fbpx
stradă din Cluj-Napoca

Decizie în premieră împotriva autorităţilor locale care nu repară drumurile proaste

O femeie din Argeş a obligat o primărie în instanţă să îi plătească închirierea unei maşini de teren deoarece drumul de la şoseaua principală până la casa ei este impracticabil, informează Digi 24. Anterior, Primăria a fost obligată de judecători să se apuce urgent de asfaltare. Pentru că nu a făcut-o, Consiliul local trebuie să achite reclamantei câte 100 de lei pentru fiecare zi de întârziere a efectuării lucrării.

femeie drum baicuilesti”Mai ales în perioadele ploioase, vin torenți, se și vede că a plouat, uitați cum curg torenți, e absolut impracticabil pentru o mașină normală, de oraș”, spune femeia.

Simona Niculescu a locuit 30 de ani în Franţa. S-a întors acasă, în satul Băiculeşti, județul Argeș, unde a construit o casă. Nu s-a gândit însă că drumul de acces va fi o problemă.

Când am rămas sinistrată, anul trecut, în decembrie, șeful ISU Băiculești, în glumă, mi-a zis să dau clima în judecată, să mă mut în California sau să-mi iau un 4×4”, povestește Simona Niculescu.

Femeia a urmat sfatul şi a apelat la instanţă, unde a avut câştig de cauză. Judecătoria Curtea de Argeş a decis că Primăria trebuie să asfalteze drumul, dar şi să-i plătească femeii 80 de euro pe zi, pentru închirierea unei maşini de teren. Vehiculul ar trebui să o ajute pe femeie să parcurgă cei doi kilometri de la şoseaua asfaltată şi până la casa ei.

Cum să îi dau eu acelei doamne 80 de euro pe zi sau chiar un euro, când eu am familii cu grad mare de sărăcie, cu cinci sau şase copii, care nu primesc niciun leu de la stat”, spune primarul comunei Băiculești, Nicolae Dragnea.

Localnicii din Băiculeşti au primit cu bucurie decizia instanţei.

„Dar ar trebui să plătească Primaria, nu din fondurile oamenilor, ci din salariile celor care au hotărât să nu se facă, fiindcă puteau să facă drumul, dar nu au vrut, s-a încăpățânat primarul”, spune un localnic.

Reporter: Drumul cum este?

Localnic: Rău na…ce mai…

Reporter: Se poate urca pe el cu mașina mica?

Locanic: Se poate, dar dacă o rupi cine îți mai dă banii pe ea …

Decizia judecătorilor privind plata celor 80 de euro pe zi, pentru închirierea unei maşini de teren, poate fi atacată cu apel.

În schimb, hotărârea prin care Primăria e obligată să asfalteze drumul a rămas definitivă. Pentru că edilul nu a pus-o în aplicare, instituţia ar trebui să plătească penalizări în valoare de 100 de lei pe zi.

Solutia pe scurt: ”Admite în parte acţiunea formulată şi modificată de reclamanta Nicolescu Simona Lucia (Nicolescot Simone-Lucie) în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al Comunei Băiculeşti, Primarul Comunei Băiculeşti – Dragnea Niculaie. Respinge capetele de cerere având ca obiect aplicarea unei amenzi pârâtului Primarul Comunei Băiculeşti – Dragnea Niculaie, respectiv autorizarea executării hotărârii pe cheltuiala debitorului, în ce îl priveşte pe pârâtul Primarul Comunei Băiculeşti – Dragnea Niculaie, ca fiind formulate împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Obligă pe pârâtul Consiliul Local al Comunei Băiculeşti să plătească reclamantei o penalitate în cuantum de 100 de lei pe zi de întârziere, stabilită începând cu data de 10 octombrie 2014 şi până la executarea întocmai a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu – sentinţa civilă nr. 4661/19.11.2013 pronunţată de Tribunalul Argeş – Secţia civilă în dosarul nr. 2152/109/2013.”

Minuta sentinței din 19 noiembrie 2013: ”Admite în parte actiunea precizata, numai fata de paratul Consiliul Local al com. Baiculesti, pe care il obliga sa adopte in termen de 10 zile o hotarare în care sa prevada masuri urgente pentru reabilitarea drumului local din satul Valea Brazilor, cu respectarea prevederilor legale referitoare la buget si modalitatea de încredintare a lucrarii.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina