Acasă » ȘTIRI » Demonstrație practică de epurare a levigatului de la Pata Rât. Mai trebuie ca CJ să pună la dispoziție un teren

Demonstrație practică de epurare a levigatului de la Pata Rât. Mai trebuie ca CJ să pună la dispoziție un teren

Firma Process Engineering, cu care Consiliul Județean a încheiat luna trecută un contract pentru închirierea unei stații de tratare a levigatului, a efectuat, astăzi, o demonstratie publică a procedeului de tratare a levigatului din zona prin intermediul statiei de tratare care utilizeaza tehnologia osmozei inverse, la Depozitul Ecologic de Deseuri de la Pata Rat. Ordinul de comandă pentru începerea lucrărilor a fost amânat pe motivul indisponibilității terenului pentru amplasarea stației. Reprezentanții Process Engineering: ”Facem un apel la calm și decizii raționale”

Autoritățile locale și presa clujeană au fost invitate la Depozitul de Deșeuri de la Pata Rât, pentru o demonstrație a procedeului de tratare a levigatului din zonă, prin intermediul stației KLARWIN®, care utilizează tehnologia osmozei inverse, sub licența DT Pall Corporation.

Process Engineering SRL, furnizorul acestei soluții în România, a utilizat o instalație de dimensiuni reduse, o versiune demo a stației contractate de către Consiliul Județean Cluj pentru o perioadă de 10 luni, cu ajutorul căreia a fost prezentat procesul care s-ar derula în mod normal pentru tratarea levigatului. Principala diferență între stația demonstrativă și cea originală este faptul că prima nu are conducte definitive, ci furtunuri flexibile, iar infrastructura sa este adaptată pentru funcționare temporară.

Prin acțiunea de azi dorim să transmitem un mesaj autorităților locale: acela de a privi situația cu calm și de a implementa măsurile raționale care se impun. Suntem compania cu cea mai mare experință de pe piață – practic, procedeul tratării levigatului prin osmoza inversă cu tehnologia DT a fost inventat si dezvoltat pemanent în fabrica din Germania care ne livrează stațiile. Cred că demonstrația de azi e mai mult decât edificatoare cu privire la resursele și expertiza pe care le deținem în acest domeniu. Comunitatea locală din Cluj beneficiază de întreaga noastră disponibilitate și transparență pentru a lua cea mai bună decizie în acest moment. Conform analizelor pe care le deținem și noi, și alți specialiști, la Pata Rât e o stare de urgență și nimeni nu își mai permite o tergiversare, în ideea că zăpada și înghețul vor «acoperi pata neagră»”, a declarat Adrian Dobre, director general Process Engineering SRL.

Adrian Dobre și Marius Mînzat

Consiliul Județean Cluj a încheiat în 16 octombrie 2017 un contract cu Process Engineering SRL pentru închirierea unei stații de tratare a levigatului, în urma declarării situației de urgență nr 9/08.09.2017. Ordinul de comandă pentru începerea lucrărilor a fost amânat pe motivul indisponibilității terenului pentru amplasarea stației și până la această oră nu s-au primit informații pe cale oficială cu privire la momentul când furnizorul stației poate începe procedurile agreate prin contrat.

Vicepreședintel CJ Cluj, Marius Mînzat, a declarat că au fost identificați proprietarii unor terenuri din apropierea zonei afectate de levigat și că speră că săptămâna viitoare va fi semnat contractul de închiriere.

La actiunea de azi, autorizata de CJ Cluj , au participat Adrian Dobre, director general Process Engineering, reprezentanti ai administratiei judetene, ai Agentiei pentru Protectia Mediului, ai Administratiei Nationale ”Apele Romane”.

Mai multe detalii despre ce efecte are levigatul asupra comunității locale, care este procesul tehnologic utilizat de Process Engineering SRL și cum este evaluată expertiza sa în plan intern și international, puteți citi în materialul informativ de mai jos.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina