fbpx
Președintele UNJR, Dana Gîrbovan

Dana Gîrbovan: ”Efectele protocoalelor asupra sistemului judiciar sunt încă departe de a fi pe deplin cunoscute”

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, judecătoarea Dana Gîrbovan de la Curtea de Apel Cluj, a arătat într-un interviu pentru agenția de presă Mediafax că efectele protocoalelor dintre Parchetul General și SRI nu sunt lămurite în totalitate.

Dana Gîrbovan: ”Efectele protocoalelor asupra sistemului judiciar sunt încă departe de a fi pe deplin cunoscute. Sperăm ca raportul Inspecţiei Judiciare privind modul de lucru al procurorilor pe protocoale să ofere lămuriri cuprinzătoare în acest sens.

Pe de altă parte, Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI nu a lămurit încă în ce a constat, în concret, implicarea lucrătorilor SRI în dosarele penale, nici dacă au fost respectate normele legale ce priveau distrugerea interceptărilor sau alte asemenea aspecte.

În ceea ce priveşte hotărârea CSAT 17 din 2005, aceasta nu este secretă, însă preşedintele României refuză publicarea ei. Există însă alte hotărâri ale CSAT care sunt clasificate, hotărâri ce au privit sau influenţat administrarea justiţiei, precum hotărârea 0068/2002 prin care SRI a fost desemnat ca şi autoritate naţională în domeniul realizării interceptarilor, hotărârea CSAT 00234/2004privind cooperarea dintre SRI si Ministerul Public pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul siguranţei naţionale şi, probabil, altele.

În ciuda prevederilor din noile legi ale justiţiei, care obligă toate instituţiile, inclusiv CSAT, să publice toate actele administrative extrajudiciare care privesc sau afectează desfăşurarea procedurilor judiciare, acestea fiind considerate, fără excepţie, informaţii de interes public, accesul publicului la conţinutul acestora este în continuare blocat de căre CSAT.

UNJR a cerut încă din 2015 publicarea tuturor acestor hotărâri şi, în urma refuzului CSAT de a ne permite accesul la acestea, am acţionat această instituţie în judecată. Intrucât dosarul se află încă pe rol, mă voi abţine de la alte comentarii.

În concluzie, analiza influenţei pe care serviciile de informaţii le-a avut asupra justiţiei în perioada ce a succedat anului 1989 este departe de a fi încheiată. Această analiză este esenţială pentru ruperea nu doar a justiţiei, ci a întregii societăţi şi a instituţiilor statale, de trecutul şi mentalităţile comuniste. Până nu se va ajunge în acel moment, nu va exista cu adevărat un stat de drept consolidat în România.”

Comments

comentarii

Lasă un răspuns

error: Conținut protejat. Contactați-ne la office@clujust.ro dacă vreți să preluați! Apăsați CTRL+P dacă vreți să printați pagina