fbpx
Acasă » PROCESE » Taximetriștii au câștigat prima bătălie cu UBER la Tribunalul Specializat Cluj. Sentința va fi atacată cu apel

Taximetriștii au câștigat prima bătălie cu UBER la Tribunalul Specializat Cluj. Sentința va fi atacată cu apel

Taximetriștii clujeni au câștigat prima bătălie cu compania americană UBER la Tribunalul Specializat Cluj în procesul pe concurență neloială. Sentința va fi atacată cu apel de către reprezentanții Uber, care așteaptă reglementarea serviciilor de ridesharing în România.

După trei amânări de pronunțare, un judecător de la Tribunalul Specializat Cluj a hotărât: ”Dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Radier Operations B.V, constând în furnizarea de servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deţinerea autorizaţiilor legale, pe raza Municipiului Cluj-Napoca.”

Sentința nu este executorie sau definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.

De precizat că instanța a constatat că asociația care a depus acțiunea inițială nu are calitate procesuală, dar a admis în parte cererea mai multor taximetriști care au intervenit în proces ca persoane fizice, reprezentanți de aceeași societatea de avocatură precum asociația.

Oficialii Uber România au precizat pentru Clujust.ro că o vor ataca: “Sute de mii de oameni din România se bazează pe Uber pentru drumurile lor zilnice și mii de șoferi câștigă un venit suplimentar prin parteneriatul cu noi. Suntem foarte dezamăgiți de această decizie și vom face apel. Așa cum a declarat și noul nostru CEO, Dara, este nevoie ca serviciile precum Uber să fie reglementate. Prin urmare, vom continua dialogul cu autoritățile, iar între timp facem pași proactivi către un model licențiat “

De-a lungul timpului, reprezentanții Uber au declarat de nenumărate ori că susțin reglementarea și că dialoghează în mod activ cu Guvernul și Parlamentul pentru a reglementa  serviciile de transport digitale.

Recent, a fost depus în Senat un proiect de lege care vizează reglementarea serviciilor de ridesharing. Acesta își propune crearea unei noi categorii de transport, similară cu cea din Lituania, Estonia sau SUA. În acest fel, piața serviciilor de transport ar deveni accesibilă mai multor șoferi, iar consumatorii ar avea o nouă opțiune.

De asemenea, în ultimele luni, Uber a susținut toți șoferii care doresc să obțină un certificat de șofer profesionist și o licență conform cadrului actual. În majoritatea țărilor din Uniunea Europeană, Uber lucrează deja doar cu șoferi profesioniști.

În țările în care Uber operează încă în sistem de tip peer-to-peer sunt așteptate în acest an reforme legislative. Spre exemplu, în Polonia, Guvernul lucrează la o nouă lege a transporturilor, iar companii precum Uber sunt parte din procesul de consultare publică. În Cehia, Uber a semnat un memorandum cu Guvernul care prevede cooperarea în vederea modificării cadrului legal pentru a oferi mai multor șoferi oportunitatea de a deveni operatori licențiați de servicii de transport.

Anul trecut, Curtea Europeană de Justiție a emis o decizie prin care stabilește că serviciile precum Uber sunt „servicii de transport urban non-public” și că fiecare stat membru ar trebui să le reglementeze la nivel național.

Minuta sentinței Tribunalului Specializat:

”Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamantei Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania invocată de pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Radier Operations B.V.

Respinge acţiunea reclamantei Asociația de Monitorizare Taxi Transilvania  în contradictoriu cu pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Radier Operations B.V., ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a intervenientei Federaţia „Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România” invocată de pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Radier Operations B.V,. Respinge cererea de intervenţie principală a intervenientei Federaţia „Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România” ” în contradictoriu cu reclamanta Asociația de Monitorizare Taxi  Transilvania şi pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Radier Operations B.V.., ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă.

Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor SC Uber Systems Romania SRL şi Radier Operations B.V în raport de petitul din cererea de intervenţie principală privind obligarea pârâtelor la încetarea funcţionării aplicaţiei Uber. Respinge petitul menţionat anterior, cuprins în cererea de intervenţie principală, ca fiind formulat în contradictoriu cu persoane lipsite de calitate procesuală pasivă.

Respinge excepţiile lipsei calităţii procesuale active a celorlalţi intervenienţi, lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtelor SC Uber Systems Romania SRL şi Radier Operations B.V,. în raport de celelalte petite ale cererii de intervenţie şi lipsei de interes, invocate de pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Radier Operations B.V, în legătură cu cererea de intervenţie principală.

Admite în parte cererea de intervenţie principală formulată de intervenienţii M. P. G., C. N.-E., P. C., B.M., P. C.-A., Ş. L.-I., C. A.-T., B.l N.-I., H. I.-C., O. C.-C., G. G.e, M. G., P.C.-G., P. R., P. A., B.M.-D., B. M.-F.n, V. A., R. V.-A., P. A., C. G.-D., T. V.-G., P.S.-O., L. L., N. F.-R., M. I., B. A.V. A., V. R., Ş. A., I. A.-R., B. R.-D., M. I.-N., H. D.-R., V. N.-A., Z. I., P. A.-D., B. S. L., B. Z., G. A., K. R.-L., R. O., N. M.-V., D.., R. T., P.V., R. V., N. C. C., J. I. F., B.-Ş.G.-S., S. R., B. I. şi N. P. în contradictoriu cu reclamanta Asociația de Monitorizare Taxi  Transilvania şi cu pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Radier Operations B.V.

Dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâtele SC Uber Systems Romania SRL şi Radier Operations B.V, constând în furnizarea de servicii în domeniul transportului, implicând transportul de persoane fără deţinerea autorizaţiilor legale, pe raza Municipiului Cluj-Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala pârâtelor.

Obligă pârâtele la plata în favoarea intervenienţilor a sumei de 60 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare, care se va depune la Tribunalul Specializat Cluj. Pronunţată în şedinţă publică din data de 27.06.2018.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina