fbpx

Dezlegare de drept referitoare la prescripția răspunderii administrative-incompatibilitate, conflict de interese

Î.C.C.J. – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, a decis că aleșii locali nu pot valorifica prescripția ca motiv de nelegalitate în cadrul acțiunilor împotriva ordinelor prin care s-a constatat încetarea mandatului.

,,În şedinţa din 16 noiembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, legal constituit în cauză, a soluționat o sesizare în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, fiind pronunțată următoarea soluție:

Decizia nr.74  în dosarul nr.2196/1/2020

Admite sesizarea formulată de Tribunalul Argeş – Secţia civilă, complet specializat de contencios administrativ şi fiscal, în dosarul nr. 2897/109/2018, în vederea pronunţării unei hotărâri prealabile cu privire la următoarea chestiune de drept:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 26 alin. (3) teza întâi din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, art. 2.517 şi următoarele din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, stabileşte că:

În acţiunea în anulare a ordinului prefectului prin care se constată încetat de drept mandatul alesului local ca urmare a constatării situaţiei de incompatibilitate sau existenţa unui conflict de interese, printr-un raport de evaluare definitiv întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, nu pot fi valorificate ca motive de nelegalitate prescripţia răspunderii administrative, respectiv a dreptului Agenţiei Naţionale de Integritate de a-şi exercita prerogativele legale de evaluare a intereselor şi a incompatibilităţilor pentru persoanele prevăzute de lege, sau decăderea din dreptul de a angaja răspunderea disciplinară.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 16 noiembrie 2020”.

Sesizarea ICCJ cu întrebarea preliminară a fost formulată în contextul în care, reclamantul a invocat prescripția răspunderii sale administrative, apreciind că ordinul prin care s-a constatat încetarea de drept a mandatului său de primar este nelegal, fiins emis cu neobservarea de către emitent a intervenirii prescripției aceste forme de răspundere.

Reclamantul a susținut că starea sa de incompatibilitate a încetat la data de 12.02.2013, astfel că acesta este și momentul la care a început să curgă termenul general de prescripție, cel de 3 ani prevăzut de art. 2517 Cod civil, în susținere fiind aduse considerentele deciziei nr. 449/2015 a Curții Constituționale.

Atașăm sesizarea.sesizare dezlegare de dret prescripție răsp administrativă

Comments

comentarii

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 189 de cazuri COVID-19 la Cluj. Rata de incidență a ajuns la 3,54.... Citește mai mult
Locuirea în municipiul Cluj-Napoca a fost tema celei mai recente dezbateri publice a Centrului de Inovare și Imaginație Civică (CIIC).... Citește mai mult
CFR Călători a anunțat că alte 34 de trenuri Inter-Regio vor deveni Regio-Expres de la 1 aprilie. Prețul unui bilet va fi mult mai ieftin.... Citește mai mult
Horoscop 7 martie 2021. Taurii nu vor să comunice despre problemele lor. Balanțele sunt o sursă de energie pozitivă.... Citește mai mult

Lasă un răspuns