fbpx

Delegat sau Marionetă?

Avocatul Radu Sora din Baroul București a scris despre prima lui experiență ca delegat la Congresul Avocaților. După publicarea articolului pe un site de specialitate juridic, a postat pe Facebook că ”titlul poate ar fi trebuit sa fie Delegat sau Marionetă? – dar am mers pe varianta cuminte, ca episodul asta este doar inceputul. Acum imi pare rau! dar nu pot sa tac cand am realizat cum s-a pus in scena acest congres. Cert este ca din asa ceva nu poti iesi decat șifonat, dar asta este. Pentru cine nu a participat niciodata la un congres, articolul poate fi o experienta, pentru ceilalti nu cred ca e o surpriza.” Redăm mai jos două extrase relevante din articol:

”Per total, a fi delegat inseamna a face politica si politica este urata, dar este necesara. Fara politica nu poate functiona o societate. Dar politica ar putea sa fie transparenta si ar putea sa isi implineasca si primul deziderat, sa raspunda nevoilor grupului unde se face politica, indiferent ca vorbim de avocati sau simpli cetateni.

Trebuie spus totusi ca functia de delegat la congresul UNBR asa cum este reglementata acum, nu iti da prea multa putere, ai o sansa sa faci ceva doar in perioada congresului. Dupa, cel mult, ramai cu experienta si eventual, cu posibilitatea de a o impartasi si celorlalti.

Si daca cineva o sa considere ca nu este in regula sa povestim despre ceea ce se intampla la congresul UNBR, amintiti-va ca doar transparenta ne poate ajuta sa evoluam si ca nu este de vina cel care relateaza sau critica, ci cel care da ocazia acestor critici.

In plus, dupa experienta avuta cred ca doar delegati instruiti si care stiu la ce sa se astepte pot sa participe efectiv la lucrarile congresului, altfel, este doar o adunare inutila care nu poate face nimic bun pentru avocatura.”

”Concret, care au fost si sunt nemultumirile mele:

Cazul ROBERT ROSU nu trebuia sa existe intr-un stat de drept si cu o avocatura demna si respectata. Incalcarile legii de catre judecatorii din dosarul Baneasa puteau fi evitate.

Neputinta de a gestiona aversiunea clara a magistratilor fata de avocati care a continuat si si-a atins apogeul in mandatul actualei conduceri UNBR.

Situatia banilor care se risipesc fara a beneficia profesiei de avocat este, din nou, un motiv de nemultumire. Problema pensiilor derizorii ce pot fi primite de avocati dupa multi ani de munca este clar o alta problema grava a avocaturii.

O alta nemultumire este si Terfelirea demnitatii avocatului de catre orice functionar public care ii pretinde procura notariala pentru a isi indeplini profesia, desi aceasta este, oriunde in lume, si ar fi trebuit sa fie si in Romania, aceea de reprezentant profesionist al clientului indiferent de problema acestuia. Nu va mai spun ca in anumite jurisdictii avocatul poate fi, in acelasi timp, si notar.

Jocul de uite indemnizatia de pe timpul pandemiei, care ar fi trebuit sa fie netaxabila de Barou, dar care a fost declarata ca impozabila si taxabila si de stat si de barou este o alta problema nerezolvata.

Nu in ultimul rand, reducerea nejustificata a onorariilor avocatiale pare sa aiba ca prima tinta avocatul, desi, primul care sufera este clientul castigator, apoi avocatul a carei munca este desconsiderata si, surprinzator urmatorul prejudiciat este chiar si judecatorul, pentru ca pierzatorul invata ca nu exista sanctiune, sau ca aceasta este derizorie, si se intoarce cu cereri sau aparari la fel de neintemeiate sau absurde, cereri care ii aglomereaza activitatea si ii amaraste viata (si aici fac trimitere la nemultumirile judecatorilor cu privire la numarul de cauze pe care le judeca). In cele din urma, sufera insasi Justitia caci nu se face dreptate, atat timp cat NU EXISTA NICI UN FEL DE ARGUMENT CONCRET pentru micsorarea onorariilor la o valoare sau alte. Nici aici, mai marii profesiei nu au reusit sa faca ceva.

Dar nimic nu era mai important decat cazul ROBERT ROSU, caz ce a insemnat condamnarea avocaturii, de catre niste judecatori care au definit ceea ce trebuie sa fie avocatura, desi nici unul din ei nu a fost avocat macar o zi, toti activand exclusiv ca judecatori, in cazul lui Ionut Matei sau Alinei Ilie… sau judecator si procuror in cazul Florentinei Dragomir.

Insa cazul ROBERT ROSU a insemnat si faptul ca, atunci cand este convenabil, o hotarare judecatoreasca isi poate pierde autoritatea de lucru judecat, ba chiar si judecatorul care a pronuntat-o se poate dezice de ea si, deci, insasi independenta unui judecator, ordinea de drept si stabilitatea raporturilor juridice este nesocotita grav.

Pe acest fond, in care picatura care a umplut paharul a fost cazul ROBERT ROSU, candidatura depusa in 21.05.2021 devenea o speranta pentru a reactiona la aceasta mare nedreptate si de a incerca si rezolvarea celorlalte probleme ale avocaturii.”

Textul complet AICI

Comments

comentarii

Alexandru Chipciu a fost exclus din lot de Marius Șumudică înainte de CFR Cluj - Young Boys Berna în Liga Campionilor.... Citește mai mult
Ploaia și vijelia de duminică seara au creat probleme în mai multe zone din județul Cluj. Vântul a „luat pe sus” acoperișul unei case din Mihai Viteazu, producând o avarie la rețeaua de gaze.... Citește mai mult
Luni au intrat în vigoare restricțiile de circulație pe Splaiul Independenței, după crearea unui culoar dedicat transportului în comun.... Citește mai mult
Municipiul Cluj-Napoca a fost din nou lovit de o ploaie puternică în după-amiaza zilei de luni.... Citește mai mult

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

error: Alert: Conținut protejat !!