Acasă » ȘTIRI » De necrezut: Florin Iordache a lăudat o propunere a Forumului Judecătorilor din România

De necrezut: Florin Iordache a lăudat o propunere a Forumului Judecătorilor din România

Am trăit să o auzim și pe asta: În ședința de astăzi a Comisiei speciale pentru justiție, Florin Iordache a lăudat o propunere la Codul penal a Forumului Judecătorilor din România (FJR), organizație care a criticat vehement în mod constant activitatea comisiei.

Comisia parlamentară specială pentru legislația în domeniul justiției a început dezbaterile cu privire la Codul penal. Când s-a ajuns la articolul 75 privind circumstanțe atenuante, președintele comisiei, PSD-istul Florin Iordache a afirmat că ”dintre toate propunerile, reformularea Forumului Judecătorilor este cea mai acoperitoare”

A existat și un amendament al Consiliului Superior al Magistraturii, care a fost preluat de parlamentarii USR și PNL din comisie, dar nu a trecut la vot.

În schimb, propunerea FJR la alineatul d) de la articolul 75 a fost însușită de PSD și ALDE, fiind și adoptată.

Modificarea se referă la acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracțiune, în cursul urmăririi penale sau al judecății.

Textula actual: ”acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracțiune, în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la primul termen de judecată….”

Amendamentul propus de inițiatorii modificărilor:  ”La articolul 75, alineatul (1) litera d) se modifică şi va avea următorul cuprins: „d) acoperirea integrală a prejudiciului material cauzat prin infracţiune, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la terminarea cercetării judecătoreşti în faţa primei instanţe, dacă făptuitorul nu a mai beneficiat de această circumstanţă într-un interval de 5 ani anterior comiterii faptei.”

Observațila FJR: ”Constatăm că majoritatea infracțiunilor exceptate, prin natura lor, nu intră sub incidența art. 75 alin. 1 lit. d C.P. Însă în cazul infracțiunilor de furt calificat, tâlhărie, piraterie, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice, care pot intra sub incidența art. 75 alin. 1 lit. d C.P., considerăm că exceptarea lor de la aplicarea art. 75 alin. 1 lit. d C.P. se justifică în continuare.”

Urmează ca amendamentele adoptate să fie trimise pentru adoptare în Senat și Camera Deputaților.

VEZI AICI observațiile FJR la Codul penal.

FJR despre proiectul de modificare a Codului Penal: ”instrument de instaurare a groazei în magistratură”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns