fbpx
Acasă » ȘTIRI » Danileț: ”Decizia CCR privind demiterea lui Kovesi va fi pusă în aplicare. Problema e ce se întâmplă de aici încolo”

Danileț: ”Decizia CCR privind demiterea lui Kovesi va fi pusă în aplicare. Problema e ce se întâmplă de aici încolo”

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj a declarat într-o emisiune televizată că  decizia CCR privind demiterea lui Kovesi va fi pusă în aplicare de președintele țării, dar că problema este ce se întâmplă de aici încolo cu cariera procurorilor.

Invitat la emisiunea Vocile Clujului de la Digi 24 Cluj-Napoca, judecătorul Cristi Danileț a spus: ”O decizie a Curții Constituționale, chiar dacă noi o discutăm la televizor, prin stație sau pe stradă, odată publicată în Monitorul Oficial, este obligatorie pentru orice cetățean și orice autoritate. Ea trebuie pusă în aplicare! Nu vorbim aici doar de cetățeni obișnuiți, ci chiar și de președintele țării. Ea va fi pusă în aplicare. 

Problema este ce se întâmplă de aici încolo, pentru că această decizie spune că procurorii din România sunt sub autoritatea Ministrului Justiției, preluând un text din Constituție pe care ni l-am ocolit tot timpul pentru că l-am considerat o moștenire urâtă din perioada comunistă. Însă Curtea ne reamintește acest text din 1991 și, interesant, interpretând pe acest text, anume că ”procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului”, Curtea totuși spune că în baza acestuia ministrul nu ar putea să dea indicații procurorilor în cazuri concrete, ceea ce este curios pentru că activitatea procurorilor în asta constă, în investigarea unor cauze. Eu înțeleg că dacă procurorii când investighează cauze sunt sub autoritatea ministrului, teoretic ministrul ar putea să-i dea indicații. CCR spune nu! Ministrul nu are voie să dea indicații procurorului, ci ministrul este cel care poate să ia decizii cu privire la cariera procurorilor, ceea ce este cumva indirect. (…)

Orice procuror care știe că al lui scaun se clatină în momentul când investighează o persoană din partidul ministrului, atunci acel procuror tinde să fie mai atent, ca să spun așa, să nu-i dea drumul deloc la dosar, ca să ne înțelegem. Un ministru care poate decide asupra carierei procurorilor, indirect influențează mersul dosarelor. Asta este situația până în anul 2004.”

Întrebat cât mai rezistă Kovesi în funcție, Danileț a răspuns: ”Maxim până îi încetează mandatul și cel mai repede până o demite președintele, dacă va da curs și va da curs cu siguranță deciziei Curții. Însă președintele are tot dreptul să ceară un referendum, o consultare a populației cu privire la viitorul țării în privința carierei procurorilor. Vrea poporul să aibă procurori controlați politic, cum erau până în 2004, când nu am avut deloc dosare de mare corupție? Sau vrea poporul să lase procurorii să fie gestionată a lor carieră de către CSM, organism special creat, nou în Europa, la care s-a raliat și România? Este de dezbătut. Dacă mă întrebați pe mine, vă spun clar: Procurorii trebuie să fie independenți, întocmai ca judecătorii!”,

Comments

comentarii

Lasă un răspuns