Acasă » SISTEMUL JUDICIAR » Declarația cu care ministrul Toader își ridică în cap procurorii și judecătorii de la nivel local

Declarația cu care ministrul Toader își ridică în cap procurorii și judecătorii de la nivel local

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a criticat dur pe procurorii și judecătorii care au grad profesional superior, dar stau la nivel de judecătorie, invocând că fug de muncă! ”Dacă avem banii, la ce ne trebuie și munca. Dacă avem banii, e mai bun timpul liber”, a spus Toader la Antena 3. Statisticile și avansările, cel puțin din Cluj, îl contrazic flagrant pe ministru

Discuția despre procurori și judecători a pornit de la ședința de săptămâna trecută de la Ministerul Public cu toți procurorii generali din țară.  Tudorel Toader susține că procurorul general Augustin Lazăr a ieșit din atribuțiile sale legale și constituționale când i-a convocat pe şefii parchetelor de curți de apel din țară:

”Sigur că poate să facă asta, din moment ce a făcut. Întrebarea este dacă e corect ce a făcut? (…) Era în competența dânsului să convoace cei 2950 de procurori să analizeze un proiect de lege și să îl supună la vot? Categoric nu! Pentru că, pe legile justiției, avizator este CSM-ul, care are o secție pentru procurori și una pentru judecători. CSM care primește și a primit proiectul de lege, care îl trimite la secții, care îl trimit la comisii de experți, care primesc puncte de vedere, le reunesc și le trimit înapoi la minister.

Faptul că procurorul general a întrunit procurorii generali de la parchetele de pe lângă curțile de apel și, până la urmă, a dispus convocarea adunărilor generale ale procurorilor din teritoriu, după părerea mea, după convingerea mea, acest fapt iese din cadrul atribuțiunilor legale și constituționale. Până la urmă, au făcut un exercițiu, dar n-aș fi de acord cu afirmația faptului că au dictat. Prin ce au dictat? Au pus la vot, au spus că: nu suntem de acord cu soluția pe care ați propus-o ca un procuror după 20-25 de ani de funcție să treacă judecător de judecătorie. Dânșii consideră că este normal ca după ce faci 20 de ani muncă de procuror, a doua zi să schimbi roba, să te duci să faci muncă de judecător. Eu am fost și pe poziția procurorului și pe cea a judecătorului, dar constituțional, și vă spun cu siguranță că este o specializare în profesii, în cele două demnități, pentru că procurorul lucrează numai în penal, prin excepții pe latura penală alăturată acțiunii penale, pe când judecătorul în toate domeniile. E o specializare atât de strictă, încât foarte greu îmi este să accept ideea că procurorul după 20 de ani a doua zi va fi un judecător egal, cot la cot de experimentat cu judecătorul care are în spate 20 de ani de activitate, dar și invers judecătorul care să treacă procuror, deși statistica arată faptul că această migrație de la o categorie la alta are pondere în trecerea procurorilor la judecători și, prin excepție, judecători care să treacă la procurori.

În aceste dezbateri, procurorii au spus: nu suntem de acord, vrem să ni se mențină dreptul legal consacrat prin lege ca după 10-15-20 de ani să ne facem judecători și, să nu ne ascundem, să ajungem chiar direct judecători la Înalta Curte de Casație și Justiției, cum s-a întâmplat. Spunem lucrurilor pe nume și Parlamentul să decidă dacă este corect sau nu. Asta au făcut procurorii în adunare.”, a spus Toader.

Amintim că ministrul a propus în proiectul de lege ca procurorii să se poată transfera în funcție de judecător și invers doar la nivel de judecătorie.

În acest context, ministrul Toader a afirmat că există procurori și judecători cu grad profesional superior care stau la parchete de pe lângă judecătorii, respectiv la judecătorii:

”Și vă mai dau un exemplu: Avem procuror care este la Parchetul de pe lângă Judecătoria nu știu care, cu un anumit volum de activitate, cu o anumită cazuistică și complexitate, care dă două-trei examene, dobândește un grad profesional superior, el stă acolo la judecătorie, dar ia bani, salariu precum procurorul care lucrează la cel mai înalt nivel sau judecătorul.

O președintă de Curte de Apel îmi spunea așa: Am patru locuri de posturi vacante de judecător la Secția penală de la Curtea de Apel, nu pot să le ocup. Am judecători la Judecătoriile din raza de competență a Curții de Apel cu grad de curte de apel, sunt la judecătorie, iau bani de curte de apel, îi rog să vină la curte să muncească pentru că dosarele acelea se repartizează la ceilalți și îmi spun foarte simplu NU. Nu pentru că motive găsim, dar nu pentru că în realitate, dacă avem banii, la ce ne trebuie și munca. Dacă avem banii, e mai bun timpul liber, deși ceea ce în concret spuneam era la o judecătorie la 30 de km de sediul Curții de Apel.”, a spus Tudorel Toader.

Afirmația este ciudată dacă ținem cont de bilanțurile Curții de Apel Cluj din ultimii ani, în care se vede clar că cea mai mare încărcătură pe judecător este la nivel de judecătorie și cea mai mică la nivel de curte (situația e similară la parchete), de faptul că nu se ocupă posturile la judecătorii precum Vișeu de Sus sau Dragomirești, deși încărcătura e cea mai mică dintre judecătoriile din raza CA Cluj, de concurența de la sesiunile de transferuri la instanțe superioare și de faptul că au existat cazuri de judecători de la Judecătoria Cluj-Napoca care au promovat pe loc direct la Curte de Apel.

Înregistrarea cu ministrul Tudorel Toader poate fi vizionată AICI.

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina