lucrativ.

De asemenea, în noua OUG sunt prevăzuți cei din sectorul cooperației și persoanele care au venituri din drepturi de autor, prin contracte cesiune a acestora.

Pentru aceste categorii s-a stabilit că statul va suporta, indiferent de veniturile lor, o indimenizație fixă brută, egală cu 75% din salariul mediu brut. Reamintim că pe anul 2020 câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 este de 5.429 lei. Astfel, indemnizația fixă pentru PFA și alte astfel de categorii va fi de 4.071 de lei brut pe lună. Indemnizația este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale, conform Codului Fiscal.

Astfel, guvernul a majorat nivelul acestei subvenții, față de OUG 30/2020, care prevedea o sumă fixă egală cu salariul minim, adică 2230 de lei brut, potrivit startupcafe.ro

OUG nr.32/2020

Citește și

OUG 32 și OUG 29 se bat cap în cap în ce privește avocații, notarii și executorii

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina