fbpx

Despre Justiție, DNA și politicieni cu președintele PSD Cluj, Horia Nasra, candidat la Camera Deputaților

Gabriel Horia Nasra, în vârstă de 32 de ani, este poate cel mai tânăr președinte de filială județeană a unui partid mare din România. Tânărul președinte PSD Cluj, pe care-l puteți cunoaște intrând pe blogul lui, candidează pentru un loc în Camera Deputaților pe o listă a PSD Cluj mult schimbată față de anii anteriori. Am stat de vorbă cu Horia Nasra despre suflul nou și tânăr care a înlocuit foști membri cercetați de DNA, despre Justiție, avocați de pe lista candidaților, recâștigarea încrederii oamenilor în politicieni și proiecte pentru viitorul Parlament.

Cum este să fiți președintele unei filiale județene de partid așa mare cum este Clujul, la o vârstă destul de fragedă? Este acesta semnul schimbării în PSD?

PSD Cluj este precum cele patru anotimpuri ale lui Vivaldi. Tinerețea în politică ca argument solitar este precum primavara în lipsa celor trei anotimpuri: incompletă. Echipa face totul, îmbinarea experiențelor și fidelitatea față de principiile partidului în care voluntar te-ai înscris. Este frumos și dificil deodată să descoperi neîncetat combinații armonice și îmbinări reușite de caractere puternice într-o familie atât de numeroasă.

Semnul schimbării poate fi dat doar prin continuitatea unui proiect și anume stabilirea din timp a unui candidat social-democrat pentru primăria Cluj-Napoca, care timp de trei-patru ani să poată prezenta clujenilor propuneri pentru îmbunătățirea calității vieții nu doar critică de exterminare. Aceasta este schimbarea, #generația2020 care să ofere Clujului viziune și o revigorare din toate punctele de vedere.

O mare problemă a clasei politice este corupția. Când ați întocmit listele pentru parlamentare, ați avut în vedere ca cei desemnați să nu fii avut nicio problemă cu legea?

Consecvenți principiilor fundamentale ale doctrinei social-democrate, am respectat în integralitate Codul de Conduită și de Etică al Partidului Social Democrat când am votat lista de candidați ai PSD Cluj, toți demonstrând o pregătire profesională normală și o probitate morală necontestată.

De ce nu l-ați pus pe listă pe senatorul Cordoș? A făcut presiuni pentru a fi inclus?

Vreau să fiu cât se poate de clar! Unu: În politică nu există drept de preempţiune. Indiferent ce hram porți, în politică ești pasager. Doi: Fiat justitia et pereat mundus! Trei: Am susținut o listă de candidați complet curați din punct de vedere juridic. Patru: Nu regret nicio clipă compenența listei. Uitați-vă la PNL… și la situația senatorului liberal Marius Nicoară: După ce a făcut un accident și a fost depistat cu o alcoolemie de circa 1,65 gr.% fiind trimis în judecată, PNL Cluj îl trimite în Parlament…

Cum credeți că poate fi recâștigată încrederea oamenilor în politicieni?

 În prestidigitaţie se spune că magia apare după ce trucul a luat sfârşit. Din fericire românii nu mai au timp nici de scamatorii și nu mai gustă nici „magia de după”. Cumva starea asta de gata, de lehamite a românului vizavi de politicieni a determinat și o reformă a partidelor mari, prin promovarea multor nume noi, sper însă și competente.

Cu siguranță că încrederea românilor o vom câștiga atunci când nu vor mai exista atât de mulți politicieni aroganți sau bărbați de stat care văd poporul din Lamborghini. Decență, prezența la locul de muncă și mai ales transparența în actul legislativ cred că sunt argumente pentru un început de credibilizare a instituției Parlamentului României.

Candidații PSD Cluj la alegerile parlamentare 2016
Candidații PSD Cluj la alegerile parlamentare 2016

Cum vedeți candidatura președintelui PSD, care are o condamnare de 2 ani închisoare cu suspendare?

În 2012, 7,4 milioane de români au votat pentru o schimbare de sistem, deoarece Traian Băsescu de mult timp își depășise atribuțiile prezidențiale.

În 27 de ani, justiția din România a găsit peste noapte un singur vinovat pentru acest sistem electoral cariat: Liviu Dragnea. Cred că este un tablou fals, care pune în umbră multe realizări oneste ale justiției din ultimii ani.

Pe lista pentru Camera Deputaților, aveți doi tineri avocați, Iulia Trif (poziția 4) și Vladimir Mătușan (poziția 7). E nevoie de avocați in Parlament?

Parlamentul este o instituție reprezentativă, prin urmare cât mai multe profesii trebuie acoperite. Avocații au rolul lor important în elaborarea legilor și după cum știți mulți dintre aceștia fac parte din comisia juridică, de disciplină şi imunităţi.

Sunt convins că experiența profesională și de viață a colegilor mei avocați poate fi utilă instituției, mai ales că amândoi au în CV experiențe administrative.

Cum vede un socialist profesia liberală de avocat?

La fel ca orice altă meserie. Important este să muncești, iar dacă îți place ce faci, atunci este și mai bine.

Ce părere aveți despre Justiția din România de azi? Dar despre activitatea DNA?

Activitatea DNA este importantă, însă există și aspecte care se  pot îmbunătăți. Telenovelizarea justiției nu face bine sistemului judiciar. Apoi un aspect pecuniar dar extrem de important este recuperarea prejudiciului care trebuie să prevaleze setei cătușelor din prime-time.

Să știți că în general politicienii de stânga au sprijinit justiția, un exemplu elocvent fiind legile antimafia ale deputatului italian Pio La Torre și cazuri similare au fost în Spania, Germania.

Am o ușoară senzație că mulți susținători ai DNA au uitat că Adrian Năstase a înființat Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA), strămoșul DNA, acum 14 ani, în anul 2002 prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 43/2002 a Guvernului României. 

Ce vă propuneți să faceți pentru Cluj în Parlament? Ce alte proiecte aveți, în calitate de viitor parlamentar?

Reprezint Clujul în Parlament, însă legile se fac pentru toți românii. Alături de colegii din PSD vom sprijini soluții legislative pentru rezolvarea problemelor din sănătate și învățământ, așa cum sprijinit și creșterile salariale în sănătate și educație. Românii care lucrează în sistemul public de sănătate și educație fac parte din clasa de mijloc şi trebuie să fie respectaţi!

La nivel local am primit propuneri de modificare și completare a Legii Moților, apoi la nivel de susținere trebuie să grăbim pasul în privința finanțării Spitalului Regional de Urgență.

Cred că îmbunătățiri poate „suferi” și legea locuinţei nr. 114/1996 având în vedere că dreptul la locuința adecvată este un drept fundamental din domeniul drepturilor sociale și economice. Această completare trebuie efectuată în parteneriat cu societatea civilă din Cluj care susține o initiativă cetățenească pentru o politică justă de locuire socială.

(Produs de PFA Golban Ionut Alin la comanda PSD Cluj, Cod mandatar financiar: 11160007)

Comments

comentarii

Calendarul alegerilor prezidențiale va fi aprobat, joi, în ședința de Guvern. Primul tur pentru prezidențiale este programat pentru data de 4 mai. Când începe perioada electorală?... Citește mai mult
U-Banca Transilvania s-a impus, miercuri, în fața celor de la Reyer Veneția (88-77) și mai face un pas spre play-off în EuroCup.... Citește mai mult
Sărbători fericite!

Lasă un răspuns