fbpx

Despăgubiri de 27 de milioane de dolari pentru familia lui George Floyd

Orașul Minneapolis a ajuns la o înțelegere de 27 de milioane de dolari cu familia lui George Floyd, bărbatul american de culoare neînarmat a cărui moarte, în luna mai, a stârnit proteste în întreaga lume.

Moartea lui George Floyd a fost provocată prin apăsare cu genunchiul pe gât executată de către ofițerul de poliție Derek Chauvin, intervenție care a fost surprinsă de o cameră.

Avocații familiei au declarat că filmarea a creat „o cerere incontestabilă de justiție și schimbare”, relatează BBC.

Selecția juriului pentru procesul de crimă împotriva ofițerului Chauvin este în curs.

Șase din 12 jurați au fost selectați pentru audieri începând cu 29 martie. Banca finală a juraților va necesita 12 jurați și patru supleanți – sau supleanți -, dar jurații potriviți au fost greu de găsit în acest caz încărcat emoțional și cu un profil înalt.

Consiliul municipal al orașului Minneapolis a votat în unanimitate să aprobe soluționarea preliminară, cea mai mare acordată vreodată în statul Minnesota.

„Că cea mai mare soluție preliminară (despăgubire n.red.) într-un caz de moarte ilicită ce ar fi fost vreodată dată pentru viața unui bărbat negru, trimite un mesaj puternic că viețile negre contează și brutalitatea poliției împotriva oamenilor de culoare trebuie să înceteze”, a declarat avocatul familiei Floyd, Ben Crump, conform sursei citate.

Ce a determinat familia lui George Floyd să dea în judecată orașul Minneapolis?

Într-un videoclip cu moartea lui George Floyd care a devenit viral pe rețelele de socializare, patru ofițeri de poliție îl confruntă pe bărbat pentru că ar fi folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari la un magazin local.

L-au târât la pământ și domnul Chauvin și-a pus genunchiul pe gâtul lui Floyd, chiar și în timp ce el implora pentru viață și spunea: „Nu pot respira”. Ulterior a fost declarat mort în spital.

Avocații familiei Floyd au intentat un proces civil o lună mai târziu, în iunie 2020.

Aceștia au susținut că orașul a fost neglijent pentru că nu a reușit să instruiască ofițerii în tehnici adecvate de reținere și pentru că nu i-a demis pe ofițerii care aveau un istoric problematic. Zeci de plângeri au fost depuse anterior împotriva domnului Chauvin, care servea în poliția orașului de 19 ani.

Acordul civil a avut loc la sfârșitul primei săptămâni în cadrul procesului penal pentru omor în care este inculpat ofițerul Chauvin.

Fostul ofițer se confruntă cu acuzații de crimă de gradul al doilea și al treilea și omor de gradul al doilea. Dacă va fi găsit vinovat din toate punctele de vedere, el ar putea fi condamnat la o pedeapsă maximă de 65 de ani de închisoare. Acesta a pledat nevinovat.

Ceilalți trei ofițeri implicați în moartea domnului Floyd – J Alexander Keung, Tou Thao și Thomas Lane – au fost acuzați de asistență și instigare la crimă și omor și vor fi judecați separat la sfârșitul acestui an.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina